2009 yılında mobil dünyada dengeleri ciddi manada değiştiren Android, mobil işletim sistemleri konusunda da firmaların kendilerine çeki düzen vermelerini sağlayarak, rekabete yeni bir boyut kazandırdı. Yıl içersinde duyurulan 1.5 (Cupcake) ve 1.6 (Donut) sürümleri, işletim sisteminin modern yüzünün oluşturulması ve geleceğe dair atılan sağlam adımlar açısından birer kilometre taşıydı.
Ülkemizde satışa sunulan ilk Androidli akıllı telefon olan DSTL1 oldukça ilgi görmüştü.
Yılın son çeyreğinde kullanıma sunulan Android 2.0 sürümü ile de daha fazla fonksiyonellik ve daha hızlı bir arayüze kavuşan mobil işletim sistemi, başta HTC olmak üzere yeni müttefikler ile son derece güçlü bir mobil platform haline geldi. Son olarak Tayvanlı üretici ile gerçekleştirilen işbirliğinin sonucu olan Nexus One, fotoğrafları nete ilk sızdığı andan itibaren en çok konuşulan teknolojik gelişmelerden olmayı başardı.
Google etiketini taşıyan ilk akıllı telefon Nexus One.
Google’ın tam desteği ve açık kaynağın gücü sayesinde oldukça hızlı gelişim gösteren mobil yazılımlar, Android Market üzerinden de kolayca ulaşılabilir vaziyette. Özellikle Apple’ın App Store’unun aksime %80 oranında ücretsiz yazılımları bünyesinde barınırdan Android için bu durumun 2010 yılında değişeceğini söylemek saçma olacaktır.
Global çapta istatistikler göz önüne alındığında, başta 2009’un en büyük hayal kırıklığı olan Symbian olmak üzere, diğer mobil işletim sistemlerinden pay almayı başaran Android için bu süreç, 2010 yılı için de hızla devam edecek gibi görünüyor. Bu durum da hiç şüphe yok ki kullanıcıların daha kaliteli ürünlere ulaşmasının yolunu açacak.
2010 yılı içersinde de mobil dünyayı en çok heyecanlandıracak gelişmelerin Android cephesinden geleceğini ön görmek pek de hayalci bir yaklaşım olmayacaktır. Özellikle yeni markaların Android ile tanışma konusunu bu yıla bıraktığını ve ülkemize giriş yapacak mevcut Androidli akıllı telefonların takvimlerini 2010’a ayarlamaları, yaşanması muhtemel hareketliliğin ciddi bir göstergesi olsa gerek.