Google, Türkiye’de attığı adımdan pişman mı?

46
Google Android Türkiye açıklaması

Google’ın Türkiye’deki Android operasyonu ile ilgili almış olduğu karar, internet devinin planladığı gibi gitmiyor. Google Android desteği hakkında Rekabet Kurumu ve Ticaret Bakanlığı’nı hedef alan bildirinin kamuoyuna yansımasından sonra hem tüketicilerden hem de kurumlardan gelen tepkiler, çıkmaza girildiğini gösteriyor.

Basın mensuplarına gönderilen kısa açıklama, Android işletim sistemine sahip telefon kullanan kişiler için tepkiyle karşılanmış durumda.

Konuyla ilgili yaptığımız değerlendirmeyi podcast olarak buradan ya da aşağıdan dinleyebilirsiniz.

Google Android desteği açıklaması, tedirgin etti!

Her ne kadar açıklama içerisinde var olan müşterilerin bu karardan etkilenmeyeceği belirtilse de tüketiciler, yeni alacakları telefonu da hesap ederek, anlaşmazlığın göbeğinde bulunan bir işletim sistemi kullanmak istemiyorlar.

Muhatap alınan resmi kurumlar arasında bulunan Ticaret Bakanlığı, zamanında bu baskıların ve meydan okumaların daha fazlasına maruz kalmış bir yapı olarak, Google’ın bu meydan okumasında geri adım atacak gibi durmuyor.

Gelinen bu noktanın, Google’ın tamamen kendi inisiyatifinde olmadığını düşünüyorum.

Amerikalı bir şirket olarak Google’ın, doğduğu ülkenin çıkarlarına hizmet etmek konusunda nasıl rol alacağını hesaplamak için kısa zaman öncesinde Huawei ile yaşanan krizi hatırlamak, bu durumun anlaşılmasında yardımcı olacaktır.

Google, pişman mı oldu?

Bu yazıyı kaleme aldığım zamanlarda, henüz kamuoyuna yansımayan gelişmeler konusunda bazı bilgiler vermek isterim. Gelinen nokta, Google’ın hiç hesaplamadığı ve hoşnut da olmadığı bir konumda.

Özetle, atılan bu adımdan dolayı Google tarafında pişmanlık söz konusu olabilir.

Samsung Türkiye gibi Google’ın en büyük iş ortaklarının, bu meselenin çözülmesi için bazı bakanlıklardan talep ettiği acil randevular, en azından bu pişmanlığın bir göstergesi olarak okunabilir.

Google Android desteği güncellemesinde Rekabet Kurumu’nun istediklerini özetlemek çok basit; Avrupa’da ne yapıyorsan, Türkiye’de de yap. Google, yanlış iletişim stratejisi nedeniyle iyileştirmeleri anlatmak isterken başarılı olamamış gibi duruyor.

Gelinen noktada, her iki taraf da tüketicilerden tepki almaya devam ediyor. Hem Google hem de Rekabet Kurumu, tüketicilerin tedirgin olmalarından rahatsız.

RK Google açıklama

Çıkan haberlerin altındaki yorumların çoğunda, Apple’a geçmenin mantıklı bir karar olacağını savunanların sayısı hiç de az değil. Türkiye’de her ay ortalama 1 milyon akıllı telefon satılıyor. Telefonların yenilenme sıklığı ise, birçok Avrupa ülkesinin üzerinde.

Google, bu pazarda kan kaybetmek istemiyor. Ancak, izlediği iletişim stratejisinin yanlışlığı, bu kötü gidişatı hızlandıracak gibi duruyor.

Yanlış zamanda, yanlış adım mı?

Samsung Türkiye

KKTC’nin kuzeyinde aranan enerji kaynakları ve Suriye’nin kuzeyinde gerçekleşen Barış Pınarı harekatı sonrasında birçok devlet tarafından uygulanması düşünülen ekonomik baskılara karşı birleşmiş olan bir ülkede, tansiyon  böylesine yüksekken çok daha küçük bir mesele için meydan okumak, internet devine faydadan çok zarar verecek gibi duruyor.

Aldığım duyumlara göre Rekabet Kurumu, bu konuda geri adım atmak istemiyor ama orta yolu bulmak adına iletişimi koparmak da istemiyor. Google’ın, Avrupa’daki kadar şiddetli olmasa da rakiplerine de olanak sağlaması ve tüketicilere seçenek sunması konusunda ısrarcı olacak gibi görünüyor.

