Google’dan şaşırtan Çanakkale Boğazı kararı!

54

Google Haritalar tarafından Çanakkale Boğazı için yapılan ilgili değişiklik milyonlarca Türk kullanıcıyı şok etti. 13 gün önce COVID-19 için bir güncelleme yapan arama motoru devinin yeni hamlesi hoş karşılanmadı.

Hem İstanbul Boğazı’nın hem de Çanakkale Boğazı’nın adını değiştiren Google’a tepkiler yağdıran kullanıcıların itirazları sadece İstanbul Boğazı için etkili oldu. Çanakkale Boğazı’nın adı ise değiştirildiği gibi duruyor.

Google Haritalar için önemli COVID-19 güncellemesi 

Google Haritalar Çanakkale Boğazı hamlesi ile neyi hedefliyor?

Türkiye’nin Birleşmiş Milletler çatısı altında Finlandiya ile iş birliği yapması yüzünden rahatsız olduğunu belirten Yunanistan, Türkiye’yi daha önce de BM’ye şikâyet etmişti. Birçok kullanıcı bu yüzden Google’ın Yunanistan’ı desteklediğini düşünüyor.

Google, İstanbul Boğazı’nın adını Bosphorus olarak değiştirdi fakat daha sonra yaptığı değişikliği geri aldı. Çanakkale Boğazı’nın adını Dardanelles olarak değiştiren arama motoru devi bu değişikliğinden henüz vazgeçmedi.

Google Haritalar Çanakkale Boğazı

Bahçeşehir Üniversitesi Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi Başkanı Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı tarafından tespit edilen bu değişikliğin nedeni bilinmiyor. Yaycı, Google’ın Türkiye’nin egemenliğini tanımadığını söyledi.

Müstafi Tümamiral, devletlerin fethettiği yerlerin adını değiştirdiğini ve bu adların egemenliği temsil ettiğini belirtti. Google Türkiye’nin Çanakkale Boğazı konusunda nasıl bir hamle yapacağını hep birlikte göreceğiz.

Google’ın zaman zaman böyle ilginç hamlelere imza attığına şahit oluyoruz ancak bu seferki karar milyonlarca kullanıcıyı ilgilendiriyor. Bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce bu değişiklik neden yapıldı?

Güncelleme: Google, Dardanelles yazısını Çanakkale Boğazı olarak düzeltti.

54 YORUMLAR

  1. Boğazların isminin farklı gösterilmesine kızıyorlar ama Marmara ve Ege ismine ses çıkarmıyorlar. Oysa Marmara ve Ege iki ayrı deniz değildir, tek bir denizdir ve adı Türk Denizi’dir. Cahillik başa bela…

  2. “Bunlar şerefsiz google ürünlerini kullanmıcan ben şahsen kullanmıyorum teşekkürler Huawei” diyen arkadaş seni anlıyorum bir nevi haklısın ama genel olarak haksızsın. Sonuçta biri ABD ise diğeri Çin, ikisi de bizim değil, senin yaptığın denize düşen yılana sarılır misali. Devir bilişim, yazılım devri. Ya kendi programlarımızı yapacağız ya da böyle aşağılanacağız.

  3. devletimizi yönetenler google şöyle milyon dolarlık bir ceza kessinler bakın bidaha yanlışlık oluyormu… ülkemizle ilgili art niyetli hareketler bunlar ben yanlışlık olduğuna inanmıyorum…

  4. ilk işim google arama motoru ve mail hizmetlerini terk etmek olacak. Huawei alıp farklı bir işletim sistemi kullanacağım. evet bunu yapacağım

  5. Ağlamayın ismi dardanel olunca orayı yunanlar almış olmuyor kepez’de koskoca dardanel fabrikası var bir sürü yer firma isimleri eski adları kullanıyor.

  6. Google bu tarz bilgileri bölgelere göre verir. Emin olun dışarıdan ulaşıldığında öyle görünmeye devam eder. Sadece türkiye için çanakkale yapılmıştır.

  7. Telefon Türkçe ayardayken Çanakkale Boğazı yazıyor, İngilizce ayarda Dardanelles yazıyor. PC’de de aynı şekilde, Türkçe arayüzde Çanakkale Boğazı yazıyor. Türkçe arayüzde Saraybosna diye gördüğümüz kentin sakinleri “burası Sarajevo, neden Saraybosna yazıyorsunuz” diye itiraz ediyorlar mıdır? Kısaca, kullandığınız dile göre isim gösteriyor. Biz nasıl Türkçedeki isimlerini görüyorsak herkes kendi dilinde görüyor.

    Ayrıca Yunanca baktığımız da “Ἑλλήσποντος / Çanakkale Boğazı” olarak iki defa yazıyor. Latince alfabe kullanmayan herhangi bir dille bakınca Türkçesi de altında görünüyor.

  8. Aman çok da tın 😀 Ama bizim ülkemizdeki haritada salak gibi Dardanelles yazmak ayrı bir gerizekalılık. Herkesin salaklığı kendine tabii, bizi bağlamaz.

  9. HASETİNİZDEN KUDURUYORSUNUZ BUNLAR NEKİ YARIN SOKAĞA BU AKILLA CIPLAK CIKACAKSINIZ YANDI …. AĞZI DİYE AMA BİZ O İŞLERE BAKMIYORUZ.İT ÜRÜR KERVAN YÜRÜR UNUTMAYIN

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version