Yakında çıkacak olan Linux 6.2 ile birlikte yeni özellikler kendisini göstermeye başladı. Google’ın Chromebook modelleri için geliştirdiği işletim sistemi ChromeOS da bu yeniliklerden payını alıyor. Yeni özellikler arasında en çok dikkat çekeni ise dizüstü bilgisayarın kullanıcılarını tespit edebilen ChromeOS İnsan Varlık Sensörü (HPS) oldu.
Google bilgisayar başındaki kişi sayısını tespit edecek
Linux 6.2 ile birlikte artık bir Chromebook’un önünde bir veya daha fazla insanın bulunduğu tespit edilebilecek. İşletim sistemi Google’ın ChromeOS İnsan Varlık Sensörü’nü (HPS) destekleyecek şekilde güncelleniyor.
Bu yeni özelliğin insanların varlığı hakkında rapor vermeyeceği belirtilirken, sensörlerin kullanıcı ile bilgisayar arabirimi arasındaki ilişkileri düzeleyeceği ifade ediliyor. HPS’nin ayarlanabilir arka plan aydınlatmasını ayarlama ve ekran koruyucuyu erteleme gibi çeşitli amaçlar için kullanılacağı açıklandı.
cros_hps_i2c sürücüsü ile birlikte yeni nesil Chromebook’lar HPS özelliğini desteklemeye başlayacak. Linux 6.2 ile sunulan yeni uygulamanın genel anlamda bilgisayar güç yönetimi için sunulduğunu belirten Google, cihaz ile herhangi bir etkileşim bulunmadığı takdirde sistemin otomatik olarak kapanacağının da altını çiziyor.
Gizliliğe önem veren kullanıcılara HPS’nin sabit yazılımının açık kaynak kodlu olduğunu söylemekte yarar var. Üretici yazılımı, I2C protokolü ve diğer teknik belgeler opensource.google üzerinden bulabilirsiniz. Yine de bu tür biz özellik bazı kullanıcıları oldukça tedirgin edecektir.
Bu özelliğin yanı sıra Linux 6.2 ile birlikte Chromebook’ların önyükleme sürelerini hızlandırmak amacıyla daha fazla ChromeOS sürücüsü için PROBE_PREFER_ASYNCHRONOUS ayarı sunulacak. Böylelikle dizüstü bilgisayarın kullanım hızının da artması planlanıyor.
Google, bilgisayarlar üzerinde sunacağı yeni HPS sistemi ile önümüzdeki dönemde oldukça çok konuşulacak gibi görünüyor. Peki siz Google’ın sunduğu yeni sistem hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
google bizi anamızdan babamızdan iyi tanıyor zaten.
Bence başka alanlarda test edilmiş ve hala ediliyordur. Çok meraklılar, aşırı meraklılar. İnsan değiller herhalde, kendilerinden yola çıkarak bir sonuç alamıyorlar. Yoksa neden bu kadar veri peşine düşülsün. Aramızdalar. Bilgisayar başında genelde çıplak otururum. Kimin varlığını sensörleyeceklerine dikkat etsinler!
Aman reis sensörleri kudurtma
Önceden millet microsoftdan dert yanardı şüpheli gizlilik diyerek şimdi google apple kimlik bilgilerimizden kredi kartlarına kadar biliyor herşeyi milletin gıkı çıkmıyor …
Bilmiyorum bence…