Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden Google, iş gücünde cinsiyet ve ırk çeşitliliğine gerçekten sahip mi? Kaliforniya, ABD merkezli teknoloji üreticisi bu konuda pek de parlak bir veri sunamıyor. Şirket, son yıllarda özellikle siyahi ve kadın çalışan sayısını artıracağını söylemişti. Ancak Google’ın son çeşitlilik raporu bu ifadelerin yerini bulmadığını gösteriyor. Son yıllardaki siyahi çalışan sayısındaki bazı kazanımlara rağmen, şirketin 2025 yılına kadar siyahi çalışan sayısını ikiye katlama hedefinde geciktiğini ortaya koydu.
Google’dan APK’ları tarihe gömecek karar!
Yıllardır Android işletim sisteminin parçası olan APK yerini yakında Android App Bundle (AAB) isimli yeni bir formata bırakacak.Google, siyahi kadınları elinde tutamıyor
Son rapora göre şirketin ABD’deki iş gücünün büyük çoğunluğunu halen erkekler ve beyazlar oluşturuyor. Perşembe günü yayımladıkları rapor, arama devinin beyaz olmayan kadınları elde tutmakta özellikle zorlandığını gösterdi.
Google 100’ü kıstas alarak yıpranma endeksi dediği bir ölçek kullanıyor. Raporun gösterdiğine göre, siyahi kadınların yıpranma oranı 2020’de 110 iken 2021’de 146’ya yükseldi. Yerli Amerikalı kadınlar arasında yıpranma endeksi 2020’de 123 iken 2021’de 148’e çıktı. Ayrıca 2021 yıpranma oranları Asyalı erkekler ve kadınlar ile Latin kökenli erkekler için de daha yüksekti.
Google çeşitlilik müdürü Melonie Parker raporla birlikte bir video yayımladı. Parker, “Sahip olduğumuz platformun ve sahip olduğumuz marka konumunun farkındayız. Bizi takip eden ve bize bakan başka şirketler olduğunu biliyoruz. Sadece başarılarımızı değil, aynı zamanda daha iyi olmamız gereken alanları da gösterdiğimizden emin olmak istiyoruz.” dedi.
ABD’deki liderlik ekibine alınan siyahi çalışanların sayısını iki katına çıkardı. Böylece bir önceki yılki yüzde 3,6’dan yüzde 7,1’e yükseltti. Dünya genelinde ise teknoloji devinin liderliğindeki kadın sayısı yüzde 26,7’den yüzde 28,1’e çıktı. Yine de Google’ın ABD iş gücünün yüzde 68’i erkek ve yüzde 32’si kadın. Google’ın ABD iş gücünün yüzde 50’si beyazken buna karşılık yüzde 42’si Asyalı, yüzde 6,4’ü Latin kökenli, yüzde 4,4’ü siyahi ve yüzde 0,8’i Kızılderili.