Fiziksel oyun mağazalarına uğramayı bırakalı epey oluyor. Özellikle PC oyuncularının internetten oyun alabilmesi için birçok platform var. Bunlar arasından en bilinenlerden biri olan GOG, iade oranı ile pazarın lideri Steam’e fark attı.
Fiziksel mağazalarda olmayıp dijital mağazalarda olan artılardan biri de kolay iade seçeneği. Satın aldığınız oyunu iade etmek istediğinizde mağazaya gitmek bazılarımız için fazla zahmetli. Dijital servislerin birkaç tıkla sağladığı avantajlar pazar genelinde daha yüksek iade oranlarına neden oluyor.
Düşük sistemle oynanabilecek en iyi 10 oyun!
GOG üzerinden alınan oyunların iade oranı açıklandı
Tüm dijital oyun servisleri oyunları iade etme imkanı sunar. İade politikaları genellikle oyunu belli bir saatten fazla oynamamış olmak ve satın alımdan 1-2 hafta geçmemiş olmasını gerektirir. Steam’in rakiplerinden olan GOG, geçen yıl iade politikasını güncelleyerek müşterilere satın alımdan 30 gün sonrasına kadar iade şansı tanımaya başlamıştı.
GOG 2020 verilerine göre platformun iade oranı yüzde 1.39 olarak açıklandı. Steam’in 2020 yılındaki iade oranı ise analistlere göre tahminen yüzde 5-8 civarında. GOG, müşterilerine daha geniş iade koşulları sunsa da iade oranının az olması bir başarı niteliğinde.
Yine de hesaba katılması gereken önemli bir nokta var. GOG’daki oyun sayısı 2.700 civarında iken Steam’deki sayı 50.000 civarında. Dolayısıyla oyuncuların alabileceği daha az oyun var, ne kadar az oyun alınırsa iade oranı da o kadar düşük olur.
Yine de duruma kıyaslama yapmadan baktığımızda GOG’un yüzde 1.39 iade oranı ile müşterilerine iyi bir deneyim sunduğu yorumunu yapabiliriz.
Dijital oyun servisleri arasında rekabet: Steam, Epic ve GOG
Şu anki verilere göre oyun dünyasının en büyük dijital mağazası Steam. Buna karşın Epic Games Store, verdiği ücretsiz oyunlarla Steam’e karşı güçlü bir rekabet etkisi oluşturuyor. Epic Games Store’un geçen yaz aylarında Grand Theft Auto V’i ücretsiz olarak dağıtması oyun dünyasında sesini duyurmasına yetmişti.
GOG ise bu konuda pek atılım yapmıyor. CD Project’e ait olan platform, kendi oyunlarının satışlarıyla ve bazen sunduğu rekabetçi fiyatlarla gündeme geliyor.
Peki sizin bir oyuncu olarak favori dijital oyun mağazanız hangisi?
Steam
EPİC GAMES