Gerçekten fiber internet mi kullanıyorsunuz?

16

Fiber internet günümüzün en hızlı ve güvenilir internet bağlantı türlerinden biri olarak tanıtılsa da Türkiye’de sunulan hizmet, gerçek fiber internetten çok uzak bir tablo çiziyor. Kullanıcılara fiber internet adıyla satılan bağlantılar çoğu zaman bakır kablolar üzerinden VDSL teknolojisine dayalı olarak sunuluyor. Bu durum kullanıcıların yüksek hız beklentilerini karşılamaktan çok uzak ve bir hayal kırıklığı yaratıyor.

Fiber internet, verilerin ışık sinyalleriyle taşındığı fiber optik kablolar sayesinde daha yüksek hızlar ve geniş bant genişliği sunuyor. Ancak bu teknolojinin gerçek avantajlarından faydalanmak için bağlantının bina girişinden evlere kadar tamamen fiber kablolarla sağlanması gerekiyor.

Türkiye’de ise fiber altyapı genellikle bina kapısına kadar geliyor, ardından bakır kablolar devreye giriyor ve kullanıcıya VDSL hizmeti sunuluyor. Bu da internet hızının ciddi şekilde düşmesine ve bağlantının kararlılığını kaybetmesine neden oluyor.

Birçok kullanıcı fiber internet paketleri satın aldığını sanırken aslında 16, 24, 50 Mbps gibi hızlarla sınırlı VDSL hizmeti alıyor. Upload hızları ise çok daha düşük seviyelerde kalıyor. Genellikle 2-8 Mbps arasında değişen yükleme hızları, hem bireysel kullanıcılar hem de küçük işletmeler için büyük bir dezavantaj oluşturuyor. Oysa fiber optik altyapının sağladığı simetrik bağlantı imkânı ile bu hızlar eşit seviyelerde sunulabilir.

Türkiye’de internet sağlayıcılarının altyapı hizmetlerinde de ciddi tutarsızlıklar yaşanıyor. Aynı altyapı üzerinden farklı firmalardan internet hizmeti aldığınızda sonuçlar büyük ölçüde değişebiliyor. Deneyimlerden örnek verecek olursak; X firmasından aldığım 100 Mbps fiber internet, aslında VDSL üzerinden sunuluyordu ve hızım genellikle 80 Mbps’yi geçmiyordu.

Daha sonra aynı altyapıyı kullanarak hizmet veren Y firmasından hizmet aldım ve bina girişinden evime kadar fiber kablo çekildi. Yeni kurulan bağlantı ve kaliteli bir fiber modemle 100 Mbps hız paketinde 120-130 Mbps gibi hızlar elde ettim. Aynı altyapıda bu kadar farklı sonuçlar firmaların sunulan hizmetteki tercih ve standartlarından kaynaklanıyor.

İnternet hızları uçacak mı? Wi-Fi 8 için geri sayım

Özellikle içerik üreten ya da yükleme hızlarına ihtiyaç duyan kullanıcılar için düşük upload hızları büyük bir sorun teşkil ediyor. Avrupa ülkelerinde yaygın olan simetrik bağlantılar Türkiye’de kullanıcıların erişimine sunulmuyor. Bu da fiber internetin temel avantajlarını yitirmesine neden oluyor.

Devlet fiber internet altyapısının genişletilmesi konusunda oldukça yeterli bir çalışma yaparak Türkiye’nin yüzde 99’una fiber altyapıyı götürmüş durumda. Ancak bu noktada hizmetin kullanıcıya ulaştırılma süreci tamamen özel internet sağlayıcılarının tercih ve politikalarına bağlı kalıyor.

Altyapı bina kapısına kadar mevcut olmasına rağmen sağlayıcı firmalar maliyetleri düşürmek adına kullanıcıya bakır kablolar üzerinden VDSL hizmeti sunmayı tercih edebiliyor. Bu durum belirttiğimiz gibi fiber teknolojisinin avantajlarını büyük ölçüde sınırlandırıyor ve kullanıcılar tarafından yanlış bir algının oluşmasına neden oluyor. Oysa altyapı çalışmalarında gerekli yatırımlar yapılmış ve fiber teknolojisini neredeyse tüm ülkeye ulaştırmış durumda.

Fiber internetin Türkiye’de tam anlamıyla kullanılması için bazı düzenlemeler şart gibi gözüküyor. Bina içinden eve kadar fiber bağlantının zorunlu hale getirilmesi kullanıcıların gerçekten fiber hizmet almasını sağlayabilir.

Ayrıca upload hızlarının artırılarak download hızlarıyla eşit hale getirilmesi hem bireysel hem de kurumsal kullanıcılar için daha adil bir hizmet sunulmasını sağlayacaktır. En azından tercih olarak kullanıcılara simetrik paketlerin sunulması gerekiyor.

Kullanıcılar genel olarak gerçek fiber internetin sağladığı avantajları tam anlamıyla deneyimleyemiyor ve bu durum sektörde büyük bir güven sorunu yaratıyor. Siz de internet sağlayıcınızı seçerken aldığınız hizmetin gerçekten fiber olup olmadığını kontrol etmeli ve buna göre karar vermelisiniz.

