Google’dan beklenmedik Doodle: Nüzhet Gökdoğan kimdir?

4

Google, Türkiye’ye özel Doodle’lar sunmaya devam ediyor. Son olarak Google Arama için yer alan Doodle’da astronom Nüzhet Gökdoğan anıldı. Gökdoğan’ın doğum tarihi olan 14 Ağustos’a özel olarak Google logosu değişti. Peki Türk astronom Nüzhet Gökdoğan kimdir?

Google, astronom Nüzhet Gökdoğan’ı neden anıyor?

Google, astronom Nüzhet Gökdoğan için Doodle hazırladı. Yapılan açıklamada ise “Bugünün Doodle’ı, Türkiye’nin ilk kadın astronomu olarak tanınan Türk astronom ve matematikçi Nüzhet Gökdoğan’ı anıyor” ifadesi kullanıldı.

Bilmeyenler için Doodle’lar; tatilleri, etkinlikleri, başarıları ve önemli tarihi figürleri kutlamak için Google Arama logosunun özel olarak değiştirilmesidir. Doodle’lar genellikle bölgesel olarak uygulanır ve her ülke için farklı Doodle’lar kullanılabilir.

2342342

14 Ağustos 1910 tarihinde doğan Nüzhet Gökdoğan, hem Türkiye’nin ilk kadın gökbilimcisi hem de ilk kadın üniversite dekanı olmasıyla tanınıyor. Michigan ve Cambridge üniversitelerinde misafir öğretim üyesi olarak çalışması, uluslararası alanda da kabul görmesini sağladı.

Türk Astronomi Derneği’nin kurucularından ve başkanlarından olan Gökdoğan, Türkiye’nin gök bilimi alanındaki en önemli isimlerinden biri olarak sayılıyor. Gökdoğan’ın çalışmaları yıldızların, galaksilerin ve evrenin oluşumu, evrimi ve gelişimi üzerine odaklandı. Bu konularda 100’den fazla bilimsel makale ve 6 kitap yayınladı.

Nüzhet Gökdoğan, 24 Nisan 2003’te İstanbul’da hayatını kaybetti.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Siz Google’ın Gökdoğan’ı anmasını nasıl yorumluyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

4 YORUMLAR

  1. daha tanıyıp bilmediğimiz bize yalan tarih öğretirken öğretilmeyen belki de yüzlerce bilim ilim insanımız var bizim adını duymadıklarımızı google biliyor. utandım.

  2. Türkiye’nin ilk kadın Gökbilimcisi ve ilk kadın Üniversite Dekanı Nüzhet Gökdoğan’ı anmanız her türlü övgünün üzerindedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarında, çağdaş eğitime cinsiyet ayrımı yapmaksızın ne kadar önem verildiğinin göstergesidir. Bilim evrenseldir. Dünya uygarlığının ortak değeridir. Bu değere, değer katan bilim insanlarına selam olsun.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version