Google günümüzde artık geliştirdiği işletim sistemleri ve tarayıcılarla daha çok anılır hale geldiyse de aslen tüm bunların bir arama motoruyla başladığını unutmamak gerek.
Google’ın Gizli ve Komik Özellikleri
Google‘ın arama motoru şu an dünyada en çok kullanılan arama motoru unvanına sahip ve bunu da yakın zamanda kaptıracak gibi durmuyor.
Bu basit görünümlü sayfanın ardında çok sayıda özellik var
Sadece Bir Arama Motoru Değil
Epey sade bir görünüme sahip olan Google arama motorunun aslen sadece arama yapmak dışında çok farklı hizmetleri olduğunu biliyor muydunuz?
Google’ın o basit gibi görünen arama çubuğuyla yapabileceklerinizin bazılarını ilerleyen sayfalarda bulabilirsiniz.
{pagebreak::Hesap Makinesi}
Hesap Makinesi
Google arama çubuğunu bir hesap makinesi gibi kullanmanız mümkün. İstediğiniz bir matematik işlemini, Google arama çubuğuna yazıp Enter‘a bastığınızda sonuç karşınıza çıkıyor.
Google varken hesap makinesine gerek yok
Hesap makinesinin bir güzel özelliği de işlem sırasını doğru yapması. Yani, yazdığınız işlemlerin arasına parantez koymasanız bile Google doğru sırayı belirleyip ona göre sonuç veriyor.
{pagebreak::Birim Dönüştürücü}
Birim Dönüştürücü
Her ülkede aynı tip ölçü birimleri kullanılmadığı için bazı uzunluk ya da ağırlıkların tam olarak ne kadar olduğunu anlayamayabiliyoruz. Örneğin inç, pound ya da feet gibi birimlerin kg ya da cm cinsinden karşılıklarının ne olduğunu herkes bilmek zorunda değil.
Hangi birimin karşılığının ne olduğunu Google’dan öğrenebilirsiniz
İşte burada yine Google‘a başvuruyoruz. Arama çubuğunda birimleri birbirine dönüştürebilirsiniz. Örneğin, arama çubuğuna “5 lb to kg” yazarsanız birimin kilogram olarak karşılığını görebilirsiniz.
Bu işlem neredeyse tüm birimlerde kullanılabiliyor. Ayrıca para birimlerini de o anki kura göre çevirebiliyorsunuz.
{pagebreak::Saat}
Saat
Dünyanın başka bir köşesinde o an saatin kaç olduğunu mu merak ediyorsunuz? Google bu sorununuzu da basit bir şekilde çözüyor.
Saati öğrenmek için Google’a sormanız yeterli
Örneğin şu an Londra‘da saatin kaç olduğunu mu merak ettiniz? Hemen arama çubuğuna “what time is it in London” yazıyorsunuz ve cevap karşınıza çıkıyor.
London yerine istediğiniz şehri yazarak saati öğrenebilirsiniz. Araştırma yapıp da aradaki saat farkını bulmanıza gerek yok.
{pagebreak::Sözlük}
Sözlük
Google’ın bir sözlük hizmeti de var. Bu hizmet ne yazık ki sadece İngilizceden İngilizceye çalışıyor. Yani İngilizce bir kelimenin anlamı yine İngilizce olarak veriliyor.
İngilizce – Türkçe çeviri için her zaman Google Translate‘i kullanabilirsiniz. Bu hizmet ise İngilizce öğrenmeye çalışanlar için iyi bir alıştırma olabilir.
Bu sözlük İngilizce öğrenenlerin işine yarayabilir
Sözlüğü kullanmak için yapmanız gereken şey çok basit. Arama çubuğuna “define:” yazdıktan sonra anlamını araştırdığınız sözcüğü yazın ve aratın. Sonuç en üst sırada karşınıza çıkacaktır. Bu özellik İngilizce Google’da kullanılıyor.
{pagebreak::Sinema Rehberi}
Sinema Rehberi
Gitmek istediğiniz bir sinemanın saatlerini ve nerede olduğunu öğrenmek için de Google‘ı kullanabilirsiniz.
Bunun için yapmanız gereken tek şey gitmek istediğiniz filmin adını ve şehri yazıp Google‘da aratmak.
Sinema salonlarının yerini haritada da görebiliyorsunuz
En üst sırada o filmin oynadığı salonları ve saatleri görebilirsiniz. Örneğin, Thor İstanbul yazarsanız filmin oynadığı salonları görebiliyorsunuz.
{pagebreak::Uçuş Durumu}
Uçuş Durumu
Google üzerinden yolcu uçaklarının durumunu, inip inmediklerini ya da rötar olup olmadığını da öğrenebiliyorsunuz.
Bu özellik İngilizce Google sayfasında çalışıyor
Bunun için tek bilmeniz gereken şey uçağın uçuş kodu. Uçuş kodunu arama çubuğuna yazıp arattığınızda o uçuşla ilgili tüm bilgiler en üst sırada çıkıyor.
Vallaha helal olsun neler varmış neler.Bende sandım bu mail,video,picasa falan öyle şeyleri paylaşırsınız.Ama başlıktaki gibi çıktı.Çok sağolun gerçekten, bunların hiçbirini bilmiyordum.İşime yarar buradaki tüm bilgiler. SDN’yi seviyorum ya.
8 sene olmuş be
Bazılarını bilmiyordum. Pek çoğunu da tesadüfen öğrenmiştim. Teşekkürler
yuh! uçuşları takip etmesi çok iyi olmuş.
google cidden çok iyi,bing’in uzun bir süre yetişebileceğini düşünmüyorum.
ülkemizde nasıl arama yapacağını bilmeyen bir sürü insan var,sürekli şikayet ediyorlar anahtar kelimeleri düşünmek yerine 🙂
aslında bir kaçını farkında olmadan çoğu kişi zaten kullanıyordur toplama ve birim çeviri haricinde
toplama, saat ve birim dönüştürücüyü de öğrenmiş oldum. Teşekkürler.
windows 7 nin hesap makinesi daha iyi
eee google translate diye bişey vardı unuttunuz galiba
not: bazı ozellikler her zaman tutmayabiliyor, (ornegin:uçuş durumu) ancak ulkemizde interneti sadece GOOGLE dan ibaret sananlar oldugu dusunulunce bunların bilinmesi iyi olur:)