Google, tarihte iz bırakanları Doodle yapmaya devam ediyor. 29 Ekim tarihinde Cumhuriyet Bayramı’nı Doodle yapan Google, bugün de İngiliz matematik eğitimcisi ve filozof George Boole için Doodle hazırladı. George Boole 200. Doğum günü için Doodle hazırlayan Google, kullandığı animasyon ile dikkat çekiyor.
George Boole kimdir?
George Boole, 2 Kasım 1815 günü dünyaya gelmiş ve matematik alanında önemli ilerlemeler kaydetti. George Boole, yirmi yaşına gelince bir özel okul açtı. Burada matematik öğretmesi gerekiyordu.
George Boole, Abel ve Galois gibi büyüklerin kitaplarını okudu. Fazla bir matematik bilgisi olmayanların okuyup anlayamacağı kesin olarak bilinen Laplace’ın “Gök Mekaniği“ni hiç kimsenin yardımı olmadan okuyup anladı.
George Boole ayrıca Lagrange’ın “Analitik Mekanik” adlı eserini tam anladı. İlk ilmi çalışması olan değişim hesabı yayınlandı. Yine tek başına çalışmasının ürünü olan invaryantları keşfetti. Zaten bu invaryantlar olmasaydı; rölativite (bağlılık) kuramı olmazdı.
George Boole, 1848 yılında “Mantığın Matematik Analizi” adlı bir çalışması yayınlandı. Bu eser matematikte yeni bir çığır açtı.
George Boole, 1864’te bir gün evinden okula kadar olan iki millik yolu ağır bir yağmur altında yürümek zorunda kaldı ve ıslak elbiseleriyle ders verdi. Bunun neticesinde ağır bir soğuk algınlığı ve akciğer hastalığı oldu. George Boole, 8 Aralık 1864’te İrlanda, County Cork’un Ballintemple kasabasında hayata gözlerini yumdu.
:: George Boole Doodle’ını beğendiniz mi?
bilgisayarlari ve tum elektronigin temellerini bu reyize borcluyuz. Cok yasa bool reyiz
Matematik eğitimcisi?
Bugün RTE olur diye bekliyorduk ama 😀
Hit almak için herşeyi yapıyorsunuz.
hakikaten haber bulamıyorsunuz zor durumdasınız anlıyoruz da bunu bu kadar belli etmeyin bari!
iyi halt yedi kulakları çınlıyodur baya
google 'a girince üzerine tıkladığımızda bunlar wikipedia 'da da yazıyor zaten. Bu kadar mı çok sayfa gösterimine ihtiyacınız var ? Saçma sapan Apple haberleri sayfa gösteriminize yetmiyor mu ?
Haber bulamamakla ne alakası var önemli bir kişilik ve ana sayfamızda Google tarafından gösterilmiş. Ne var bunda
bu zatın keşfettiği dedikleri şeyleri yüz yıllar öncesinde Alkharazmi ve Ebu reyhan Biruni eserlerinde kullanmıştır tabii bilim öncüsü batıdır diye bildiğimiz için onlar ne dese evet deriz
Yazı copy-paste olunca yetersiz olmuş ve yorumlar da o yönde haliyle.. Arkadaşlar adam Alkharazmi'nin problem çözme mantığının (algoritmalar) sisteme aktarılmasının sağlayan Boole cebrinin babası.. Bilgisayar mimarisinin (sayısal devre tasarımı ve işlemci transistör mantığı vs) temellerini borçlu olduğu kişilerden. Mühim zattır yani..
üniversitede lojik kapılar dersini 2 defa almama neden olan anasına rahmetlerimi sunduğum zatumuhterem 🙂
George Boole, tarihin en büyük bilim adamlarından bir tanesidir. Özellikle matematik alanındaki çalışmaları ile ismi çok daha fazla kişi tarafından bilinen hale gelmiştir. Boole Cebri’nin fikir babası olan George Boole ilgili çok güzel bir biyografi yazısı yayınlanmış. Detaylara https://www.bilgion.com/george-boole-kimdir-boole-cebri-nedir ulaşabilirsiniz.