İnternet tarayıcısı pazarındaki rekabet oldukça yukarıda. Her tarayıcının kendine göre farklı özellikleri bulunsa da en önemli kriter, hızlı arama yapabilme özelliği oluyor. Tarayıcı tercihi konusundaki tartışmalar da biteceğe benzemiyor. Bu alanda özellikle Safari, Edge, Chrome, Mozilla ve Opera gibi tarayıcılar her geçen gün kendilerini geliştiriyor. Şimdi de Google Chrome ve YouTube, QUIC özelliği ile hızlanacak.
Google Chrome, uzun yıllardır TCP protokolünü kullanıyor.
Google Chrome ve YouTube QUIC özelliği ile hızlanacak
Konu sitelerin yüklenme hızları olduğu zaman tarayıcıdan, kullanılan protokole kadar birçok kriter kullanıcı deneyimini etkiliyor. İnternette birçok şey teknolojinin gelişmesi ile değişim gösteriyor. Son 30 yılda değişmeyen tek şey ise, TCP (iletim kontrol protokolü) özelliği. QUIC özelliği ise TCP yerine UDP (kullanıcı datagram protokolü) kullanıyor.
2012 yılında Jim Roskind tarafından icat edilen QUIC, 2013’den bu yana Google‘da aktif geliştirme aşamasında. Son birkaç yılda ise, Google Chrome dahil olmak üzere birçok hizmette QUIC kullanılmıştı. Ancak, QUIC özelliği üzerinde Google’dan başka çalışan birisi de var. 2015 yılında İnternet için bazı standartları belirleyen IETF (İnternet Mühendisliği Görev Gücü), 2015 yılında QUIC ile ilgilendi ve 2016’da Google’a paralel olarak geliştirmeye başladılar. IETF tarafından geliştirilen QUIC, Google’ın geliştirdiğinden biraz daha üstün kabul ediliyor.
2018’de IETF’nin HTTP ve QUIC grupları, HTTP / 3’ün QUIC üzerinden tanımlanacağına karar verdi ve böylece QUIC’i gelecekteki bir küresel standart olarak belirledi. Şimdi ise, Google Chrome için IETF tarafından geliştirilen QUIC özelliği eklendi. Bundan sonra desteklenen internet sitelerinde varsayılan olarak HTTP / 3 kullanılacağı duyuruldu. Şu anda, web sitelerinin yalnızca yaklaşık yüzde 7,5’i bu özelliği kullanıyor.
Google Chrome’u bu konuda geride bırakan Safari 14, geçen ay varsayılan olarak IETF’nin geliştirdiği QUIC destekli HTTP / 3 ile geldi. Ancak Google’ın raporlarına göre, Chrome kullanıcılarının dörtte biri halihazırda IETF’nin geliştirdiği QUIC özelliğini kullanıyor.
Google’ın yaptığı ilk testlere göre, IETF’nin geliştirdiği QUIC özelliği sayesinde aramalar yüzde 2 hızlanmış durumda. YouTube’un videoları arabelleğe yeniden alma süresi ise yüzde 9 azalmış durumda. Toplam hızın masaüstü sürümde yüzde 3, mobil sürümde yüzde 7 arttığı belirtildi. Önümüzdeki aylarda, hataların giderilmesi ile bu sayıların artması bekleniyor.
Bu uygulamalar özellikle Youtube önce öküz gibi şarj yemeyi bıraksın iPhone’da ondan sonrasına bakılır
sorun çağ dışı batarya kapasitesi olabilir mi acaba?
Android in en büyük dez avantajlarından biri telefonunuz ne kadar güçlü olursa olsun chrome acayip kasıyor.
edge çok hızlandır test etmeniz gerek anca