Eylül ayı itibarıyla, Google’ın hızlı ve kullanıcı dostu web tarayıcı Chrome 1 yaşını doldurdu. Bundan bir yıl önce, Google Chrome’un indirmeye açıldığını sizlerle paylaşmış ve Türkiye’deki ilk Google Chrome incelemesini de biz yapmıştık. Eşi benzeri görülmemiş bir ilgi ile karşılaşan Chrome, özellikle en güvenilir internet firmalarından Google’ın ürünü olmasının ekmeğini, henüz 2. gününde %2,931 pazar payına kavuşarak yedi.
Benzersiz Hız
Google Chrome, bugün bile pazardaki en hızlı internet tarayıcısı olma özelliğini sürdürüyor. Ancak henüz ilk yayınlanan beta sürümlerinden, Chrome’un rakiplerine nal toplatacağı belliymiş.
2008 Eylül’üne ait hız kıyaslaması.
Sadece ilk haftasında 2 milyona yakın kez indirildiği belirlenen Chrome, ShiftDelete.Net ekibiyle yaptığımız tarayıcı anketinde de editörlerimizin gözdesi oldu. Bu popülarite, Google’ın Chrome logosuyla ilgili Microsoft’u ti’ye alan bazı eğlenceli karikatürlerin de ortaya çıkmasını sağladı.
{pagebreak::3 Ayda Tam Sürüm}
Chrome 1 Oldu
Firefox’ta alıştığı özellikleri Chrome’da bulamayan birçok kullanıcı, eskiye dönüş yapmış ve Chrome’un pazar payında ciddi gedikler oluşturmuştu. Neyse ki 0.4 sürümle gelen gelişmiş yer imi yöneticisi, pazar payını %1’in üstüne çekmeye yardımcı oldu.
Aralık ayının ortalarına gelindiğinde ise, Chrome‘un sürüm numarası 0.4’ten 1.0’a yükseldi. Üç buçuk ay gibi kısa bir sürede tam sürüme geçen Chrome, hiç şüphesiz 5 yıl beta etiketiyle gezen Gmail‘in bedduasına maruz kaldı. Google’ın stratejisi doğrultusunda, tam sürümün üzerinden çok geçmeden Chrome 2 beta görücüye çıkarıldı.
Neredeyse her hafta güncellenerek hatalarından ayıklanan ve yeni özellikler kazanan web tarayıcısı, Microsoft’un sıkıntılı e-posta servisi Hotmail ile arasını düzeltip, çok daha hızlı çalışmaya başladı.
{pagebreak::Güncelleme Çılgınlığı!}
Eklenti Müjdesi!
Mayıs ayında yapılan Google I/O etkinliğinde eklenti geliştirme ile ilgili bir panelin yer alacağı, şubatta internet aleminin gündem konusu oldu. 14 Şubat Sevgililer Günü’nde ise Mac için de geliştirilen Chrome’un ilk ekran görüntüsü gün yüzüne çıktı. Ayrıca yine bu dönemde abartılı şekilde güncellenen Google Chrome’un karşısında Mozilla‘nın neden daha seyrek güncelleme yaptığını kaleme aldık.
Geliştirici kanalında 2.0.166.1 sürümüyle birlikte Türkçe yazı denetimine de kavuşan Chrome için yayınlanan kısa filmler büyük ilgi topladı. Araştırmalarımız devam ederken, Google Chrome’da Firefox konforunu sağlamak için 10 adımlık bir rehberi de sizlerle paylaşmayı ihmal etmedik.
Chrome için yayınlanan ilk eklentilerden biri Gmail içindi.
Web tarayıcısı için kısa ve sevimli bir reklam filmi hazırlayan Google, mayıs ayında deneysel de olsa Chrome için 3 eklenti yayınladı. Mayıs ayı bitmeden, Chrome 2’yi kararlı sürüme taşıyan Google, geliştirici kanalı için de Chrome 3’ü sundu. Haziranda ise merakla beklenen Mac ve Linux için Chrome’un alfa sürümleri yayınlandı.
