NASA, bugün akşam saatlerinde düzenlediği bir etkinlikte, James Webb Uzay Teleskobu tarafından çekilen 5 yeni görüntüyü paylaştı. Burada galaksilerin çarpışması, kara delikler, ölen, yeni doğan ve henüz oluşmamış yıldızlar paylaşıldı. Google ise bu etkinliğin sonrasında kendi doodle’ını paylaştı.
Google, James Webb ile keşfedilen evreni kutladı!
Google, James Webb tarafından kaydedilen görüntülerin NASA tarafından paylaşılmasının ardından yeni doodle’ını yayınladı. Burada “Evrenin şimdiye kadar çekilmiş en derin noktasının fotoğrafını kutluyoruz.” şeklinde bir mesaj paylaştı.
James Webb’den gelen ilk renkli görsel dün (Türkiye’de akşam saatlerinde) ABD Başkanı Joe Biden tarafından paylaşıldı. Fakat NASA toplamda 5 görsel paylaşacağını ve bugün akşam saatlerinde düzenleyeceği etkinlikte bunları göstereceğini söyledi. Sonrasında ise aşağıdaki büyüleyici kareleri bizlere sundu.
Akıllı telefonların arka planı için optimize edilen görüntüler
- Karina Bulutsusu:
- Güney Karina takımyıldızı içerisindeki Karina Bulutsusu, Güneş’ten birkaç kat daha büyük olan birçok büyük yıldıza ev sahipliği yapmaktadır. Burada üst kısımda yeni doğan yıldızları ve alt tarafta doğmak üzere olan yıldızların gaz bulutu halini görüyoruz.
- WASP-96 b:
- WASP-96 b, Güneş sistemimizin dışında bulunan ve çoğunlukla gazdan oluşan dev bir gezegendir. Dünya’dan yaklaşık 1.150 ışıkyılı uzaklıkta bulunan bu gezegen, her 3.4 günde bir yıldızının yörüngesinde dönüyor. Jüpiter’in kütlesinin yaklaşık yarısına sahiptir ve keşfi 2014 yılında duyurulmuştur.
- Sauthern Ring Nebula/ Güney Halka Bulutsusu:
- Güney Halka Bulutsusu, ölmekte olan bir yıldızı çevreleyen ve de genişleyen bir gaz bulutu olan gezegenimsi bir bulutsudur. Dünya’dan 2 bin ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Çapı ise yaklaşık yarım ışık yılı kadar.
- Stephan’s Quintet:
- Yaklaşık 290 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan Stephan’s Quintet, Pegasus takımyıldızında yer almaktadır. 1877’de keşfedilen ilk kompakt gökada grubu olmasıyla dikkat çekiyor. Beşli içerisindeki 4 galaksi sürekli olarak birbirleriyle çarpışıyor.
- SMACS 0723:
- Ön planda bulunan devasa gökadalar, arkalarındaki nesnelerin ışığını büyütüp bozuyor. Fakat yine de evrenin bütününe baktığımız en net pencere olarak karşımıza çıkıyor.
Not: Görsellerin üzerine basılı tutarak Fotoğraflar uygulamasına kaydedip daha sonra arka plan görüntüsü olarak kullanabilirsiniz.