Avrupa Güney Rasathanesi (ESO), yeni bir gezegen keşfetti. Rasathanenin teleskopu, çıplak gözle görülebilen iki yıldızlı bir sistem olan b Centauri yörüngesinde dönen bir gezegenin görüntüsünü yakaladı. ESO yayınladığı makalede, b Centauri’nin “bugüne kadar bulunan en sıcak ve en büyük gezegen barındıran yıldız sistemi” olduğunu belirtti.
Avrupa Güney Rasathanesi, “Bu şimdiye kadar bulunan en sıcak ve en büyük kütleli gezegen barındıran yıldız sistemi olup gezegenin yörüngesi Jüpiter ile Güneş arasındaki uzaklığın 100 katı kadardır. Bazı gökbilimciler bu büyüklükte ve sıcaklıktaki yıldızların etrafında gezegenlerin olmadığına inanırlardı” ifadelerine yer verdi.
Bilim insanlarından beyin kontrolünün önünü açan çalışma
Bilim insanları beyin kontrolü ile alakalı önemli bir çalışma gerçekleştirdi. Yapılan deney, tartışmalı sonuçları beraberinde getirdi.Gezegen, b Centauri yörüngesinde keşfedildi
ESO, Erboğa takımyıldızı doğrultusunda bulunan b Centauri ikili yıldız sisteminin Dünya’ya yaklaşık 325 ışık yılı uzaklıkta olduğunu söyledi. Ayrıca Güneş’in en az sekiz katı kütlesi ile etrafında bir gezegen dolandığı bilinen en büyük kütleli sistem olduğunu kaydeden Rasathane, “şimdiye kadar Güneş’in kütlesinin üç katından daha büyük herhangi bir yıldızın etrafında gezegen bulunamamıştı” dedi.
İsveç Stockholm Üniversitesi’nde görev yapan gökbilimci Markus Janson, Nature’de yayımlanan makalesinde “B-türü yıldızlar genellikle yıkıcı ve tehlikeli ortamlar olarak düşünülürler. Bu nedenle çevrelerinde büyük gezegenlerin oluşmasının oldukça zor olduğu değerlendirilmektedir. Ancak b Centauri etrafında bir gezegen bulmak oldukça heyecan verici” açıklaması yaptı.
Jüpiter’den on kat daha büyük kütleye sahip
Avrupa Güney Rasathanesi’nin açıklamasına göre, keşfedilen yeni gezegen Jüpiter’den on kat daha büyük kütleye sahip. Bu da onu şimdiye kadar bulunan en büyük kütleli gezegenlerden biri yapıyor. Ayrıca yıldız sisteminin etrafındaki yörüngesi, şimdiye kadar keşfedilen en geniş yörünge olup, Jüpiter – Güneş uzaklığının 100 katından fazla olduğu söyleniyor.
Gezegenin keşfinde ESO’nun Şili’deki teleskopu üzerinde bulunan SPHERE aygıtı büyük rol oynadı. SPHERE daha önce de Güneş dışındaki yıldızların etrafında dolanan birçok gezegeni görüntülemişti. Bunlar arasında Güneş benzeri bir yıldızın etrafındaki iki gezegenin ilk görüntüleri vardı.
Bununla birlikte, bu gezegenin ilk kez SPHERE tarafından gözlemlenmediği belirtildi. Araştırmanın bir parçası gereği, b Centauri sisteminin arşiv verilerini inceleyen ekip gezegenin aslında 20 yıldan daha uzun bir süre önce ESO’nun 3.6 metre teleskobu ile görüntülendiğini, ancak o zamanlar gezegen olarak tanımlanmadığını tespit etti.
Daha kesfetdilen evrenin karanliginda yakilan bir mum isigi. BU buyuklugun ve muntazamligin karsisinda bilgimiz artikca O yuzden Allah diyoruz.