Reklam

Google Her Şeyi Öğretemez!

22
Reklam

Ne kadar kolay değil mi? Arkadaş sohbetlerinde aklımıza bir şey takıldığında ‘dur Google‘a sorayım’ diyoruz. Gerçekten de arama motoru genelde sorduklarımıza (bazen yalan yanlış olsa da) cevap veren bir içerik buluyor.

İnsanlığın başına gelen en güzel şeylerden biri şüphesiz internet. Tüm dünyayı değiştiren bu olgu öğrenme kavramına da yeni bir boyut getirdi. Artık aklımıza gelen her şeyi Google‘a sorabiliyoruz. Buraya kadar bir sorun yok.

Bizim gibi interneti yirmi yaşından sonra görenler için Google gerçekten bir nimet. Bilginin sadece kütüphanelerde olduğu günler çok geride kaldı. Dünyanın en büyük kütüphanelerine erişim bir kaç tık uzağımızda.  

Reklam

 

Ancak bu durum özellikle internetle gözünü açanlarda farklı bir yanılgı meydana getirdi: Her şeyi Google‘dan öğrenirim. Evet, her türlü bilgiyi Google yani internetten öğrenebilirsiniz. Fakat bu genelde parça parça bilgiler olup bunları hayata entegre etmek için belli bir süreye ihtiyaç vardır.

Örneğin Photoshop öğrenmek için Google‘a girdiğinizde binlerce sayfa ve örnek anlatım bulabilirsiniz. Ancak bunları deneyerek uygulamadan bu bilgilerin pratik bir faydası olmuyor. Ayrıca öğrenme süreci karmaşık bir işlem zincirinden oluştuğu için belli bir süre, deneyim, bilgi ve bunu hayata uyarlama aşamalarından mutlaka geçmek gerekiyor.

Yani bilgiyi internetten alabilirsiniz ama bunu hayata uyarlama süreci zaman içinde olduğundan hemen öğrenmiş olmuyorsunuz. Zaten böyle olsa birkaç internet sayfasına girince tasarım uzmanı, birkaç otomobil yarışı videosu izleyince müthiş bir sürücü olurdunuz.

Yine de Google ve internetin birçok imkan sunduğunu ve fırsat eşitliği oluşturduğunu söyleyebilirim. Önemli olan öğrenilen bilgilerin hayata nasıl aktarılacağı.

İnterneti yardımcı olarak kullanın!

Bir şeyleri öğrenmek için Google ya da interneti kullanmak çok mantıklı. Ancak bunu öğrenme fiiline yardımcı olacak şekilde kullanmak gerekiyor. Bu şekilde bir yaklaşım ile öğrenme hem daha hızlı hem de kalıcı olur. Benden söylemesi.

:: Sizce her şey internetten öğrenilebilir mi?

 

22 Yorum

  1. tamam herkez bunu biliyor zaten google arama motoru herşey var Photoshop ögrenmek zaten deneyerek olur bazi yerlerde bakarsin bu dogal bişey bence yazmak için yazilmiş bir yazi hiç bir bilgilen dirme amaci yok ama ben şunu diyim mesela bazi kesim interneti kulanmayi bilmiyor siteleri çok zor kuruldugunu zannediyor herşey abarti bu devirde faceye bagli kaliyor herkez yazilim bilmedigim de banada zor geliyordu 3 satir kod yazmak için 10dk bakiyordum şimdi ise herşeyini biliyorum google ile alakasi ne bunu ben çözemedim ara bul herşeyi bulabilmek önemli degil kulanamilmek önemli

  2. Özgür Bey pek anlatmak istediğinizi verememişsiniz. Tabiki öyle de zaten bu ansiklopediden de baksak aynı yanı, gidip öğretmenden de dinlesek aynı

  3. Konunun başında beni güzel bir makale bekliyor diye düşünmüştüm ama yanıldım. Konuyu toparlayacak bir paragraf beklerdim. Yine de elinize sağlık.

