70 ve 80‘lerin popüler bilimkurgu filmlerinde, lazer silahları, robotlar ve süper güçlü askerler en çok kullanılan malzemelerdi. O dönemin izleyicileri için bu cihazlar sadece hayal gücünün yarattığı abartı ürünlerden öteye gidemiyordu. Ancak günümüz teknolojisi, bir bir tüm bu hayal silahları gerçek hale getirdi.

Yakın gelecekte, savaşlarda lazer silahları kullanılacak ve insanlar artık cephe arkasındaki beyinler haline gelecek. Tarihin başından bu yana, teknolojiyi geliştiren devletler savaş alanından galip ayrıldı.


Bu mızraklar antik çağın süper silahlarıydı

Hızlı at arabalarını bulan Mısırlılar doğunun hakimi oldu, Büyük İskender, birkaç adam boyundaki dönemin süper silahı sayılacak falanks adlı mızraklarla bilinen dünyayı fethetti. Romalılar mancınıklar ve modern yollar sayesinde, başkentlerinden çok uzak ülkelere bile savaş götürdü.


Neredeyse 6-7 top gücündeki Şahi yıkılmaz surları taş yığınları haline getirmişti

Osmanlı, geçilemez yollara köprü kurdu ve dev duvarları güçlü toplarıyla parçaladı. Ancak gerçekçi bir gözle baktığımız zaman 1. ve 2. Dünya Savaşı’ndan sonra dünya tarihini değiştirecek bir silah teknolojisi gelişmemişti.

İçinde yaşadığımız dönemde ise bu teknolojilerin nasıl bir adım öteye taşınacağına tanık oluyoruz. Geleceğin savaşlarında artık kurşun ve kan yok! İşte makinelerin seferi için yapılan hazırlıklar…

{pagebreak::Lazer silahları }

Lazer silahları

Bilimkurgu filmlerinin demir başı olan lazer silahları, hemen her çocuğun hayallerini süslemiştir. Başta Amerikan ordusu olmak üzere birçok ülke şu anda lazer silahının prototiplerini geliştirmek için uğraşıyor. Ancak gerçek lazerlerin film versiyonlarına göre bir farkı var.


Gerçek lazerin boyutu filmlerdekinden oldukça farklı

Günümüzün lazerleri, aslında kimyasal bir alt yapıyla çalışıyor. Geçtiğimiz aylarda Amerikan ordusunun bu teknolojiyle gerçekleştirdiği saha testleri ve tatbikatlar olumlu şekilde sonuçlandı. Kimyasal bazlı bu lazerler seyir halindeki bir uçaktan yerdeki sabit hedefleri çok az bir yanılma payıyla vurabildi.


Gerçek lazeri gözle görmek imkansız. Bu yüzden saldırıya uğrayanlar savunmasız kalacaklar

Diğer bir tatbikatta ise, lazer silahı yüklü bir uçak kendine yöneltilen uzun ve kısa menzilli füzeleri önce ısıyla etkisiz hale getirdi daha sonra ise onlar patlattı. Ancak bu teknolojinin en korkucu yanı ise atmosfere yakın seviyelerden bile ateşlenebilmesi.

Üstelik lazer ışınları gözle görülmediği için, saldıra uğrayanların kendilerine savunma şansı bile bulunmuyor. Önümüzdeki 15 yıl içerisinde bombardımanın yerine geçecek olan lazer teknolojisi, bundan sonra kurşunların da sonunu getirmiş olacak.

{pagebreak::Crysis ve Demir Adam’ın zırhları gerçek olacak }

Crysis ve Demir Adam’ın zırhları gerçek olacak

En büyük örneklerini Ironman ve Crysis‘de gördüğümüz giyen kişiye güç veren biyonik zırhlar da gerçek olan fantezi ürünlerinden biri. HULC adlı bu biyonik zırh, mekanik bir iskelet olarak tasarlanmış. Askerler bu zırhı üzerine giydiği zaman, güçleri 20 kat artmış olacak.

Şu anki gelişmiş prototiplerle ilgili yayınlanan videolarda, HULC kullanan kişilerin tek elleriyle bir arabayı kaldırabildiklerini görüyoruz. Bu exoskeleton zırhı test eden kişiler, cihazı kullanırken havada yürüyormuş gibi hissettiklerini açıklamışlardı.

