1998’den bu yana hayatımızda olan ve yıllardır internet kavramı ile bütünleşen arama motoru Google’a reklam vermek isteyen kullanıcılar, 2000 yılından bu yana Adwords ile bu işlemi gerçekleştirebiliyor. Peki, Google Adwords nedir?

Google Adwords nedir?

1 milyondan fazla kullanıcısı bulunan Google Adwords veya yeni adıyla Google Ads reklamlarınızı Google’da ve iş ortağı olan sitelerde göstermenizi sağlıyor. Tabi, bu aracı kullanarak reklam verebildiğiniz bir diğer platformda YouTube.

Google’a reklam vererek bireysel veya kurumsal olarak milyonlarca kullanıcıya kısa sürede erişebilirsiniz. Tabi, reklam bütçesinden önce hedef kitlenizi iyi belirlemeniz ve bu doğru kitleyi hedef alan reklamlar vermeniz gerekiyor.

Google Adwords tam bu noktada kullanıcıların tüm ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor. En önemli araçlardan Anahtar Kelime Planlayıcı ile reklam vermek istediğiniz veya içerik üretmek istediğiniz anahtar kelimelerin aranma hacimlerini ve tıklama başına reklam maliyetlerini kolayca öğrenebiliyorsunuz.

WordStream tarafından yayınlanan 2019 verileri internet üzerindeki en fazla reklam harcamasının neden bu platformda gerçekleştirildiğini daha iyi açıklıyor;

2019 yılında Google’da aylık 170 milyardan fazla arama gerçekleştirildi. Bu sonuçlarda kullanıcıların yüzde 40’ı ilk üç sıradaki siteye tıkladı. Yani, Google Ads ile internet sitenizin bu ilk üç sıraya girmesi, ziyaretçi sayınızın çok ciddi bir oranda artması anlamına geliyor.

Google Adwords nasıl kullanılmalı?

Google’a reklam vermeye karar verdiniz, ama nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini bilmiyorsunuz. Bu aşamada en önemli konu anahtar kelime ve reklam bütçesi seçiminin en iyi şekilde yapılmasıdır.

Reklam vereceğiniz konu ile ilgili yüksek aranma hacmine sahip olan, rekabeti düşük kelimeleri tercih etmeniz, daha düşük maliyete daha fazla kullanıcı sağlayacaktır. Anahtar kelime belirlemek için Adwords’un kendi aracını veya Google’da küçük bir arama ile ulaşabileceğiniz çeşitli araçları kullanabilirsiniz.

Anahtar kelimeler konusunda hazırlıklarımızı tamamladığımıza göre, reklam bütçesine geçiş yapabiliriz. Google reklam bütçesi konusunda herhangi bir sınırlama koymuyor. Yani 10 TL’ye veya 100 bin TL’ye reklam vermeniz mümkün.

Yukarıda belirttiğimiz gibi reklam verirken, seçtiğiniz kelimenin tıklama başına maliyeti oldukça önemli. Örneğin, 200 TL bütçe ile reklam verdiniz. Tıklama başına maliyeti 0,25 kuruş olan bir kelime seçtiğinizde 800 tık alabilirsiniz.

Ancak, 10 TL’lik bir kelimeye reklam verirseniz, 200 TL karşılığında sadece 20 adet ziyaretçi çekmiş olacaksınız. Yüzde 2’lik geri dönüşüm oranını dikkate aldığımızda bir ürün satışı yapıyorsanız, 200 TL’lik bu reklam size teorik açıdan 1 satış bile sağlamayacak.

Bu nedenle tıklama başına maliyeti düşük, aranma hacmi yüksek anahtar kelimelere odaklanmanızda fayda var. Anahtar kelimeleri ve reklam bütçenizi belirlediyseniz, artık Google Adwords’un internet sitesinde gerekli adımları takip ederek Google’a ve sahibi olduğu platformlara reklam verebilirsiniz.