  4. Çok saçma yazı olmuş kusura bakmayın. Sanırım yazarlığı googledan öğrendiniz (!) Yazıda öğrenme olgusunun süre gerektirdiğini tartışmışsınız ve sonuca bağlanmamış maalesef. Arama motorundan öğrenme ile alakası yok ki bu yazının. Şunu söyleseniz olurdu belki: İnternet herkesi hızlı yaşamaya hızlı öğrenmeye ve çabuk unutmaya itiyor. Böylece boş gelip boş gitmiş oluyoruz. İnterneti gerektiği gibi ve öğrenme amaçlı kullanırsak en iyi öğrenme aracı internet. Ve internete açılan kapı da arama motoru. Okuduğunuz için teşekkür ederim iyi günler

  5. Hayatımda mesleğim de dahil bir çok şeyi googledan öğrendim ve diğer yöntemlerden çok daha iyi olduğunu biliyorum. anlattığınız konu daha çok insanın anlama kapasitesi ve ilgi alanlarıyla ilgili

  6. birçok konuda ondan iyisi yok mu ? yok daha neler. internet kullanmayı bilmiyosun o zaman sen kusura bakma.

  7. Google yanlış bilgileri de listeliyor. Referans olarak alınamaz. Aynı şekilde işin uzmanları tarafından oluşturulmayan wikipedia da fazla güveniliyor. Orada yazan her şey doğru kabul ediliyor. Çok acı, Sıradan insanların yazdığı bilgi nasıl kesin doğru olabilir. İşin birde tek taraflı bilgi dayatması da var.

  8. Google ın amacı zaten bir şeyler öğretmek değil Google ın amacı ‘Evrensel Bilgiyi Erişilebilir Kılmak’ !

  9. Açıkcası özgür bey’in değindiği konu önemli. Örnek photoshop tan açıldı bende oradan devam edeyim. Photoshop öğrenmek fotoğrafcılık ve renkler ile ilgili bir çok temel bilginin edinilmesinden sonra başlanması gereken bir konu. Eskiden insanlar fotoğraflarda nasıl rütuş yapıyormuş ve günümüzde teknoloji konu ile ilgili hangi kolaylıkları sağlamış gibi soruları cevaplayabildikce ancak nitelikli bilgiye sahip olabilirsiniz. Onun dışında ki edinilen bilgilerin belli bir seviyeden sonra aralarında kurabileceğiniz bağ kalmayacağı için ezber bilgi olur ve bilgisayar bu noktada sizi daha özgür kılan değil dahada esir eden bir cihaz haline dönüşür. Yapacağınız işler için bilgisayarın size sunacağı seçenekleri değil, sizin gerçekten o işle ilgili isteklerinizi belirleyebilmeniz önemlidir. Temel bilgiler en önemli bilgilerdir çok dikkatli öğrenilmesi gerekir. Yanlış temel bilgilenme hayatınızda büyük zaman kaybı yaratır.
    Birde şu anlayış var, işime yarayacak kadar bileyim… Zaten ne geliyorsa başımıza bu anlayıştan geliyor diye düşünüyorum. Sorarsan her kez office programı kullanmayı biliyor. Ama bir excel de grafik yap deyince karşındaki bakışlar anlamsızlaşmaya ve soru işareti dolu gözlere dönüşmeye başlıyor. Bu ve benzeri anlayışlardan dolayı nitelikli insanları değerleri toplum tarafından farkedilemiyor ve bilgili kişi çok daha rahatlıkla sömürülebiliyor. O yüzden bilmiyorsanız biliyorum demeyim kimseye ki bilginin kıymeti oluşsun toplumda…

  10. kim demiş yaaa photoshop derslerini google dan bulup birde ilaçlı photoshopu google dan link bulup indirdimmi bal gibi öğrenilir, ben birçok şeyi google aracılığıyla öğrendim tabi google dan önce altavista, yahoo, arabul, gibi aramam motorlarını severdim (serno-kygn-ptch) gibi bilgileri rahat buluyordum :))) )

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version