Son dönemde teknoloji dünyasına hiç şüphe yok ki mobil dünyadaki gelişmeler damga vurdu. Gelişen mobil işletim sistemleri, bilgisayarlar ile yarışır düzeye gelen akıllı telefon donanımları ve hızla artan üçüncü şahıs yazılım desteği…
Mobil cihazlar artık herkes için hayatın vazgeçilmezlerinden biri oldu. Gün geçmiyor ki yeni bir akıllı telefon, tablet bilgisayar yahut mevcut işletim sisteminin yeni bir sürümü duyurulmasın. Peki, mobil cihazlardaki bu gelişme gelecekte ne gibi yenilikleri beraberinde getirecek?
Duyurulan yeni cihazlar ve gelişen teknolojiler gelecekteki mobil dünyanın ne yönde şekilleneceğine dair küçük tüyolar veriyor aslında. Yazımızda bu tüyoları bir araya getirmeye çalıştık. Gelin şimdi mobil dünyanın kayacağı eksene birlikte göz atalım.
{pagebreak::NFC Desteği}
NFC Desteği
Yakın saha iletişim teknolojisi olarak Türkçeleştirilen NFC sayesinde cep telefonları, somut bir kişisel cüzdan, kimlik ve hatta kredi kartı olarak kullanılabilecek. Yanınızda hiçbir kart, cüzdan yahut nakit para taşımanıza gerek kalmadan hayal gücünüze sığan her işi sadece telefonunuzu kullanarak yapabileceksiniz. Hatırlanacağı üzere Google’ın ikinci akıllı telefonu olan ve Samsung tarafından üretilen Nexus S’te bu özelliğe yer verilmişti. (Google Nexus S Resmiyet Kazandı)
{pagebreak::3D}
3D
3D’nin cep telefonlarının ekranına sığması için bu alanda faaliyet gösteren birçok üretici var gücüyle çalışıyor. Söz konusu olan mobil cihazlar olunca bu teknolojiden gözlüksüz olarak faydalanabilmek öncelikli amaç haline geliyor. Bu konuda yakın süreçte önemli gelişmeler görebiliriz. (Gözlüksüz 3D’ye Hazır Mısınız?)
{pagebreak::Daha Güçlü Pil Ömrü}
Daha Güçlü Pil Ömrü
Pil yıllardan beridir cep telefonlarının en önemli sorunu. Gelişen cihazlar ve donanım özellikleri daha fazla enerji ihtiyacını açığa çıkarıyor. İlerleyen süreçte mevcut pil teknolojilerine alternatif yenilikler yapılması mobil cihazlar için kaçınılmaz. (Bu Telefonun İşlemcisi Çift Çekirdekli)
{pagebreak::Projeksiyon Özelliği}
Projeksiyon Özelliği
Pico projektörler mantar gibi türemeye başladı. Bu alanda geliştirilen teknolojilerin cep telefonlarına entegre edilmesini görmemiz de çok geç olmayacak gibi görünüyor. Hatırlanacağı gibi Samsung geçtiğimiz yıl Android işletim sistemine ve pico projektöre sahip bir modeli tanıtmıştı. (Ceplerde Projeksiyon Dönemi)
{pagebreak::4G İle Hızlı İnternet Erişimi}
4G İle Hızlı İnternet Erişimi
3G’ye yeni yeni alışıyoruz demeyin. 4G konusunda tüm dünyada ve ülkemizde önemli çalışmalar yapılıyor. 4G destekli yeni cihazlar yavaş yavaş gün yüzüne çıkmaya başladı bile. 4G ile teorik olarak ceplerde 75MB seviyelerini görebilmek hayal değil. (4G Hakkında Bilmeniz Gerekenler)
{pagebreak::Biyometrik Tanıma}
Biyometrik Tanıma
Akıllı telefonlardaki kişisel verilerin gizliliği çok önemli. Mobil cihazlarımızda hayati önem taşıyan birçok önemli veri bulunuyor. Bunların korunması için üreticiler de çeşitli yöntemler geliştiriyor. İlerleyen süreçte retina tanıma, parmak izi okuyucu gibi özellikler üst düzey mobil cihazlarda stanadart olarak yer almaya başlayacak. (İşte Mobil Dünyanın En Çok Aranan Yazılım)
{pagebreak::Akıllı Ev Sistemleri}
Akıllı Ev Sistemleri
Akıllı ev sistemleri tam manasıyla olmasa da yakın gelecekte hayatımızda önemli bir yer tutacak. Gelecekte satılacak birçok elektronik ev eşyası, cep telefonları üzerinden kontrol edilebilir olacak. Örneğin iş yerinizden evdeki havalandırma sistemini çalıştırmak, televizyonunuzun bir programı kayıt altına almasını sağlamak gibi komutlar cep telefonu arayüzünden verilebilecek. Bu konuda özellikle Nokia, MeeGo ve Symbian’ın ortak bir paydada buluşması için yoğun çaba sarfediyor. (Zyxel’den Akıllı Ev Demosu)
:: Sizin gelecekteki cep telefonu teknolojilerine dair bir öngörünüz var mı?
Helal doğru tahminler
Jddj