Askerler bu sayede saatlerce yol yürüyebilecekler ama hiç yorulmayacaklar. Protonex adlı akü sistemi sayesinde, şu anda bir HULC zırh kesintisiz 20 saat çalışabiliyor.

#http://video.shiftdelete.net/y/4c2c73da7daccf69ae81401f3db37f3a.flv#

Bu teknoloji aynı zamanda, doğuştan sakat ve felçli insanların da tekrar yürüyebilmesi için de bir umut ışığı olacak. Şu anda sadece kolları ve bacakları saran bu zırh önümüzdeki yıllarda, tüm vücudu koruyacak metal plakalarla kaplanacak.

Cihazın kaldırabileceği ağırlık miktarı düşünüldüğü zaman, geleceğin savaşlarında modern şövalyeler görebiliriz.

{pagebreak::Makinelerin seferi}

Makinelerin seferi

Büyük savaşlar aynı oranda insan katliamına da neden oluyor. Bu sorunu çözmek için ise, BM başta olmak üzere en gelişmiş ordular robot teknolojilerinin gelişmesi için büyük yatırımlar yapıyorlar.

Uzun süreden beri kullanılan iRobot PackBot adlı uzaktan kumandalı robot, ön keşif görevleri ve mayın temizlemek gibi işler için kullanılıyor. Ancak Amerikan ordusu için bu robotlar yeterli değil.


Bu cihazları yönetmek bilgisayar oyunlarını kullanmaktan farksız

ABD son birkaç senedir SWORD (kılıç) adlı bir proje üzerinde çalışıyor. Şu anda, hantal ve minik bir tanka benzeyen SWORD’lar 2020‘ye kadar geliştirilmeye devam edecek.

ABD hükümetinin yaptığı planlara göre 2010 yılında evrimleşmiş robotlar ordunun yüzde 30‘luk kısmını oluşturacak. SWORD’un 2008‘den günümüze geçirdiği değişim ise aslında projenin ne kadar gerçekçi olduğunun kanıttı.


SWORD’lar farklı ihtiyaçlara göre, keskin nişancı ağır silah ateşliyicisi gibi özelliklerle üretiliyor

Uzaktan kumandayla kontrol edilen robot için bilgisayar oyunlarına benzer bir ara yüz hazırlanıyor. Şu anda Amerikan ordusunun, askerleri birkaç haftalık oyun kamplarına sokması da aslında geleceğin savaşlarının nasıl olacağı hakkında bize fikirler veriyor.

{pagebreak::İnsansız savaş araçları }

İnsansız savaş araçları

Amerikan ordusunun büyük bel bağladığı bir diğer proje ise insansız savaş araçları geliştirmek. Günümüzde, insansız savaş araçları keşif ve casusluk görevleri için kullanılıyor. Ancak bunlar çok ufak ve şu anda fazla etkili değiller.

Amerika, Nato ve Birleşmiş Milletler ortaklaşa, insansız savaş uçağı ve uzaktan kontrollü denizaltı için çalışmalara başladı.


Casusluk ve hafif saldırılar için kullanılan bu araçlar şu anda orduların bel kemiği

ABD ordusu tarafından geçtiğimiz haftalarda açıklanan X-Ship projesinin tasarım aşaması bile 500 bin dolara maal oldu. DARPA ACTUV, tarafından üretilecek olan bu deniz altıların tek bir tanesinin üretim ücreti ise 2 milyon dolar olacak.

X-Ship’ler, kendi yapay zekâlarına sahip olacak aynı zamanda uzaktan kumandayla da bu araçları kontrol etmek mümkün olacak.


Bu konsept tasarım önümüzdeki yıllarda okyanusun korkulu rüyası olacak

Gizli olarak devam eden uçak projesiyle birlikte, X-Ship, hem casusluk hem de savaş amaçlı tasarlanıyor. Önümüzdeki yıl ilk örnekleri çıkacak olan bu insansız araçlarla birlikte, stratejinin tanımı da tamamen değişecek.

:: Geleceğin silahları sizi korkuttu mu yoksa ilginizi çekti mi?