16 YORUMLAR

  1. Genel anlamda ADSL, VDSL, FİBERNET ve FİBER(H) şeklinde 4 farklı kırılım mevcut. Uygun fiziki koşullarda Adsl 16mbps’ye kadar, VDSL ve Fibernet 100mbps’ye kadar ve FİBER(H) ise 1000mbps’ye kadar destekliyor. Her fiber(H) 1000mbps’ye kadar desteklemeyebilir de, bazıları 100mbps üzerine çıkamıyor. Burada binaya gelen kablolar ve santrale uzaklık, saha dolaplarındaki dağıtım cihazları da etken rol oynuyor. Bunlara ek 1000mbps paket kullansanız bile eğer cihazınız destekli değilse donanımınızın desteklediği kadar hız alabilirsiniz. İhtiyacınız doğrultusunda hız paketleri seçmek mantıklı olacaktır. Yoksa ekstradan fazla ücret ödemiş olursunuz.

  2. 2007 yılından beri internet kullanıyorum, kablolu 12 mbps üstüne çıkamadık daha. Vdsl bile vermiyorlar, yatırım yapılmıyor. 4.5 internet öneriyorlar o da 12 mbps kotalı veya sınırsız üstelik daha pahalı. Devletin cidden denetlemesi lazım, her iş için internet gerekiyor. Yavaş internet insanın zamanından kısıyor. Upload oranları ayrı komedi, indie oyun geliştiricisi birçok arkadaşım var yurtdışından yatırım almak için örnek video veya demo içeriklerini gönderirken can çekişiyorlar.Daha çok şeyler söylerkim lakin bunlar sadece bir yazı olarak kalacak ötesine gidemeyecek…

  3. Vatandaş olarak hiç bir servis sağlayıcıya zerre kadar güvenmiyorum. Bunlar sadece ceplerini düşünürler. Bilgisi olmayan insanlara da eski teknolojiyi …. anladınız. Yıl 2025 olacak ve hala fiberi göremedik. Bu firmalara zorunluluk getirilmeli. 2025 yılı içinde tüm internet kullanan evlere fiberi evin içine kadar çekmeleri için devlet süre tanımalı. Yapmayanlara çok ağır ceza verilmeli. Bıktık bu internet sorunlarından artık.

  4. Türkiyede internet altyapı hağla bakır kablolar üzerinden yani telefon hatlarından sağlanıyor fiber internet diye firmalar interneti pahalıya satıyor nuhneviden kalma bakır kablolardan ne kadar verim alacaksan bu yüzden türkiyede internet berbat ama wn pahalı internet türkiyede x firmasıymış y firmasıymış geçeceksin bunları 24 mbps internet alıyorsan öpte başına koy bunu bi kenara koy bide en berbat internet in faturasına vergide ekle hemi pahalıya internet veriyolar hemide alt yapıya önem vermiyolar eee nerde bu paralar zamanı geldim mi ücretini alıyorsan alt yapınıda yenileyeceksin bunu türk telekom tapacak ilgilenmiyorsa işini laiki ile yapan firmalara devredecek ve bu sektörden çekilecek firmaların önünü kapamayacak

  5. Türk net mahallenizde yoksa fiber alt yapısını oluşturuyorlar tabiki abone sayısına göre ve kendi fiber alt yapısını çekiyorlar mahalleye sonra aboneliği izi fibere gecirdiginizde evinizin içine kadar fiber optik kablonuzu çekiyor ben yaptırdım Türk Telekom fiber diye kazikliyor milleti bakır kablo ile fiber diye kaziklamaya çalışıyor alt yapıları halen 1960 model Türk Telekomun millenicom da da alt yapısı yok şu an sadece Türk net var fiber tavsiye ederim

  6. Bizde öyle bir durum yok. Kutudan binaya binadan dairelere tamamen fiber çekti Telekom. Hatta uzunca fazlalık fiber kabloyu birakti gitti, bir gün bir işe yarar diye saklıyorum evde.

  7. İnşaat Mühendisi olarak yazıyorum. 2022 ve sonrasında yapılan binalarda müteahhit her daireye fiber hattı çekmek zorundadır. Eğer yoksa şikayet edebilirsiniz. Altyapı firmalarının bina kapısına kadar fiber döşemesi yasal mevzuatlar gereği normaldir. Gerisi özel mülkiyete girdiği için bunu sizin yaptırmanız gerekir. Kaldı ki altyapı ekibi gelip sizin evinize fiberi çekmek için şaftta boru aramaz öyle bir zamanları yoktur, zaten olmuş olsa 1 binaya döşemesi 1 aylarını alır geldisi gittisi ev sahibi izniydi ev de olmasıydı derken. Bu yüzden kapına kadar getirir gerisini sen yaparsın. Müstakil için sıkıntı değil ama sitede oturanlar da yönetim toplantılarında bu konuları dile getirebilirler.

  8. Aynen Turk telekom alt yapısı vardı. Binaya kadar fiber. Kutu. Sonrası cat5 kablolarla dairelere dağılıyordu. Hiçbir zaman fiber denmedi. Max alabileceğimiz hız 100mbps idi. Tabi hız testinde max 85’i görüyordu. Dsl modem vardı. Sonra dairelere kadar fiber geldi. Bina kutusu kalktı. İncecik bir fiber kablo kapıdan içeri girdi. Gpon kutusu ve 1000mbps portlu wifi6 router geldi. Dsl modem şimdi tekrarlayıcı olarak emekliliğin tadını çıkarıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version