Kullandığımız bazı ürünler işlevsel olmamalarıyla zamanla hayatımızdan çıktılar ya da hiçbir zaman beklendiği kadar kişiye ulaşamadılar. Bunun nedeni zaman zaman yüksek rakamlara çıkan fiyatları olurken, bazen de gereksiz olarak nitelendirilebilecek özelliklere sahip olmaları olabiliyor. Uzmanların hazırladığı bir listeye göre, gelmiş geçmiş en kötü 20 ürün:
Gelmiş geçmiş en kötü 20 ürün arasında Netflix’den de ürün var
Günlük hayatta kullandığımız pek çok ürün ya hayatımızı kolaylaştırıyor ya da keyifli zaman geçirmemizi sağlıyor. Böylelikle hayatımızda belirli bir yer edinebiliyor. Uzmanların hazırladığı listeye göre, Google, Apple ve Burger King‘ten Microsoft‘un Windows‘una kadar birçok markanın piyasaya sürdüğü ürün en kötü ürünler arasında yer alıyor.
Şirketlere piyasaya sürüldükleri anda milyonlarca dolar kaybettiren, insanlar tarafından da kullanılmayan gelmiş geçmiş en kötü 20 ürün:
Google Glass
Google ilk olarak 2013 yılında giyilebilir akıllı bir ürün olarak sunduğu Google Glass ile kesinlikle geleceğe ışık tutuyordu. Google Glass, çıktıktan 2 yıl sonra beklentilerin çok altında satış rakamlarına ulaşması, insanların ilgisini çekmemesi ve benzer sebeplerden kaynaklı olarak, güncelleme almamaya başladı.
Pratik kullanımda insanların ihtiyaç duymadığı bu gözlük için Google’ın büyük planları suya düştü ve milyonlarca dolarlık bir kayba neden oldu.
Apple Newton
Newton, Apple tarafından geliştirilen ve pazarlanan bir kişisel dijital yardımcı olarak 1987 yılında geliştirilmeye başlandı. PDA kategorisinin ilk cihazı ve el yazısı tanıma özelliğine sahip ilk cihaz olduysa da zamanla piyasadan çekildi.
90’lı yılların ortalarında kaldırılan Apple Newton, kalem tabanlı bir dokunmatik ekran ve kişisel bilgisayarlardaki yazılımla senkronize olma yeteneği gibi yenilikçi teknolojileri içeriyorken, piyasadaki ilk dört ayında sadece 50 bin ürün sattı. Bunu bir başarısızlık olarak tanımlayan Apple ürünü kısa süre içinde üretim bandından çıkarttı.
E.T. the Extra-Terrestrial Oyunu
Bakıldığında E.T filmi gerçekten de sinema tarihinin beğenilen ve dönemine damga vurmuş filmi olsa da iş oyun tarafına geldiğinde kötü sonuçlar ortaya çıkıyor. Oyunun 1982 yılında Atari platformu için piyasaya çıktığını ve büyük bir başarısızlık olduğunu söyleyebiliriz. Milyonlar kaybeden Atari satmayan milyonlarca kopyadan büyük zarar etti.
Dumansız sigara
ABD’nin en büyük ikinci tütün şirketi olan RJ Reynolds, 1988 yılında sigara kullanmaya daha az zararlı bir yol olarak dumansız bir tütün ürününü piyasaya sürdü. Kullanıcıların isteklerini karşılayamayan bu ”yapay sigara” şirkete 1 milyar dolara mal oldu ve bir yıl içinde piyasadan çekildi.
Cheetos Dudak Balmı
Frito-Lay markasının 2005 yılında piyasaya sürdüğü, Cheetos tadında dudak balmı oldukça ilginç bir fikirdi. Chapstick, Blistex ve Burt’s Bees gibi dudak kremleri satan şirketler yıllarca, naneli, vanilyalı, kirazlı ve çilekli gibi çeşitler ile milyonlarca kişiye seslendiler. Bunun yanında Cheetos altmış yıldan fazla bir süredir popüler bir atıştırmalık olarak karşımıza çıkarken dudak balmı noktasında sınıfta kaldı ve Cheetos aromalı dudak balmı piyasadan çekildi.
Yoğurtlu şampuan
Kulağa çok ilginç gelse de 1979 yılında Clairol markası ABD’li müşterilerinin aradıkları şampuanın bu olduğunu düşündü. Pek çok aromanın eklendiği şampuanlar ilk kez yoğurt aromalı bir şekilde insanların karşısına çıktı. Bazı insanların bu ürünü yemesinin ardından kısa süre içinde üretimden kaldırıldı.
New Coke
Coca-Cola’nın 1985 yılında ilk kez formül değiştirerek piyasaya çıkarttığı New Coke, kullanıcıların beğenmemesi ve tepki göstermesinin yalnızca birkaç ay sonra piyasadan çekildi.
Windows Vista
Microsoft’un en büyük başarısızlıkları arasında yer alan Windows Vista, 2007 yılında piyasaya sürüldü. Vista, PC performansını düşürmekle kalmadı aynı zamanda kullanıcılarda bir dizi internet sorununa neden oldu.
Sonuç olarak Dell, Vista’nın piyasaya sürülmesinden yalnızca birkaç ay sonra Windows XP’yi yeni dizüstü bilgisayarlarda tekrar sunmaya başladı. Kısa süre içinde birçok kullanıcı da Vista sürümünü kullanmaktan vazgeçti.
Harley Davidson parfüm
Harley Davidson, dünyanın en ikonik ve değerli markalarından birisi olarak görülüyor. Özellikle ikonik motosikletleri ve bunların aksesuarları ile bilinen şirket, 1994 yılında erkek parfümü ve kolonyaları ile insanların karşısına çıkmıştı ancak ikonik ürünleri gibi ”koku” sektöründe adından söz ettiremedi.