{pagebreak::Gelişmiş Özellikler Yolda}
Kabası Bitti, Sırada İnce Ayarlar Var
Bir tarayıcı olarak yeterince stabil ve kullanılabilir hale gelen Chrome, artık sekme yönetimi ve senkronizasyon gibi ileri düzey özelliklere kafa yorabilecek duruma geldi. Yeni sekme sisteminin videosu yayınlanan tarayıcı, yeni arayüz özellikleriyle de dikkat çekti.
Geliştirme listesine senkronizasyonu da ekleyen Google ekibi, Chrome’da Weave ya da Xmarks gibi bir senkronizasyon sisteminin müjdesini verdi.
Geçtiğimiz ayın ilk günlerinde, 29 adet yeni temayla kullanıcı karşısına çıkan Google Chrome, kısa süre sonra Windows 7’nin jumplist özelliğini de daha verimli kullanır hale geldi. Firefox henüz 3.5 ve 3.6 ile uğraşırken, Chromium adlı açık kaynaklı deneysel tarayıcıda 4. sürüme geçen Google, yakın zamanda Chrome 3 için kararlı sürümün de müjdesini verdi.
Chrome’un bir yılda aldığı yolu belki en belirgin gösteren gelişme ise, geçtiğimiz günlerde Sony‘nin ünlü Vaio serisinde varsayılan tarayıcı olarak Google Chrome kullanacağını açıklaması oldu.
{pagebreak::Ne Dediler?}
Editörlerin Dilinden Google Chrome
Peki başarı hikayesine dönen bu web tarayıcısı için, ShiftDelete.Net ekibinden kimler ne yorumda bulundu?
Hedefte Internet Explorer Var
Google Chrome’un çıktığını ilk duyduğumda altyapısını çok merak ettim. Google geliştiricileri, bu konuda “Firefox’tan ve Safari’den esinlendik” dediklerinde durum biraz daha ilginç bir hal almıştı.
İlerleyen zamanlara rağmen eklenti desteğinin olmaması, Google Chrome’u Firefox’un rakibi yapmaktan uzak tuttu. Bu, aslında bilinçli bir hareketti. Hedefte Internet Explorer vardı. Eklenti kullanmayan ama daha hızlı internet isteyen kullanıcılar için biçilmiş kaftan sayılırdı. Öyle de oldu.
Firefox sevdalıları, hızı eklentilere tercih etmediler ve Google Chrome’u az kullansalar da yeniden Firefox‘a döndüler. Internet Explorer kullanıcılarının büyük kısmı ise Google Chrome’u kullandıktan sonra geri dönüş yapmadılar.
Şu anda benim için birincil tarayıcı olmaktan uzakta. Eklenti desteğinin çok geniş olması gerekiyor. Bir de performans sorununa daha iyi bir çözüm bulmalılar.
– Hakkı Alkan
Hakkı, genel inanışın aksine Chrome’un Firefox ile kapışmadığını iddia ediyor.
Eklenti Şart!
Geleceğin tüm web tarayıcılarının üzerine kurgulanacağını düşündüğüm “Webkit” çekirdeğini kullanması sebebiyle fazlaca ilgimi çekmişti. Sonrasındaysa eski bir Webkit sürümü kullandığının farkına varıp biraz yadırgadığım ancak hızından fazlaca memnun kaldığım Chrome, Firefox kadar başarılı eklenti desteğine kavuştuğu gün vazgeçilmezim olacak bir Google efsanesi.
– Ahmet Gözütok
Chrome’u Sevemedim
Google’ın yıllardır bedenim üzerinde kurduğu hakimiyet devam ediyor. Ama ne yazık ki Chrome bana oldukça uzak. Tarayıcımdan memnun olduğumdan mıdır, yoksa dış görünüşü mü bana itici geliyor bilemiyorum. Ben Chrome’u sevemedim. Sanıyorum Chrome da beni sevmedi. Belki önümüzdeki yıllarda güzel değişiklikler olur, ben de Chrome kullanırım.
– Yavuz Şahin
:: Peki siz Google Chrome’un 1 yılı için ne yorum yaparsınız?
Bilgi İçin : Google Chrome
İyiki varsın Google. Çıktığı günden bu yana diğer tarayıcıların yüzüne bile dönüp bakmadım.