Girişimcilik Türkiye’de son yıllarda çok konuşulan, hem devletin hem de özel sektörün odak noktasına yerleşen bir konu olarak dikkat çekiyor. BIC Angel Investments, Türkiye’deki girişimcileri daha iyi anlayabilmek ve verdiği profesyonel desteğin kalitesini bir üst seviyeye taşıyabilmek amacıyla online araştırma gerçekleştirdi.
En çok girişimci İstanbul’dan çıkıyor
Araştırmada kendi işini kurmak için en az yarı zamanlı olarak projesine vakit harcayan veya kendi kurduğu işte tam zamanlı olarak çalışan, bu işten para kazanan veya kazanmayı hedefleyen kişiler girişimci olarak tanımlandı. Araştırmaya katılan 156 girişimcinin yüzde 81’i erkek, yüzde 19’u kadınlardan oluşuyor. Erkekler girişimciliğe 27 yaşında, kadınlar 31 yaşında başlıyor. Ortalama girişimcilik tecrübesi 3,4 yıl.
Araştırmaya katılanların yüzde 60’ı İstanbul’da, yüzde 15’i Ankara’da yaşıyor. Girişimcilerin büyük bir kısmının daha önce profesyonel olarak maaşlı bir işte çalışarak iş tecrübesi edindikleri dikkat çekiyor. Katılımcıların yüzde 88’i girişimci olmadan önce bordrolu olarak çalıştığını belirtirken girişimciler arasında ortalama profesyonel tecrübe süresi 4,9 yıl. Bu süre erkeklerde 4,7 kadınlarda ise 5,8 yıl olarak gerçekleşiyor.
Girişimcilerin ortalama eğitim seviyesiyse toplum genelinin üstünde. Girişimcilerin yüzde 58’i üniversite mezunuyken, yüzde 24’ü yüksek lisansa, yüzde 3’üyse doktora derecesine sahipler. ODTÜ yüzde 10, Anadolu Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi ise yüzde 9 ile en çok girişimci mezun eden üniversiteler olarak ilk üç sırada yer alıyor.
Girişimcilerin yüzde 74’ü yatırımcı arıyor
Girişimcilere göre, yaşadıkları en büyük zorluk sermaye bulmaktaki sıkıntı. Girişimcilerin aradığı yatırım tutarı ağırlıkla 50 bin ile 250 bin TL arasında değişiyor. Girişimcilik bilincinin eksikliği, yasal düzenlemelerin girişimciliğe uygun olmayışı, yatırımcıların yeterince risk almayışı; yatırımcıya ulaşmaktaki zorluklar ve girişimcilerin tecrübesiz oluşu takip eden zorluklar olarak tespit edildi.
Çıkan sonuçlar ile paralel olarak BIC Angel Investments’ın girişimlere sermaye sağlamanın yanında en önemli özelliğinin girişimcilere finans, muhasebe, denetim gibi idari hizmetlerle kurumsallaşmalarına ve yapılandırılmalarına katkıda bulunduklarını söyleyen BIC Angel Investments’ın Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Joachim Behrendt, şimdiye kadar 200’ün üzerinde girişim projesiyle görüştüklerini belirtti.
:: Girişimciliğe atılmayı düşünüyor musunuz?
Adamlar otobanda son sürat giderken biz daha kumda oynuyoruz.
evet ben bulamıyorum hibe para
kosgeb ve e-tohum var. bunun dışında bölgesel teşvikler de yapılmakta. ek olarak işkur gibi kurumlar ile işgücü bulma kısmında yardım alınabilmekte.
yakın zamanda bölgesel yatırım ofisleri de kurulacak diye biliyorum.
Ne olursa olsun KOSGEB, Bölgesel Ajanslar, TKDK (İPARD) gibi hibe kurumlarından yararlanabilmek için bile cebinizde sermaye olması gerekiyor. Keza TKDK diyorki " yatırımı sen yapacaksın ben kontrol edecem uygunsa verecem parayı" Zaten sermaye yoksa boşa hayal kurmaya da gerek yok. Bir kobi danışmanı olarak eğer yeni bir işletme kuracaksanız KOSGEB’in eğitimine katılıp Yeni Girişimcilik Sertifikası almanızı şiddetle öneririm.
Yavas yavas bunlarda olacaktir ama olana kadarda zorluklar devam edecek
Adamlar kafayı peynir ekmekle mi yedi. Zaten ekonomi berbat. Millet kredi kartıyla ayakta duruyor. Eğer devlet ona da yasak getirsin krizi göreceksiniz. Böylesine bir ortam da adam ne diye yatırım yapsın.
Destek alabilmek için ilk yapmamız gereken nedir? Şirket açmak mı?
çöpe atar yine vermezler.
Tabi fakat şirket açılışında destek alabilmeniz için en uygun kurum KOSGEB. Burdan destek alabilmeniz içinde bazı şartlar var. Öncelikle KOSGEB yeni girişimcilik eğitimine girip Yeni Girişimcilik Sertifikası almanız gerekmekte. Bu eğitime katılabilmek için ise üzerinize vergi levhası ( yani şirket olmayacak) ve iş fikriniz yapılabilir olacak. Eğitime katıldığınız anda sertifikanız cepte. Herhangi bir sınav veya başka bir şart yok. Daha sonra destekten faydalanabilmek için önce şirketi kurmanız gerekmekte. Bzen eğitimciyi ikna edip var olan şirket için eğitime girilebiliyor. Fakat kurulu şirkete destek alabilmek için şirketin en fazla 1 yıllık olması şartı aranmakta.
Hocam bende zamanında çok araştırmıştım, http://www.hibe.gen.tr sitesindeki bilgiler bana çok yardımcı oldu. girip bir bakın isterseniz