Günümüzde sadece bir arama motoru olmakla kalmayan ve internet kavramı ile bütünleşen Google, popüler e-posta servisi Gmail için geçtiğimiz yıl kullanıcıları sevindiren bir karara imza atarak, e-postaları taramayı bıraktığını açıklamıştı.
Ancak, Wall Street Journal tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre işler hiçte göründüğü gibi değil. Zira, Google e-postaları taramasa da, hesabınızda yetki verdiğiniz üçüncü parti uygulamalar bu e-postalara kolayca erişebiliyor.
Gmail geliştiricilerin e-postalara erişmesine izin veriyor!
Bilmeyenler için e-postaların, kişisel reklamlar için tarandığını belirtmek isteriz. Örneğin son dönemde fotoğraf ve kameralar ile ilgili çok sayıda e-posta alan bir kullanıcıya, internette dolaşırken bu alanda yoğunlaşan reklamlar gösteriliyor.
Ancak, yukarıda belirttiğimiz gibi fiyat karşılaştırmaları, seyahat planlayıcıları veya benzer araçlar sunan e-posta tabanlı hizmetlere kaydolan milyonlarca Gmail kullanıcısının gelen kutularının taranmasına halen izin veriliyor.
Milyonlarca e-posta adresi tarandığı için bu işlem otomatik olarak algoritmalara yaptırılıyor. Ancak, geliştiricinin doğrudan istediği e-postayı okuma imkanı da bulunuyor. Yahoo gibi diğer servisler içinde benzer durum geçerli.
Bu durumdan kurtulmak oldukça basit. İlk olarak buraya tıklayarak Hesabınıza erişimi olan uygulamaların listesine ulaşmanız gerekiyor. Sonrasında açılan listede Gmail erişimi olan uygulamaların izinlerini iptal etmeniz yeterli olacaktır.
Ancak, burada aktif olarak kullandığınız uygulamaların izinlerini kaldırmamanız gerekiyor. Kaldırmanız halinde ise endişelenecek bir durum yok, o uygulamalar erişim için sizden yeniden izin isteyecek.
Ohoooo bu ne ki. Allo’daki Google Assistant, herkesi gözetliyor. Birkaç ay önce yaşadığım bir olayı anlatmak istiyorum. Bildiğiniz gibi Samsung telefonlar, herhangi bir kamera uygulamasından kamera açıldığında üst paneldeki Flashlight Toggle’ı açılmaz: “Kamerayı kapat” gibisinden uyarı verir. Ben de tabi telefonum Google Assistant’ı desteklemediği için Allo’dan Google Assistant’a bakıyordum. Sonra da mesajlaşıyordum işte Asistan’la. Tabi ben de bildirime bakayim diye üst paneli açtım ve bütün toggle’lara bakayim diye tekrar aşağıya kaydırdım. Baktığımda Flashlight Toggle hafiften mavi idi (açılamaz anlamına geliyordu). Ben de tabi merak ettim “Neyin nesi bu?” diye. Tıkladığım zaman ekranın altında bahsettiğim uyarı geldi. Jeton işte burada düştü. Ama Allo’dan başka bir mesajlaşmaya baktığımda böyle bir şey yoktu. Kısaca Google, bizi izliyor, dinliyor, bikgilerimizi alıyor.
Kardeş daha bunun ne gibi ne olaylar yaşadım ve okudum. Artık yapay zekalı telefonlar artacak ve bizim alışkanlıklarımızı detayına kadar cihaz tespit edip öyle bilgi yollayacak merkezlerine. Kişisel mahremiyet diye birşey kalmadı. Teknolojiyi ne kadar çok kullanırsan okadar takip ediliyorsundur.