İnternette güvenli ve gizli bir şekilde gezinmek için birçok yöntem var. Birçok Web sitesi Proxy sunucularına sahip. Web sitesine bağlanıp bu Proxy sunucusunu kullanarak gizli kalmak bu yöntemler arasında en çok bilinenlerden birisi. Bundan daha fazlasını isteyen kişilerin ise sistemlerine ekstra bir yazılım yüklemeleri gerekir. Bu yazılımlar sayesinde ardınızda bıraktığınız izleri silmek ve izlerin sayısını azaltmak mümkün. Her şeyden şüphelenen kişiler için tavsiyemiz Tor’u kullanmak yönünde olacaktır. Tor kullanarak neredeyse hiçbir iz bırakmayabiliyorsunuz. Fakat unutmayın hiçbir iz bırakmamak internetteki hızınızı olumsuz yönde etkiler. 

 

Internet’te gizli kalmanın yollarını açıklıyoruz. 

İnternette iz bırakmamak “Anonim” olarak adlandırılıyor. Birçok kişi elbette gizli kalmayı ister. Fakat şunu söylemekte fayda var. Siz internette her ne kadar gizli kalmayı kafaya koysanız da, internetteki sayfa görüntüleme hızı da o denli düşer.

Bu durumu şöyle özetleyebiliriz. Kendi hakkınızda mümkün olduğunca az bilgi vermeyi kafaya koymak, internetteki sörf hızınızın kafadan düşük olacağını kabul etmek anlamına gelir.

{pagebreak::Web Üzerinden Anonim Sörf}
Web Üzerinden Anonim Sörf

Basit web siteleri veya çok fazla sörf yapamayacağınız durumlarda web sitelerin Proxy sunucularını kullanabilirsiniz. Bu yöntem belki en kolay olanı.  Web sitenin içinde bir adres alanı yer alıyor. Bu adres alanına istediğiniz web adresini yazıyorsunuz. İlk girdiğiniz web sitenin içinde sizin istediğiniz web sitesi görünecek.

Sizin hakkınızda bilgi toplayan kişiler sadece ilk siteyi görür. Site içindeki ikinci adres görünmez.

Web sitenin içinde ikinci bir adres çubuğu yer alıyor. Burada istediğiniz site adresini yazıyorsunuz.

 

Bu tür sitelerde birçok banner ilanı vardır. Site sahipleri bu bannerler sayesinde para kazanıyorlar. Bunun karşılığında birçok siteye rahatlıkla girebiliyorsunuz. Sunucular genelde Amerika’da yer alıyor. Yani çok kolay bir şekilde “Mahkeme Kararı ile Yasaklanan Sitelerin” pek mümkün olmadığı bir ülkede. Bu sayede Youtube veya WordPress gibi sitelere rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz.

Örnek için tıkla

{pagebreak::Tarayıcı Ayarlarıyla Oynamak}
Tarayıcı Ayarlarıyla Oynamak

Diğer bir yol tarayıcının ayarları ile oynamak. Yani tarayıcının İnternet seçenekleri bağlantılarını ayarlamak.

Esasında yaptığımız iş, bir önceki sayfadaki “Web üzerindeki Anonim Sörf” işlemine çok benzer. Farkı, tarayıcıya bu adresleri girmek ve tarayıcı her açıldığında Proxy’ye bağlanmasını sağlamak.  Bu yüzden de ilk olarak arama motoruna “Free Proxy” kelimesini girin. Çıkan sonuçlardan birine tıklayın (proxy4free.com).

Karşınıza birçok IP adresi ve Port numarası çıkar. Size lazım olan işte bu IP adresi ve Port numarası. Yalnız şuna dikkat edin, Rusya, Çin ve Latin Amerika ülkelerinin Proxy adreslerini kullanmayın. Daha çok Amerika ve Batı Avrupa ülkelerinin adreslerini kullanın. 80 nolu portları seçin.

 

Bu yöntemi güvenli bankacılık işlemleri için kullanmayın.

Explorer tarayıcısından “Araçlar” oradan da “Internet Seçeneklerini” tıklayın. Buradan “Bağlantılar” ve ardından da “Yerel Ağ Ayarlarını” da tıklayın. Karşınızda çıkan pencerede “Proxy Sunucusuna” tıklayın. İşte bu alana yukarda aldığınız IP adresini ve Port numarasını girin. Tüm ayarları kayıt ettikten sonra tarayıcıyı yeniden başlatın. Hepsi bu kadar.

Unutmadan. Bu işlemi bankacılık işlemleri için kullanmayın. Sahte Proxy sunucular, sisteminizde girdiğiniz her şeyin kaydını tutarlar. Bu işlemi şifre girmediğiniz belli başlı siteleri gezmek için kullanın.