DH 106 Comet
De Havilland şirketinin 1949 yılında geliştirdiği ve kullanıma sunduğu DH 106 Comet, ilk ticari jet uçağı olarak piyasaya sürüldü. Beklenen olmadı ve uçak türlü sorunlarla karşılaştı ve kötü kazalar sonucu üretimi durduruldu. De Havilland uçağı yeniden tasarlamak için uğraştığı yıllarda ise, Amerikalı şirketler Douglas ve Boeing bu bayrağı devraldı.
DeLorean DMC-12
Geleceğe Dönüş filminden tanıdığımız bu spor otomobil maalesef ortaya çıktığı dönemde satın alınmadı. 1973 yılında John DeLorean, DeLorean Motor Company‘yi kurmak için General Motors’tan ayrıldı.
Yıllar süren gecikmelerinden sonra, DeLorean DMC-12, Ocak 1981’de piyasaya sürüldü. Otomobilin benzersiz tasarımı bulunmasına rağmen sorunlu özellikleri bulunuyordu ve 1982’de üretilen 7 bin DeLorean aracın yarısı bile satılmadı.
Facebook Home uygulaması
Facebook milyonlarca kullanıcısını kendi oluşturduğu haber akışına dahil etmek adına 2013 yılında Home adında bir uygulama geliştirdi ancak uygulama hiçbir zaman popüler hale gelemedi.
En kötü 20 ürün arasında popüler bir yüz: Ford Edsel
Ford, Henry Ford’un oğlunun adını taşıyan Edsel’i 1957 yılında piyasaya sürdü. Ford’un “E-Day” adını verdiği bu otomobil ”geleceğin araca” olacaktı ancak gerek özellikleri gerek fiyatı sebebiyle tam bir hayal kırıklığına neden oldu. Ford otomobil üretimini sadece iki yıl sonra durdurdu ve tahmini 350 milyon dolar kaybetti.
Microsoft Zune
Apple’ın iPod’u ile rekabet etmesi amacıyla, Microsoft’un 2003 yılında Mp3 çalar olarak piyasaya sürdüğü cihaz beklendiği başarıyı yakalayamadı. 15 Kasım 2015 itibariyle Microsoft, Zune için tüm akış, indirme ve diğer müzik hizmetlerini durdurduğunu açıkladı.
HP Touchpad
HP Touchpad 2011 yılında kullanıcıyla buluştu. Apple’ın başarılı iPad’iyle rekabet etme girişimi olarak ortaya çıkan HP Touchpad, 2011 yılının ortasında son derece maliyetli bir reklam kampanyasıyla tanıtıldı. Beklenen başarılı satış rakamlarına ulaşamayan bu ürün, zararına satışlar diye tabir edilen fiyatlara satıldı.
Microsoft Bob
Microsoft 90’lı yıllarda çok fazla deneme yapmış, ilginç ürünler ve deneyimler sunmak adına çalışmalar yapmış bir şirket. Bob da bu çalışmaların bir sonucu olarak 1995 yılında kullanıcı arayüzü olarak piyasaya çıktı. Basit kullanımı ve fonksiyonel kısayolları barındırması noktasında sevilen ancak arka tarafta fazla güç harcayan bu arayüz, birkaç yıl içinde kullanımı durduruldu.
Qwikster
Netflix, bugün bildiğimiz popüler haline gelmeden önce yalnızca geleneksel posta yoluyla kullanıcılara film teslim edilen bir DVD kiralama hizmetiydi. CEO Reed Hastings Eylül 2011’de DVD kiralama hizmetini Qwikster olarak bilinen ayrı bir şirket kurma planını açıkladı. Kullanıcıların her iki hizmete de ulaşması durumunda yüzde 60 oranında daha fazla maliyete sebep olacak bu atılım, bir ay bile dolmadan kullanımdan kaldırıldı.
Virtual Boy
Virtual Boy, oyun konsolu yapımcısı Nintendo’nun sanal gerçeklik teknolojisine ilk adımlarıydı. 1995 yılında taşınabilir oyun konsolu olarak piyasaya sürülen ürün dünya çapında 770 bin adet sattı. Maliyetleri ve pil tüketimini azaltmak için Nintendo, Virtual Boy oyunlarında sadece siyah ve kırmızı tonları kullandı ve bu da bazı kullanıcıları haliyle rahatsız etti ve bu sebeple çok da popüler hale gelemedi.
MeeGo OS
Nokia ve Intel’in geliştirdiği MeeGoo Windows Vista’nın aksine, akıllı telefonlarda kullanılması üzere 2010 yılında kullanıma sunuldu. Kimilerine gre MeeGoo aslında başarısız değildi, yalnızca yanlış zamanda sunulmuştu. Bir süredir kullanılmamasına rağmen, MeeGo tabletler için işletim sistemi olarak aktif bir kullanıma geçilmesini sağlayabilir.
Samsung Galaxy Note 7
2016 yılında karşımıza çıkan ve Note serisinin en beğenilen telefonları arasında yer alan Samsung Galaxy Note 7 batarya sorunları yaşıyordu. Birkaç batarya patlaması ve ateş alması sonucu telefon piyasadan tamamen çekildi.
Gelmiş geçmiş en kötü 20 ürün listemizde okuduğunuz gibi teknolojiden günlük kullanım ürünlerine kadar pek çok çeşit ürün bulunuyor. Bunlardan hangisi sizce en kötüsü? Bize yorumlarda yazmayı unutmayın.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}