Google Chrome, tarayıcı pazarının en büyük oyuncusu ve dünya çapında 3 milyardan fazla cihazda kullanılıyor. Bu durum ise hackerların kullanıcı verilerine Chrome üzerinden saldırmasına ve bilgilerin deşifre olmasına kapı aralıyor. Kaspersky’ın son analizi se 80 milyondan fazla cihazın tehlikeli Google Chrome uzantıları yüzünden tehlikede olduğunu gösterdi.
Google Chrome uzantılarını 87 milyon kişi kullanıyor
Kaspersky, yaklaşık 87 milyon indirme sayısına ulaşan 34 zararlı Google Chrome uzantısı keşfetti. Bu uzantıların çeşitli amaçlar için kullanıldığını söyleyen siber güvenlik şirketi, Chrome’da yer alan verilerin tehlikede olabileceğine dikkat çekti.
Google bu uzantıları Chrome Web Mağazası’ndan kaldırdı. Ancak milyonlarca kullanıcının cihazlarında hala mevcut olabilir. Kaspersky bu yüzden kullandığınız uzantıları kontrol etmenizi ve gerekiyorsa şifrelerinizi değiştirmenizi tavsiye ediyor.
2342342
Siber güvenlik firması, tespit ettiği tehlikeli uzantıların web sitelerine rastgele kodlar yerleştirdiğini ve bu sayede kullanıcının hareketlerini takip ettiğini ortaya koydu. İddiaya göre Kaspersky’ın tespit ettiği birçok uzantı Chrome Web Mağazası’nda olumsuz yorumlar almıştı, ancak Google bu konuda harekete geçmedi.
Chrome kullanıcıların kaldırması gereken 34 uzantı şu şekilde:
- Autoskip for Youtube
- Soundboost
- Crystal Adblock
- Brisk VPN
- Clipboard Helper
- Maxi Refresher
- Quick Translation
- Easyview Reader view
- PDF Toolbox
- Epsilon Ad blocker
- Craft Cursors
- Alfablocker ad blocker
- Zoom Plus
- Base Image Downloader
- Clickish fun cursors
- Cursor-A custom cursor
- Amazing Dark Mode
- Maximum Color Changer for Youtube
- Awesome Auto Refresh
- Venus Adblock
- Adblock Dragon
- Readl Reader mode
- Volume Frenzy
- Image download center
- Font Customizer
- Easy Undo Closed Tabs
- Screence screen recorder
- OneCleaner
- Repeat button
- Leap Video Downloader
- Tap Image Downloader
- Qspeed Video Speed Controller
- HyperVolume
- Light picture-in-picture
Google, araştırma sonrasında bu uzantıları Web Mağazası’ndan kaldırdı. Ancak bilgisayarınızda, tabletinizde veya akıllı telefonunuzda hala kullanıyor olabilirsiniz. Veri güvenliği için uzantılarınızı kontrol etmeyi unutmayın.
Bunların hiçbirini kullanmıyorum, Böyle kalitesiz markaları kullanmayınız.
Guzel bir yorum yaptimi savunmuyorum ama guzel uygulama
Çok ilginç
Google da Kaspersky e bağlı sanki kardeşim magazandaki uygulamaları kontrol etsene
Neden korunmuyoruz biz insanlar bu kadar değersiz mı sızın gözünüzde lütfen kaldırınız saygılar
Hiç uzantı kullanmayan ben bunu begendim.
K.
İdm, adblock bana yeterli
Sadece Autoskip For Youtube’u kullanıyordum
Operası kulanıl
Zaten piyasaya birden bire çıkan virüsleri sadece KasperSky bulur, niye mi, çünkü kendi üretip piyasaya sürer, daha doğrusu bulaştırır, anti kod elinde diye de ilk silebilen kendi olur. İlk çıktığından bu yana bu lanet firmanın kendini sattırma politikası budur.
Hiçbiri bilgisayarımda yüklü değil.
KasperSky ile ortak mı çalışıyorsun shiftdelete? Yorumumu neden yayınlamadınız?
Merhaba Onur, KasperSky ile iş birliği yapsak yazarak belirtiriz zaten. Anlayabileceğin üzere her dakika yorum onaylayamıyoruz. İlgin için teşekkür ederiz.
Ustat birde nasil yapacagimizi yazsaniz cok sevaba girersiniz 😀tesekkurler
Karpesky nin kendisi virüs. Yukardaki uzantıları sildirmelerinin sebebi tamamen parasal. Mesela youtube reklamını engelleyen uzantı youtube zarar ettiriyor. Bunlarda çıkıp bu uzantılar zararlı diyor.
Google telefonumda bir sürü anlamsız uugulaması yüklü bulunuyor silemiyoruzda. Android Telefonun sahibi sanki google şifreyi unutsam vay gitti. Her bilgiyi ısrarla isteyip tüm izinleri zorla dayattırıyorlar. İkidebi icat yeni uygulama çıkarıyorlar. Napayım google duoyu hiç kullanmasamda silemiyorumda. Hele bazı telefonların kendi galeriside yok. Tek gogle foto kullanmak zorunda kalınıyor. Ne gerek özellikmi çokda. google foto falan işim olmaz. Bulut mulut diye her yerde uygulamalar var. Fotoğraf vs depolayıp kopyalıyorlar. Hayırdır ortakmıyız ne işim olur yedek internet deposuyla vs. Usb aktarırım la👑zımsa fotoloarı oldu bitti. Yok herşeyimizi bilecekler illede. Şurda para verip bir telefon alıyoruz. Sahibi sanki uygulamalar yada gogle vs tamam işe yarıyan uygulamalarınız varda. Silelim beyenmediğimiz uygulamaları. zorlamanın alemi neden silinmiyor.
Bu uygulamaların ve dahası googlenin falan depoladığı kaydettikleri sakladıkları okadar değişik bilgilerimiz varki. İzlediğimden kullanım saatine fotomdan yediğime içtiğime gezdiğime seyredip baktıma beyendiğime say say bitmez. Sanki bizi kopyalıyacaklar bu gidişle.