Orta Doğu’da işler, Avrupa ve Amerika’daki gibi yürümüyor.

Bu zamana kadar, bugün yaşananlardan daha büyük krizleri yöneten kurumsal iletişim ekibini ve tepe yöneticilerini dağıtmış olan Google Türkiye ofisinin, gecikmeli de olsa bir şekilde Google Android desteği sorununu da çözeceğini umut ediyorum ve iyimser olmak istiyorum.

Haftalarca kapalı kalan YouTube, benzer bir iletişimle yeniden açılmıştı. Tam bunları düşünürken, aklıma Wikipedia geliyor ve acaba demeden de duramıyorum.

Görüşlerinizi paylaşmayı unutmayın.

Hakkı Alkan‘ın podcast yayınlarını dinlemek için de aşağıdaki platformları ve linkleri ücretsiz bir şekilde kullanabilirsiniz.

Spotify: https://t.co/Z8HjXAq2hE
Apple: https://t.co/ZZ5ByxOkxi
Google: https://t.co/jH5rIwUAcY

46 YORUMLAR

  1. Benim ülkeme böyle basit bir konuda rest çekip üstüne bir de “ satmıyorum lan sana android “ diyen bir firmanın işletim sistemini ve hatta bu işletim sistemini kullanan tv dahil herhangi bir cihazı alır yada kullanırsam öpsünler lan beni. Herkes haddini bilecek arkadaş.Alternatifi olmasa neyse de iOS denen muhteşem bir sistem varken bu androide gebe kalmak saçmalığın hatta vatana ihanetin dik alası bence…

  2. Android geliştiricilerin asabı bozuk! Bu işin uzaması bir çok yazılımcıyı bir daha dönmemek üzere başka alanlara iter. Bir yazılımcı olarak şimdilik beklemedeyim ama bu fazla uzun sürmez.

  3. Biz yedi düvel ile savaş ederken google sen kimsin be. Kendi ayağınıza sıkarsınız. Biz ülke olarak her zaman mücadele içinde olmaya alışığız. Varsın google olmasın varsın android ve türevleri olmasın zerre kadar önemli değil. Telefonu çüpe atarız olur biter. Sanmayın bu dünya sadece sizin etrafınızda dönüyor. Bu coğrafya abd ve avrupaya benzemez. Nereye çarptığınızı anlayamazsınız. Avrupada hangi kanunlara uyuyorsanız burda da resmi kurumların talebine uyacaksınız. Uymazsanız kaybeden siz olursunuz. Telefon ve android ile dünyaya gelmedik biz. Burası dingonun ahırı değil kafanıza göre hareket edip diğer rakipleri ezin. BURASI TÜRKİYE ne abd ye benze ne avrupaya akıllı olun.

  4. Ya benim anlamadığım android (google) gibi özgür bir işletim sistemi rekabet kurumuna takılıyor da, ios (apple) gibi çouğ şeyi tekel olan bir işletim sistemi nasıl oluyor da rekabet kurulunun gündeminde bile olmuyor? Biri bana nereyi kaçırdığımı açıklayabilir mi?

    • android (google) ilk başlayan kullanıcıya (adroid telefon alan kişiye) temel yazılımlarını entegre ederek kullandırtıyor. ama bu durum ios (apple)’ta yok. , ios (apple) sadece telefon satıyor yazılım dayatması sadece işletim sistemi olarak var. android (google) işletim sistemi ücretsiz ama google servisleri dayatmalı geliyor. işte bu konduda yandex Rekabet kurumuna dayanakları ile birlikte itirazda bulunuyor.

    • android (google) özgür gibi gözükebilir fakat android ile gelen google servisleri açık kaynak kodlu değil ve dayatmalı olarak adroidde yer alıyor. ios (apple) ise iş farklı apple telefon satıyor, yazılım dayatması var sadece., oda ios (apple) işletim sistemi, servis sunmuyor, kazancı yok. yandex denen şirket işte bu nedenden dolayı rekabet kuruluna dayanakları ile birlikte itiraz başvurusu yapıyor.

  5. Bu anlaşmazlık hem Türkiye’deki akıllı telefon kullanıcılarını hem de Google şirketini olumsuz etkileyecektir. Tek çözüm ise iki tarafın bir şekilde anlaşması.

