Google, pandemiyle yeniden büyük bir ivme kazanan tabletler için ilginç bir öngörü ile karşımıza çıktı. Bu öngörü ise Android kurucularından Rich Miner‘dan geldi. Buna göre Miner, tablet satışlarının dizüstü bilgisayarları geçeceği görüşünde. Miner yakın bir zamanda Google’a Android Tabletlerden sorumlu yönetici pozisyonu ile geri döndü. Bu hatırlatma ise “Google, Pixel adında yeni bir Android tablet mi hazırlıyor?” sorularına neden oldu.
Aslında Google ve birçok Android telefon üreticisi aynı öngörüyü 2011-2012 yıllarında da sahipti. Bildiğiniz gibi Google, Android 12L ile Honeycomb ile denenen büyük ekranlı Android deneyimini yeniden hayat geçirdi. Peki ama gerçekten de tabletler, dizüstü bilgisayar devrinin sonunu mu getiriyor?
Google, Ukrayna’daki telefonlara hava saldırısı uyarısı gönderecek
Google, Ukrayna için hava saldırısı uyarısı bildirimleri göndereceğini duyurdu. Google'dan Rusya'ya karşı bir adım daha gelmiş oldu.Android tabletler dizüstü bilgisayarlar için yeni tehdit mi?
Google, 2022 yılının başında Android kurucuları arasında yer alan Rich Miner’ı yeniden Google bünyesine kattı. Android tablerden sorumlu teknoloji şefi olarak yeniden şirkete dönen Miner, Google YouTube kanalında önemli açıklamalar yaptı. Buna göre Miner, 2020 yılında yeniden yükselişe geçen tablet pazarının çok yakın bir gelecekte dizüstü bilgisayar pazar payını geçeceği düşüncesinde. Miner, Android Developers YouTube kanalında yayınlanan tabletlere yönelik bir videoda görüşlerini açıkladı.
Miner yaptığı açıklamada 2020 ile başlayan tablet satışlarında yükseliş trendinin devam edeceği görüşünde. Özellikle Android tablet üreticileri tablet modellerini müşteri beklentilerine göre şekillendirme yarışında. Dizüstü bilgisayar ile yapılan birçok basit işlemin tabletle de kolayca yapılması bu anlamda Android tabletler için avantaj.
Google, Android 12L sürümü ile yıllar sonra Android 3.0 Honeycomb ile yarım bıraktığı hikayeyi tamamlama peşinde. Android’in henüz emeklediği o yıllarda Google, tabletler için özel bir Android sürümü yayınladı. Google aslında o dönemde başarılı olan bu denemeden Android KitKat ile vazgeçti.
Android 12’nin geniş ekranlar ve katlanır telefonlar için özel versiyonu ise bu geçmişe önemli bir gönderme. Google bildiğiniz gibi katlanır Pixel telefon için çalışmalar yapıyordu. Hatta Android 12L sürüm notlarında bu telefona ilişkin önemli detaylar ortaya çıktı.
Ancak daha sonra birçok Google projesi gibi bu projede rafa kalktı. Google uzun yıllar Nexus telefonlarının yanında Asus, LG, Huawei gibi firmalarla Nexus markalı tabletler üretti. Ancak Pixel dönemi ile bu alışkanlığa son veren Google, katlanır ya da normal bir Pixel tablet modeliyle yeniden tablet piyasasına dönebilir. Özellikle Android tabletler için Rich Miner gibi önemli bir ismin başa gelmesi de bu ihtimali güçlendiren noktalardan biri.
Tablet pazarının lideri Apple, M1 işlemci ile dizüstü bilgisayar için tehdit mi?
Her ne kadar Android tablet satışları yükselişte olsa da Apple, iPad Pro sonrası 5. nesil iPad Air modelinde de M1 işlemciye yer verdi. Diğer mobil işlemcilerden çok daha performanslı olan M1, ARM mimarisinin ilk defa X86 mimarisi ile performans yarışına girmesine neden oldu.
5. nesil iPad Air tanıtıldı! İşte özellikleri ve fiyatı
Apple bugün düzenlediği etkinlikte 5. nesil iPad Air (2022) modelini tanıttı. İşte iPad Air 5 5G olarak da bilinen yeni iPad'in özellikleri!Kulvarlar farklı olsa da ARM işlemcilerin gelişimi Android tabletler için de yeni bir yol haritası çizebilir. Ancak Qualcomm, Huawei gibi firmalar bu konuya yatırım yapmış olsa da henüz M1 seviyesinde bir ARM işlemci karşımıza çıkmadı.
Steve Jobs’un iPad ile 2010 yılında temelini attığı tablet teknolojisi özellikle 2011-2015 yılları arasında büyük bir yükseliş dönemi ile karşımıza çıktı. Hatta o dönemde Samsung gibi Android cihaz üreticileri sadece bir yılda hem tasarım hem de adlandırmalarıyla birbirine benzeyen yüzlerce tablet ile karşımıza çıkıyordu. Artan bu tablet enflasyonuna karşın, Android tablet üreticileri birbirine benzer modeller üretmekten vazgeçmedi.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘daki ilgili konuda bizlerle paylaşmayı unutmayın!