Güneş sisteminin en parlak iki gezegeni olan Jüpiter ve Venüs, bu hafta sonu nadir bir görüntü sunacak. Bu iki gezegen, normalde birbirlerinden milyonlarca mil uzaklıkta. Ancak, Dünya’daki yıldız gözlemcileri için, meydana gelen bir gezegensel kavuşumda kavuşma olacak.
Bu olay her yıl meydana gelse de bilim insanları, Venüs ve Jüpiter buluşmasının bu yıl daha yakın bir noktada gerçekleşeceğini söylüyor. Ayrıca, teleskop yardımı olmadan açık bir şekilde de gözlemlenmesinin mümkün olacağı belirtiliyor.
NASA görevlerini üstlenen Boing 747SP SOFIA, emekliye ayrıldı
NASA, 2014 yılından beri aktif kullandığı ve 3 yıllık görev uzatması gerçekleştirdiği Boing 747SP SOFIA modelini emekliye ayırdı.Kavuşma, 30 Nisan’ı 1 Mayıs’a bağlayan gecenin sabahında olacak
Birbirinden milyonlarca mil uzaklıkta olan ve güneş etrafındaki turlarını farklı sürelerde tamamlayan Venüs ve Jüpiter gökyüzünde aynı çizgide yer alacak. ‘Gezegenlerin kavuşumu‘ olarak adlandırılan bu olay, 30 Nisan’ı 1 Mayıs’a bağlayan gece sabaha doğru dünyadan bakıldığı zaman yer alacak.
Bu yakınlaşma ise 2039 yılına kadar tekrar olmayacak. Bunun yanı sıra Satürn ve Mars‘ta Jüpiter ve Venüs ile aynı çizgide yer alacak. Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden bir astrofizikçi olan Brad Tucker, gezegenlerin son birkaç hafta içinde birbirine yaklaştığını söyledi. “Venüs ve Jüpiter birkaç yılda birbirine yakınlaşsa da, bu sefer karışımda oldukça nadir görülen Mars ve Satürn de var.”
Gezegenler yakın bir görüntüde olmalarına rağmen gezegenler, aslında yörüngede 430m mil uzaklıkta olacaklar. Baş yıldız gözlemcisi Lucie Green, bir açıklamasında, gezegenlerin parlaklıklarının farklı olacağını belirtti.
Venüs Jüpiter’den daha parlak, bu yüzden onu gördüğünüzde göz kamaştırıcı bir şekilde parlak görünecek. Jüpiter, Venüs’ün parlaklığının altıda biri kadar, biraz daha soluk kalacak.
Venüs, Jüpiter, Merkür ve Mars en son, 13 Mayıs 2011‘in gün doğumu saatlerinde bir araya geldi. Bu durum ise 2040 yılına kadar bir daha görülmesi muhtemel olmayan bir oluşum olarak görülüyordu.
Peki, siz bu gezegen kavuşması olayıyla ilgili ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından veya SDN Forum‘dan bizlerle paylaşabilirsiniz.