    • ne alaka adamlar türkiyede usulsüz bir şey mi yapmış hayır ne yani bizimkilerin zorlamasıyla mı google cezayı ödemek zorunda bizim taraf da az durmuyor yani

      • Evet yaptılar tekeli önlemek piyasada adaleti eşitliği sağlamak için düzenlenmiş kanunlara yönetmeliklere uymuyorlar uzun zamandır uyarılmalarına rağmen hiç oralı bile olmuyorlar kısaca sizin ülkenizde iş yapıcam ama kanunlara yönetmeliklere uymıycam diyor adamlar bütün dünyada iş yaptıkları bütün ülkelerin kanunlarına uyuyorlar soruna yol açan konuda sadece türkiyede uymuyorlar yani google ın tavrı sadece Türkiye’ye özel

  6. Gerçekten bu konuyu çok iyi şekilde ele almışsınız. Yaklaşımınız olması gerektiği gibi. Uzun zamandır bu şekilde ki haberlerde mantıklı bir yazı okumamıştım. Birilerinin bunu açıklayıcı olarak ele alması çok güzel.

  7. yaw bu millet ne yiyip içiyor hayret doğrusu. arkadaş kızarsınız ve ya seversiniz siz bilirsiniz de adamlar türkiye’de servislerimi kullandırtmam diyor bazıları da apple da sevmem ama gerekirse iphone kullanırım diyor. apple google servisi kullanmadan mı google uygulamarını youtube falan veriyor?! halk tabiri ile ben diyom istanbul boğazı sen diyom yandı … ağzı…

  8. Aşağıda yorum yapanlar olayı anlamamış galiba. Rekabet kurumunun amacı kimi yolsak kardır mantığında. Yasaya aykırı bir durum göremiyorum ben. Android platformunun yaratıcısı olmasına rağmen kaynak kodlarını herkese açık hale getirip tekel olmak yerine herkesin kullanıp uygulama vb işler yapabileceği bir platform olmak isteyen google’a tekel olmak yönünde çabalarından ötürü ceza kesiyoruz demek aşırı aptalca. Madem rekabet kurumu öyle düşünüyor öyleyse apple’ın türkiye de hiç bir ürününü satamaması gerekir çünkü satmış olduğu ürünleri sadece apple ürünlerinde kullanabiliyorsunuz ve kullanmış oldukları yazılımın kaynak kodlarına erişim sadece apple tarafından yapılıp sadece onların istediği uygulamaları ve yazılımları kullanma iznine sahip olabiliyorsunuz. Şimdi kim burda tekel olmaya çalışıyor? Sadece kendi ürünlerini satmaya çalışan Apple mı yoksa herkese açık bir platform yaratan Google’mı?

  9. Apple da Amerikan markası fakat hiç bir konuya siyasi yaklaşmıyor. Öyle ki bir cihazın şifresini açmadığı için fbi ile ters bile düşmüştü. Daha ilkeliler. Ayrica ülkesini bu kadar kolay satan ve kendine avrupaya taninan haklarin aynisini cok gören asagilik kompleksli insanlarla ulkemi paylasmaktan utaniyorum.

  10. android bir işletim sistemi kendi dolayısıyla nasıl windows diğer arama motorlarını sunuyorsa android sunmalı tekelleşmeye gitmemeli. bugün google olmasa yerine geçecek bir çok alternatif var. zaten bu kadar büyük bir gücün sadece google elinde olması can sıkıcı. adamlar giydiğimiz donu biliyor neredeyse. rekabet kurumu haklı.

  11. devlet yada özel sektör kendi uygulama marketini e-posta arama motorunu vesayre yapsin kullanmayan şerefsizdir.. yurtdışı kökenli tüm firmalar yasaklansın yada ülkede faaliyet göstermek isteyen yabancı firmalar özel izinle sertifikalar verilsin ve vergisini ödesin ve kullanıcı bilgilerini anonim biçimde toplasın

  12. Google ABD ÇİN arasındaki restleşme ve İnatlaşma yüzünden kendini hızlı değişen teknoloji dünyasında yenilmez DEV görmesi strajesi hatasına düşmesine sebep oldu….TÜRKİYE rekabet kurulu”Helal Olsun” dolaysıyla TÜRKİYE’yi küçümseyerek kendine telafi edilemez bir GOL attı..Eğer Duyumlar doğruysa Samsung/Acer/Lenovo Windows 10 mobile işletim sistemine uyumlu akıllı telefonlarına sıcak baktıklarınını ve Apple bunu fırsata çevirebileceğini düşünürsek Google için zor günler kapıda sayılır..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version