Google DeepMind, yapay zekayı kullanarak hastalığa neden olan genlerin araştırılmasını hızlandırmaya yardımcı olabileceğini söylüyor. DeepMind, esas olarak Google’ın büyük dil modelleri ve diğer yapay zeka teknolojilerinin oluşturulmasından sorumlu yapay zeka bölümüdür.

Şirket artık yapay zeka sistemlerinin hastalığa yol açan temel mutasyonları belirlemeye yardımcı olabileceğine inanıyor.

Google DeepMind ne planlıyor?

Şirket, diğer yapay zeka algoritmalarının geliştirilmesinin hastalıkların tespit edilmesini kolaylaştırarak daha iyi tedavi planlarının uygulamaya konmasına olanak sağlayabileceğini söylüyor. Şu ana kadar araştırmacılar, tüm önemli mutasyonların yüzde 89’unu belirlediklerini açıkladı.

DeepMind, gelişmelerin tartışıldığı uzun bir gönderide, AI gen arama sisteminin daha da geliştirilmesinin hastalıkların teşhisini hızlandırmaya ve aynı zamanda bu hastalıkları tedavi etmek için yeni yollar bulmaya yardımcı olmasının beklendiğini belirtti. DeepMind’ın burada kullandığı yapay zeka gen arama sistemi esasen insanın DNA iplikçiklerindeki bileşenlerin sırasını kontrol ediyor.

Buradan, yerinde olmayan iplikçikler aranıyor. Bunlara mutasyon denir. Genetik düzenleme, özellikle son yıllarda genetiği değiştirilmiş sivrisinekler yaratmak için CRISPR gibi programların kullanıldığını gördüğümüz için çok popüler bir konu haline geldi.

Bu ne hız: Google Bard, yeni bir seviyeye ulaştı!

Bu ne hız: Google Bard, yeni bir seviyeye ulaştı!

Google Bard, bugün yeni bir güncelleme alarak çok daha hızlı ve verimli bir hale geldi. Ayrıca yeni yeteneklere de kavuştu.

Bilim insanları aynı zamanda hipoalerjenik kediler yaratmak için genetik düzenlemeyi de kullanıyor. Açıkçası, DeepMind’ın hedefi bundan biraz daha büyük; çünkü mutasyona uğramış genetik dizileri tanımlayabilmek ve daha güçlü tedaviler üretebilmek, özellikle daha sert hastalıklar söz konusu olduğunda birçok kişinin hayatını değiştirebilir.

Ancak bu sistemlerin genel verimliliği henüz bilinmiyor. DeepMind insanlar için daha iyi tıbbi tedavi seçenekleri sunmamıza izin verecek mi? Bu muhtemel. Ancak insanların, DNA’nın doğru genetik kod şeklini üretip üretmeyeceğini tespit edebilen DeepMind’ın AlphaMissense gibi yapay zeka gen arama sistemlerine güvenmeleri biraz zaman alacak.

ChatGPT gibi modellerde zaten gördüğümüz şey heyecan verici, ancak eğer Google, hastalıklara neden olan genetik mutasyonları tespit etmeye ve tedavi etmeye yardımcı olan tıbbi temelli yapay zekayı etkili bir şekilde oluşturabilirse, yapay zeka insanlığın geleceğindeki rolünü kesinlikle kanıtlayacaktır.

Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.