Son günlerde kamuoyunu etkileyen en büyük tartışmalardan biri Google ile Çin arasında yaşandı. Geçtiğimiz ay Gmail servislerine yapılan bir saldırı sonucu Google köklü bir araştırmaya girişmişti.
Araştırmanın sonucunda firma resmi olarak açıklamasa da, saldırıların sorumlusunu Çin hükümeti olarak görüyordu. Bu olayın sonucunda, Google ve Yahoo ülkeyi tehdit edip eğer internet konusundaki sansürleri kaldırmazlarsa, Halk Cumhuriyeti’yle ilişkilerini keseceğini açıklamıştı.
Çin Halk Cumhuriyeti ise dün verdiği demeçle hem firmalara sempati gösterdi hem de gözdağı verdi. Ancak, bu ufak kriz tarihte yaşanan ilklere de neden olarak devam ediyor.
Çin ile Google’ın arasındaki gerilim artıyor
iDefense: Saldırıların sorumlusu Çin
VeriSign‘ın iDefense güvenlik laboratuarları bir süredir saldırıların merkezini araştırıyordu. Firma bugün yaptığı açıklamayla, hacker saldırısının tetikçisinin ve kaynağının Çin hükümeti olduğunu doğruladı. Ayrıca araştırmacalar, bu saldırıların Google’a daha önce yapılanlarla benzerlik gösterdiğini de açıkladı.
Bu olay tarihte ilk kez, bir devlet ve internet sitesinin resmi olarak restleşmesine neden oldu. Yine ilk kez, büyük bir devlet web sitesini ciddi alıp olayla ilgili resmi açıklama yaptı. Doğu cephesinde bunlar yaşanırken, batıda ise olaya farklı tepkiler var.
Microsoft Google’a destek vermiyor Amerika ise tarafsız
Microsoft CEO’su Steve Ballmer Google’un bu davranışa destek vermediklerini söyledi. Ballmer, “Böyle bir hareketin bize ya da Çin’e nasıl bir yardımı olacağını bilmiyorum. Ayrıca Google’ın bu yaptığının hiçbir konuda sonuç sağlayacağını da sanmıyorum” dedi.
Microsoft’un bu tutumunun, Bing nedeniyle olduğu da söylentiler arasında. Kulislerde dolaşan bu dedikodular, eğer Google, Çin’den çekilirse Bing arama motorunun Asya’da büyük bir güç kazanacağını söylüyor. Teknoloji şirketleri olaya bu şekilde tepki verirken, Amerikan hükümeti de durumla ilgili yorumunu yapmaktan çekinmedi.
Bing yeni Google olma yolunda mı?
Beyaz Saray‘ın ekonomi uzmanı Lawrence Summers verdiği demeçte, hükümet olarak olaya karışmaları için artık çok geç olduğunu belirtti. ABD krizin alacağı hale göre tutumunu belirleyecek. Amerika bu şekilde üstü kapalı olarak Çin hükümetini de tehdit etmiş oldu.
Her gün giderek büyüyen bu olayın nasıl biteceğini ise kestirmek zor, ancak olası 3. Dünya Savaşı‘nın artık ülkeler arasında değil de şirketler tarafından başlatılacağı ise bu olay sayesinde fark edilmiş oldu.
:: Sizce bu kriz büyük bir diplomatik sorun haline gelecek mi?