Tüm dünyada insan genleri ve embriyolarını içeren araştırmalar yapılıyor. Bunun en önemli örneklerini de bir Uzak Doğu ülkesi olan Çin’de görüyoruz. Ancak, son çıkan haberlere göre Çin bu konuyla ilgili sıkı kurallar uygulamaya koyacak. Buna sebep ise geçen yıl genetiği değiştirilmiş bebek ile tüm dikkatleri üzerine çeken He Jiankui.
Kaybolan uydu uzayda tehlike saçıyor!
Yaklaşık 15 yıl çalışması gerekirken 3'üncü yılında uzayda kaybolan uydu, şimdilerde diğer uydu araçları için tehlike saçmaya başladı...Tıbbi araştırmalar onaydan geçecek!
Geçen yıl Çin’de bir bilim insanının dünyanın ilk genetiği değiştirilmiş bebeklerini dünyaya getirdiği iddia edilmişti. Son alınan kararın sebeplerinden biri de bu oldu. Çin’in en üst düzey yasama organı, bu tarz araştırmalara sıkı kurallar getireceğini açıkladı.
Genetik olarak değiştirilmiş bebekleri dünyaya getiren Güney Bilim ve Teknoloji Üniversitesi‘nden Doçent Doktor He Jiankui, bilim camiası tarafından etik ilkelere aykırı davrandığı için kınanmıştı. Çinli yetkililer de bu çalışmalara karşı sessiz kalmadı ve araştırmaları yasakladığını duyurdu. Bu olayın ardından yüzlerce uluslararası bilim insanının yanı sıra Çinli yetkililer ve kurumlar da He’yi kınadı. Ayrıca, üreme amaçlı insan embriyolarında yapılan gen düzenlemesinin Çin yasalarına ve tıp etiğine aykırı olduğunu belirtmişti.
Çin’de yapılan tıbbi ve insani araştırmalar artık daha yakından incelenecek. Yeni yasaya göre ilerleyen yıllardaki çalışmaların yapılması için etik kuralların yanında idari makamlardan da onay alması gerekecek.
Shenzhen’deki Güney Bilim ve Teknoloji Üniversitesi‘nde doçent olan He Jiankui, Kasım ayında doğan ikiz kızların embriyonik genlerini değiştirmek için CRISPR-Cas9 olarak bilinen bir teknolojiyi kullandığı gerekçesiyle eleştirilmişti.
Bu olayın ardından yüzlerce uluslararası bilim insanının yanı sıra Çinli yetkililer ve kurumlar da He’yi kınadı.
Kesin kınamışlardır 😀 Adamın yaptığı devrimsel bir yenilik. Medyaya böyle diyip arka planda desteği artırmışlardır. Umarım çalışmalarına devam eder.
Genetiğin faydalı olabileceğini düşünenler anlaşılan bu konularda bir şey hiç okumamışlar galiba. Sıvı yağların kimyası bozularak üretilen margarinin zararları ortadayken genetiği bozulan bir şeyin faydalı olmasını beklemek ancak bilgisizlikten kaynaklı yanıltılmanın ürünü olabilir.
hani pozitif bilim eleştirilemezdi önü kapatılamazdı sorgusuz süalsiz kabul edilecekti. islam’a en çok saldırdıkları konuların başında müslümanların bazı araştırma veya çalışmaları karşı çıkması değil miyidi ?
Pozitif bilim eleştirilemez. Burada eleştirilen bilimin kendisi değil, uygulaması. Islâm’ın em çok eleştirilen tarafı tutucu çevreleri tarafından hiç bir dayanağı olmayan, anti demokratik yollarla bilimin önüne set çekilmesi. Bunun en güzel örneği, Türk öğretim sisteminde evrim teorisinin müfredattan çıkarılmış olması. Sırf Adem ve Havva inancına sahibiz diye biyolojinin en önemli dallarından birini inkar etmek en çok islam toplumlarında yaygın.
Bence kınanmasının sebebi; genetik bilimine henüz yeterince bilgimiz yeterli olmamasıdır. Bu zamanlarda farkedelemeyen bir genetik hata nesilden nesile aktarılır mı sorusu insanları korkutmaktadır. Çözümü olamayan sonuçların doğması muhtemel. İnsan oğlu kendi sonunu kendisi getirebilir yada çok büyük hasar bırakabilir. Genetiğimiz hata yapmayı sever. Bu yüzden her birimiz farklıyız unutmamak gerekir.
genetiği değiştirdi de sonucunda olumlu olumsuz ne oldu onu anlamadım
Bazı arkdaşlar İslâma saldırmışılar.
Lakin bilmeliler ki İslam dininin ilk emri Oku ayeti ile başlar. Ve biliniz ki günümüz fenni ilminin temelleri islam bilim insanları ile başlamıştır. Günümüzde kendini bilmez bazı ülke ve yöneticilerin uygulamakarından dolayı islama saldırmayın
Tamam anladikta sonuc ne?
Ne olmusta yasaklanmis elien mi dunyaya gelmis