Google Cloud, pek çok dev firmaya hizmet veren önemli bir barındırma servisi. Google’ın güvenini ve teknik altyapısının kalitesini sunmasıyla Cloud, günlük hayatta kullandığımız pek çok uygulamanın yer sağlayıcısı oldu. Her sektörde olduğu gibi Google Cloud’ın da rakipleri var, bir çalışanın azmi sonucunda Cloud sunucuları kullanılarak Pi sayısını bölme rekoru yeniden kırıldı.
Pi sayısını ortaokuldaki matematik derslerinden hatırlıyor olabilirsiniz. Bilim insanları, bu sayının sınırlarını zorlayarak küsüratlar zincirini kırmayı hedefliyordu. Google Cloud sunucularında çalışan bir yazılım sayesinde kritik bir adım atıldı.
Diyarbakır Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği vLog!
Diyarbakır’da bulunan Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği 'ne ShiftDelete.Net ailesi olarak katıldık. İşte muhteşem görüntüler!Google Cloud, Pi sayısının 100 trilyonuncu basamağına geldi
Cloud’ın geliştiricilerinden Emma Haruka Iwao, 2019 yılında Pi sayısının 31.4 trilyon basamağını hesaplayarak rekor kırmıştı. Bu hesaplama, Cloud sunucularında çalışan özel bir yazılım sayesinde mümkün olmuştu ve devasa bir işlem gücü gerektirmişti. Hesaplama için ince ayarlar yapılması bir yana, gereken işlem gücünü ve depolamayı sağlamak da epey maliyetliydi.
Bunlara rağmen 2019’da rekoru kıran mühendis, bu defa rekorunu tazeleyerek 100 trilyona ulaştı. Geçen yılın ekim ayında başlayan hesaplama, bu yılın mart ayında bitti sonuç olarak 157 günlük işlem yapılmış olundu. Açıklanana göre bu işlem için 82.000 TB boyutunda da veri akışı gerçekleşti. Hesap makineleri, bilgisayarların en basit işlevi olsa da böyle bir işlem için muazzam bir güç gerekiyor.
Elbette Google’ın böyle bir projeye izin vermesi meraktan değil. Şirketin amacı, kulağa havalı gelen bu rekoru kırarak Google Cloud’ın gücünü göstermek. Bahsettiğimiz boyutlardaki veri akışının hatasız gerçekleşmesi, bir barındırma hizmeti arayan şirketler için mükemmel bir gövde gösterisi niteliğinde.
Mühendisler ayrıca, sıkıcı sayılar arasında kaybolmak yerine Pi sayısının küsüratlarının neye benzediğini gösteren bir uygulama geliştirmiş. Buradaki sayfayı ziyaret ederek istediğiniz basamaktan başlatıp, sayıları nota olarak çalabiliyor ve seslerinin kulağa nasıl geldiğini anlayabiliyorsunuz.
Son derece gereksiz. Hiç bir anlamı yokken neden bunu yaptılar.
Cem sordun diye yaptilar. Yada cem okudugunu anlayamiyacak kadar asalakmi onu denemek istemisler sanirim
“Da” ayrı.
2. Cem büyük
Ama böyle bir govde gosterisine gerek yok, google bizim bilgisayarlarimizin gucu pi sayisinin 100 trilyon basamagini hesaplamaya yeter deseydi zaten kimse inkar etmedi, google ulan bu
Asalak ne demek sen biliyor musun peki? Kullanım içeriğine bakılınca..
Cevap yazının içinde var zaten.
Sacmalamayin lann. Adam, adam gibi sormus. Guc gosterisiymis. Poh!
Uzay araştırmaları gibi yüksek Hassasiyet gerektiren birçok çalışma ve hesaplamalarda kullanılıyor. Buralarda 3.14 ile hesaplamak yetmiyor
Hayır. Senin o dediğin hassas uzay hesaplamaları için virgülden sonra sadece 6-8 rakam bile yeterli. Bu tamamen bir güç gösterisi.
👏
π sayısını ne kadar hassas hesaplarsanız bilimde o kadar ileri olursunuz. Yaptığınız bir deney üzerindeki araştırma o kadar doğru olur.
Şimdi bu durum bizim ülkede olsa otomatik turşu kuramıyorsa ne gerek var derlerdi.
Google güç gösterisi yapmış, bilgisayarları baya kaslı.
Hangi sayıları bölmek gerekiyor bu iş için?
22 ÷ 7
22/7
22/7 ile bir yere varamazsınız bir süre sonra sayılar farklı olur. pi sayısını bulmak için çemberin çevresini çapına bölmek gerekir
sayilari bolerek bulamazsin bunlarin dedigine bakma sen liseden ogrenmisler 22/7 i birakmiyorlar bir turlu xpi sayisi irrasyonel bir sayi oldugu icin a/b b 0olmaksizin seklinde yazilamiyor 22/7 pi nin yanindan bile gecmiyor hemen yazayim kac ediyormus 3.1428 seklinde oluyor pi ise 3.14158265 seklinde ilerliyor bu sadece yaklasik gosterim pi yi bulmak icin baska yontemler var bakabilirsin istersen