Reklam

Google Hizmetlerine Ulaşılamıyor!

7
Reklam

Türkiye’deki İnternet kullanıcıları son günlerde Google’ın Docs, Translate ve Feedburner gibi hizmetlere ulaşamıyordu. Hatta DNS ayarlarını değiştirip YouTube’a girebilen kullanıcılar bile artık meşhur video paylaşım sitesine girememeye başlamıştı. Google’ın birçok hizmetine bağlanamayan kullanıcılar, İnternet’te bazı iddialar dillendirmeye başladı.

Bunlardan en dikkat çekici olanı, Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun (BTK) Google’ı ban’ladığı iddiası. Yorumlara göre YouTube’a erişimi tamamen durdurmaya çalışan BTK, yanlışlıkla birçok Google servisini banladı. Peki bu hata nasıl oldu?

Reklam

{pagebreak::Bu Hata Nasıl Meydana Geldi?}

Bu Hata Nasıl Meydana Geldi?

Henüz BTK’dan konuyla ilgili açıklama gelmedi fakat İnternet’te yapılan yorumlara göre, Google’a ait IP adreslerinden 74 ve 209 ile başlayanlardan bir kısmı, problemin merkezini oluşturuyor. Google, kullanıcılarının bazılarını 209 ile başlayan adrese, bazılarını ise 74 ile başlayan adrese yönlendiriyor.

İddialara göre BTK, YouTube’a IP engellemesi yaparken, diğer bazı servislerin bloke olmasına sebep oldu.

{pagebreak::Çözüm Ne?}

Çözüm Ne?

Öncelikle Türk Telekom DNS’leri haricinde başka bir DNS (Open DNS ya da Google DNS gibi) kullanmanız gerekiyor. Bilgisayarınızın Run (Çalıştır) komutuna CMD yazdığınızda karşınıza gelen ekrana, (Tırnak işaretleri olmadan) “Ping google.com” yazın ve “Enter”a basın. Google hizmetlerinde sorun yaşayan kullanıcılar, ekrana gelen IP adreslerini (Örn: 74.125.43.103), Windows’un içindeki hosts dosyasına eklemeli.

Bunun için Windows klasörü altında sırasıyla şu klasörlere ulaşmanız gerekiyor: “WindowsSystem32DriversETC“. Bu konumda yer alan hosts dosyasını Notepad ile açıp, sayfanın altına örnek olarak şu satırları girdiğinizde:

74.125.43.103    youtube.com
74.125.43.103    www.youtube.com
74.125.43.103    docs.google.com

Bu sayede belirttiğiniz adreslere erişebilir durumda oluyorsunuz. Bağlanamadığınız her Google hizmeti için aynı işlemi yapabilirsiniz. Önce IP adresi, ardından da “http” olmadan site link’ini yazdığınızda, bahsi geçen siteye ulaşabiliyorsunuz.

:: Google hizmetlerine bağlanma problemi hakkında düşüncelerinizi bizimle paylaşın.

7 Yorum

  1. bilgi için teşekkürler, dedikleriniz harfiyen yaptım fakat transate.google açılmıyor hala hosts dosyasındayken bazı komutlar veriyor hatta örnekler veriyor. ip numaraları ve adresler arasındaki boşluk mesafeleri (tek boşluk) falan ayrıca # source server ve #x client host yazan yerler var buraları anlamadım acaba translate.google’ın açılmama sebebi bu mudur?

  2. Cafer Arı ne saçmalıyorsun sen ya internetin kısıtlanmasıyla iran alakası ee adamlar senin atana küfretsin sende alkışla sana yakışırmı ozman seniğnki ne oluyor seninkide israilmi oluyor

  3. bu dediğiniz yeni bir şey mi yani bu haber ne zaman yayınlandı yorumu ben 07.09.2011 de yazdım cevap verebilecek var mı şu an

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version