Reklam

Gnome 3x Altında VPN Yapılandırması

4
Reklam

GNU/Linux temelli dağıtımlarda en çok kullanılan masaüstlerinden biri de Gnome masaüstü. Bir kaç yıl önce Gnome, 3 serisi sürümlerini çıkarmaya başladı ve bu kullanıcıların alışık olmadığı masaüstü çok tepki toplamıştı. Fakat GNU/Linux daima gelişen ve fikirlere açık olan bir sistem olduğu için Gnome 3’ün de gelişmesi kısa sürmedi.

Konumuza gelecek olursa, internet üzerinde gizlilik herkesin hakkı. Gizlenmek için GNU/Linux altında TOR gibi projeler kullanabileceğiniz gibi, kendi VPN sunucunuza veya ücretsiz VPN sunucularına da bağlanabiliyorsunuz.

Bu yazıda, birçok kullanıcının nasıl yapıldığını bilmediği için problem yaşadığı PPTP (noktadan noktaya tünel protokolü) VPN sisteminin Gnome3x sürümlerde nasıl yapılandırılacağından bahsedeceğiz.

Reklam

Öncelikle sağ üst tarafta bulunan ağ ayarlarını yapabileceğimiz kısma tıklıyoruz. Daha sonra en altta açılan “Ağ Ayarları” veya “Network Settings” kısmına tıklıyoruz.

Açılan pencerede sağ altta bulunan “+” simgesine tıklıyoruz ve ağ tanımlama sayfası karşımıza çıkıyor.

Karşımıza çıkan pencere bize hangi ağ sistemini yapılandırmak istediğimizi soracak, VPN yapılandıracağımız için VPN seçeneğine tıklıyoruz.

Çıkan ekranda en kolay kurulum olan PPTP (Point to Point Tunnel Protocol / Noktadan Noktaya Tünel Protokolü) seçeneğini seçiyoruz.

Karşımıza ilk çıkan kısımda “Name” (VPN’e vereceğimiz isim. Bu birden fazla VPN’i tanımlamak istediğimiz zaman bize kolaylık sağlaması içindir.) “Username” kısmına size VPN Servis Sağlayıcınız tarafından verilen kullanıcı adınız, parola kısmına da gene size verilen parolayı gireceksiniz. Eğer ücretsiz bir VPN servisi kullanıyorsanız, bu hizmeti sağlayan kuruluşlar parolaları sık sık değiştirdiği için “Always Ask” seçeneğini yani “Daima Sor” seçeneğini işaretlememiz gerekiyor. Böylece her bağlanışta size parola soracaktır. Eğer bu kısmı işaretlemeyip, parolayı kaydedebilirsiniz. Fakat parola değiştiğinde tekrardan ayarlara girmek yorucu olacaktır. (Kendinize özel bir VPN servis sağlayıcınız var ise parolanız sabit kalacağından, parolayı kaydet seçeneğini de seçebilirsiniz.)

VPN sunucu bilgilerimizi girdiysek yapmamız gereken bir ayar daha kalıyor. O da “Advanced (Gelişmiş)” sekmesindeki ayarlar.

Gelişmiş sekmesini açtığımız zaman ilk iki seçenek olan “Use Point to Point encryption (MPPE) (Noktadan Noktaya şifreleme kullan MPPE)” ve “Allow stateful ecryption (Lokal şifrelemeye izin ver)” seçenekleri deaktif olarak gelecektir. Bu seçeneklerin yanındaki kutucuklara tıklayarak tik atmamız gerekiyor. Eğer bu kutucukları işaretlemezsek, VPN bağlantımız hata verecektir.

Bütün ayarlamalarımızı tamamladık. Artık geriye bir tek aktif etmek kaldı. Kurduğumuz VPN’i aktif etmek için sağ üst köşede bulunan bölümüne geliyoruz ve kapalı konumda görünen VPN’imizi açmak için üstüne 1 kere tıklıyoruz (ben kendi VPN’ime “VPN – Euro” adını verdim. Siz de yukarıdaki adımlarda anlatıldığı gibi verdiğiniz ismi göreceksiniz.)

Ücretsiz VPN kullandığımızı göz önünde bulundurarak parolayı kaydetmemiştik. Tıkladığımız anda bize parola soracak.

Parolamızı girip “Connect (Bağlan)” butonuna bastığımızda ise VPN ayarlarımız aktif olacaktır.

Artık internette IP adresinizi maskeleyerek dolaşabilirsiniz.

Bir önceki yazımızı okumak için tıklayınız.

:: VPN ayarlarını yapabildiniz mi?

Yazan: Barış Şekerciler

4 Yorum

  1. yurtdisindan kiralanan bir vps centos gibi bir sisteme uzaktan metin tabanli openvpn yada benzeri bir programin kurulumunu yapilandirilmasini anlatin

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version