{pagebreak::Yazılım Çözümü }
Yazılım Çözümü

Gizli kalmanızı sağlayan yazılım çözümleri de mevcut. JAP adlı yazılım sayesinde Proxy sunucularını kullanmak mümkün. Bu yazılımın avantajı aynı anda birden fazla Proxy sunucusunu kullanması. Her seferinde farklı bir yol kullanan JAP, sunucularla gerçekleştirdiği veri trafiğini şifreliyor. Ulaşmak istediğiniz Web sunucuya farklı Proxy’lerle ulaşıyorsunuz. Bunun avantajı geri izleme takibi yapılamaması.

JAP’ın kurulumu çok kolay. Birçok ayar otomatik olarak yapılıyor. Size sadece belli durumlarda nasıl davranılacağı soruluyor. Bu sayede anonim sörf sizin kontrolünüzün altında gerçekleşiyor. İstediğiniz her şeyi kontrol edebiliyorsunuz veya tüm kontrolü programlara bırakıyorsunuz.

 

Kurulumu ve kullanımı kolay. Premium servislerde gizli kalmanız çok daha yüksek.

Bu yol oldukça güvenli. Fakat bir önceki sayfada olduğu gibi Proxy sunucuları dinlenebiliyor. Bu yüzden birçok servis sağlayıcısının bulunduğu Proxy sunucular tercih edin.

İşi daha da sağlama almak isteyen kullanıcılar Premium servisleri de tercih edebilirler. Bu servisler paralı, fakat bir çok servis sağlayıcısı sunuyorlar. Yapacağınız ödemeye göre dört farklı ülkeden dört farklı servis sağlayıcılarına bağlanabiliyorsunuz. Bu oldukça büyük bir avantaj. Çünkü sizi verileri geri izleyebilmek için yetkililer dört farklı ülkedeki dört farklı sağlayıcıya bir mahkeme kararı vermeleri gerekiyor. Siz de kabul edersiniz ki bu oldukça zor.

İndirmek için tıkla

{pagebreak::Tüm Uygulamalar Güvende}
Tüm Uygulamalar Güvende

Global Pass adlı uygulama sadece tarayıcıları kontrol etmiyor. Internet’e çıkan tüm uygulamaları güvenli bir şekilde çalışmasını sağlıyor.

Ürünün kurulumu çok kolay. Gpass.exe dosyasını çalıştırmanız yeterli. GPass, internet’e çıkabilen tüm uygulamalarını size gösterir. Fakat çalışabilmesi için bir “Tunnel” bağlantısı bulması gerekiyor. GPass’in kendi sunucuları olduğu gibi, Tor Tunnel ve Socks Tunnel bağlantılarını da kullanabiliyor.

GPass’ın arayüzünde hangi uygulamayı çalıştırmak istediğinizi seçmelisiniz. Arayüzde olmayan uygulamalar da rahatlıkla eklenebilir.

 

Tunnel bağlantısının kurulması şart. GPass ancak o zaman düzgün çalışıyor.


GPass’ın Proxy
sunucuları Amerika’da. Bu sunuculara bağlandığınızda, Web siteleri size Amerika’lı bir kullanıcı gibi davranır. Bu sayede Amerika’ya özel servislere de ulaşmış oluyorsunuz. Örneğin Online Video Stream veren sitelerden, içeriklerin seyredilmesi gibi.

İndirmek için tıkla

{pagebreak::Güvenli Kullanıcı Bağlantısı}
Güvenli Kullanıcı Bağlantısı

Farklı bir yöntem Tor adlı yazılımı yüklemek. Bu yazılım güvenliğini Proxy sunucular üzerinden sağlamıyor. Tor yazılımını yükleyen herkes, bir Proxy sunucusu (Tor sunucusu) yerine geçiyor. Bu sayede oldukça büyük bir ağ yapısına geçen Tor, güvenli bir bağlantı sağlıyor.

Tor’un bir özelliği sadece internet tarayıcılar için kurllanılmaması. Internet’e çıkan ve Socks ayarı olan her uygulama Tor’u kullanabilir.

 

Tor ile uğraşmak gerekiyor. Explorer için mutlaka Socks ayarını yapmalısınız.

Firefox’un Tor için bir eklentisi var. Bu eklentiyi kurduğunuzda her şey otomatik olarak gerçekleşir. Explorer’da ise “Yerel Ağ Ayarlarında” yer alan Proxy Sunucu bölümünde “Gelişmiş” butonunu tıklayın. Burada çıkan pencerede Socks kutucuğuna “localhost” port numarası da “9050” olarak ayarlanmalı.

 

Tor, Proxy sunucusu kullanmıyor. Bu programı kuran herkes Proxy sunucusu gibi davranabiliyor.

Tor’u indirmek için tıkla

:: Gizlenmek için hangi yolu kullanıyorsunuz?