Google, şifresiz bir döneme geçiş yönündeki çalışmalarını hızlandırdı. Yazılım devi, tüm büyük platformlarda şifreleri kaldırarak Google Passkey özelliğini devreye aldı. Bu, kullanıcıların parmak izi veya yüz taramayı şifre olarak kullanabileceği anlamına geliyor.
Google Passkey tüm platformlara geliyor
Google Passkey isimli yeni özellik, bir süredir şirketin radarında. Bilmeyenler için passkey (geçiş anahtarı), parola gerekmeden kullanıcıların kimliğini doğrulamalarına fırsat tanıyor. Google hesabınıza tanımladığınız passkey’i tüm cihazlarınızda ve uygulamalarınızda kullanabiliyorsunuz.
Şikret, cihazlar ve web siteleri arasında güvenli bir anahtar-kilit özelliği yaratmak için “WebAuthn” standardını entegre etti. Bu, parmak izi veya yüz tanıma gibi biyometrik faktörleri kullanarak kimlik doğrulama kullanmaya izin veriyor. Bu sayede kullanıcılar, parolaları hatırlama ve her defasında girme zahmetinden kurtuluyor.
234324234
Google, yeni özelliğini tüm kullanıcılara açtığını duyurdu. Ancak bu tüm platformlarda kullanılabileceği anlamına gelmiyor. Geliştiriciler, uygulamalarını passkey’e entegre ettikçe kullanımının yaygınlaşacağını söylemek mümkün. Passkey’e tam adapte olmayan platformlar için QR kodu ve Bluetooth gibi geçici çözümler bulunuyor.
Bu sınırlamalara rağmen, Google’ın şifresiz bir gelecek yaratmak istemesi hem daha güvenli hem de kullanıcı dostu bir kimlik doğrulama sisteminin kapılarını aralayacak. 1Password gibi şirketler de senkronizasyon sorununa yenilikçi çözümler üzerinde çalışıyor.
Apple ise geçtiğimiz yıl parolaları ortadan kaldırmak için Apple Passkeys geliştirdi. Yeni özellik, kullanıcılara hesaplarını biyometrik kimlik doğrulama yoluyla giriş yapma fırsatı sunacak. Ancak henüz erişime açılmış değil.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Yönetimi kontrollü ve veri toplama aracı sınırlı olursa işlemler daha hızlı ve zahmetsiz gerçekleşir. Öbür taraftan hesapları tanımlamak için daha fazla kişisel bilgi toplanacağı anlamına geliyor. Parmak izi, yüz izi ve benzeri kişisel özelliklerin sunucularda depolanması ve bulut sistemlerine entegre edilmesi ne kadar mantıklı? Heleki her şeye yapay zeka entegre etmeye çalışan ve sayısı gün geçtikçe artan, tutarlılığı şüpheli sistemlerin arttığı bir zamanda?
Yazım yanlışı var düzeltin lütfen. Şirket yerine şikret yazılmış
🍹🍹🍹 Harika ,