Geleceği gören yazılım, yapay sinir ağlarının hangi seviyede olduğunu gösteriyor. Geleceği gören yazılım ile bir kişinin 1 dakika sonra neler yapacağı tahmin edilebiliyor.
Geleceği gören yazılım: Bilim kurgu değil!
Almanya’daki Bonn Üniversitesi’nden bilgisayar bilimcileri tarafından geliştirilen bir süreç, bilgisayarların insan davranışlarını bir dakika önceden doğru bir şekilde nasıl öngörebileceğini ortaya koyuyor. Bilim kurgu filmlerini anımsatan bu yazılım, bir dakika sonrasını görebiliyor.
Yazılım şu an için bir dizi sıraya göre ilerleyen işlemlerde doğru bir şekilde çalışıyor. Örneğin; yemek yapan bir kişinin nasıl bir sıra izleyeceğini önceden tahmin edebiliyor. Sinir ağlarının kullanıldığı sistem, öncelikli olarak kişinin hareketlerini takip ediyor. Eğer tahıl ve kase alındıysa, süt koyma işlemi için mesafeleri dikkate alarak kendi algoritması kapsamında bir zaman belirliyor. Daha sonraki işlem için ise tekrar bir zamanlama yaparak, gelecek davranışlar için tahminlerde bulunuyor.
Araştırmacılar, 40 saniyeye kadar doğruluk sağlayabildiklerini belirtiyor. Bu çalışmada ekibin hedefi, doğruluk payını artırarak, daha uzun süreyi öngörebilmek olacak. Ekibin kısa süreli hedefinde ise ilk 3 dakikayı öngörebilmek var.
Birçoğumuzun kullandığı klavyeleri düşündüğümüzde, alışkanlıklarımızdan faydalanarak önceden ne yazacağımızı tahmin ediyor. Dolayısıyla bir yazılımın alışkanlıklarımızın kapsamında gelecekteki davranışlarımıza yönelik tahminde bulunması aslında çok da sıra dışı bir durum değil.
Çalışmanın, yapay zekanın insan davranışlarını tahmin etme konusunda sağlam bir zemin oluşturulmasında önemli bir adım olduğu belirtiliyor. Ekip, çalışmasını Salt Lake City’deki Bilgisayar Görme ve Örüntü Tanıma konulu IEEE Konferansı’nda sunacak.
Aşağıdaki video ile yazılımın nasıl gelecek öngörüsünde bulunduğunu izleyebilirsiniz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}