Finans sektörü yöneticileri, Google’ın kripto para birimi reklamcılığını yasaklama kararının yalnızca kötü düşünülmüş bir fikir değil ayrıca etik bir davranış olmadığını da savundu. Gelin finans endüstrisinin Google kripto yasağı hakkında verdiği tepkilere yakından bakalım.
Google ile birlikte Facebook ve Twitter’da da benzer yasaklar çıkarıldı. Yasak, kripto para birimleri, ICO’lar, kripto borsaları, kripto cüzdanları ve kripto ticareti tavsiyelerini kapsıyor.
Manchester merkezli bir yatırım firması olan Blackmore Group’un CEO’su Philip Nunn, Google ve Facebook’un hem kripto paraya ve hem de Blockchain teknolojisine ilgi gösterdiklerini ve bu yasağın suçluluğa ilişkin kaygılara dayanmadığını söyledi.
Nunn, Independent tarafından bildirilen sözlerinde şunları söyledi:
“Facebook ve Google’ın kullanıcılarının okudukları ile ilgili çok fazla baskı altında olduğunu anlıyorum ancak hala kumar sitelerinin ve diğer etik olmayan uygulamaların reklamını yapıyorlar.”
Nunn, Google ve Facebook’un kendi kripto paralarını tanıtmak için plan yaptıklarından şüphelenildiğini de ekledi. Bir Google yetkilisi ise Mart ayında Business Insider’a bu teknolojiyi araştırdıklarını ancak herhangi bir planı tartışmak için çok erken olduğunu söylemişti.
Facebook’un yasağı başarısız oldu
Pazarlamacılar, Facebook’un Ocak ayında başlattığı kripto parayla ilgili reklamları engelleme girişimlerini engellemeyi başardılar.
“Cryptocurrency” gibi kelimeler “c-currency” olarak kısaltıldı ve Bitcoin kelimesinin içindeki “o” harfi sıfır ile değiştirildi.
Dolandırıcılar, istenmeyen borsaları ve kripto para birimlerini tanıtmak için Google ve Facebook’u kullanıyor. Bu ICO’ların %80’inin hileli olduğu tespit edildi.
“Google kripto yasağı haksızlık içeriyor.”
Kripto para reklamcılığının yasaklanması iyi bir şey olarak görülüyor çünkü bu türden reklamların büyümesi algısını zayıflatıyor. Ancak yasak, dijital bankacılık kuruluşu olan Revolut’un mobil yöneticisi Ed Cooper’a göre haksızlık içeriyor:
“Ne yazık ki bu yasak, kullanıcılara değerli hizmetler sunan meşru kripto para şirketlerinin haksız yere çapraz ateşe yakalanacağı anlamına geliyor.”
Cooper, daha iyi hedeflenmiş bir çabanın daha adil olacağını da sözlerine ekledi.
Ayrıca İngiltere’de bir hukuk bürosu olan Burges Salmon’daki bir Fintech avukatı olan Gareth Malna, Google kripto yasağının bir arama motoru olarak amacına uygun olmadığını söyledi. Google’ın eyleminin tüketiciyi korumaya benzediğini ancak bilgi bekçisi rolünü aştığını belirti.
Sizce bu yasaklar doğru mu? Kripto para sektöründeki bu hamleleri ne denli “haklı” veya “haksız” buluyorsunuz? Yorumlar bölümüne düşüncelerinizi bekliyoruz.