Termoelektrik jeneratör (TEG) kullanılarak geliştirilen bir teknoloji sayesinde vücut ısısından LED ışığa güç veren enerji üretildi. Teknolojinin ilerde giyilebilir teknolojileri şarj etmek için de kullanılabileceği öngörülüyor. Geleneksel şarj donanımlarına yönelik ihtiyacın sona ermesi hedefleniyor.

Facebook, yüzde 100 yenilenebilir enerji hedefine ulaştı

Facebook, yüzde 100 yenilenebilir enerji hedefine ulaştı

Facebook, bugün yaptığı açıklamada küresel operasyonların artık yüzde 100 yenilenebilir enerji ile desteklendiğini ve sıfır emisyona ulaştığını duyurdu.

Vücut ısısı kullanılarak cihazlara güç sağlamak hedefleniyor

Çin’deki araştırmacılar, giyilebilir teknolojilerde pillerin yerini alabilecek bir termoelektrik jeneratör (TEG) geliştirdiler. Ticari olarak uygulanabilir hale getirmek için daha fazla çalışma gerekiyor.

akıllı bileklik
Gelecekte akıllı bilekliklerin vücut ısısıyla şarj edilmesi hedefleniyor.

TEG’ler çok çeşitli uygulamalarda genellikle katı hallerde kullanılır. Zhang ve meslektaşları prototip bir bileklik ile vücut ısısından güç elde etmeye çalıştı. Araştırmacılar, poliüretan ve esnek bir elektrot arasına magnezyum ve bizmut bir malzeme yerleştirerek bilekliğin bir insan koluna sarılmasını sağlamaya çalıştı. Geliştirilen bileklik, 115 milimetre uzunluğunda ve 30 milimetrenin biraz altında genişliğe sahip. Bileklik, güç üretmek için insan derisinin sıcaklığı ile ortam oda sıcaklığı arasındaki farkı kullanıyor.

TEG’ler üzerinde çalışan Çin Harbin Teknoloji Enstitüsü’nden Qian Zhang, ”Enerji arzı her zaman büyük bir sorundur ve bu enerji krizini hafifletmeye yardımcı olabilir.” dedi.

Cihaz, santimetre kare başına 20,6 mikrowatt üretebiliyor. Bu, bilekliğe bağlı bir LED’i yakmak için fazlasıyla yeterli. Zhang, “Çevre sıcaklığı performansı çok etkiliyor” dedi. Kış ayları daha elverişli, çünkü ortam sıcaklıkları daha düşük ve vücut sıcaklığıyla fark daha fazla ekliyor. Testlere göre, performansı bozulmadan 10bin defa takıp çıkarılabileceği öngörülüyor. Kullanıcıların bileklik takıp çıkarmada yan etki yaşamayacağı düşünülüyor.

Hollanda’daki Delft Teknoloji Üniversitesi’nde çalışan giyilebilir teknolojiler üzerinde çalışan Rolf Hut, “Pilleri kullanmak yerine insan vücudundan güç toplama fikrini seviyorum. Projelerime kaç tane LED eklenerek, bir insandan ne kadar enerji çekilebileceği merak ediyorum.” dedi.

Araştırmacılar, bileklik üzerindeki TEG boyutunu artırarak ve daha büyük elektronik cihazlara güç sağlamak için bir voltaj dönüştürücü entegre ederek performansı iyileştirmeyi umuyorlar. Bunu yapmanın tüm cihazın boyutunu artırmayı gerektireceğine dikkat çekiyorlar. Giyilebilir teknolojilerin giderek daha popüler hale gelmesiyle, TEG gibi projelerin artması bekleniyor.