Güvenlik hizmetlerinin ne kadar başarılı olduğunu ortaya çıkarmak amacıyla yapılan bir araştırma toplamda 15 adet uygulamayı testten geçirdi. Android işletim sistemi mağazasının koruma uygulaması Google Play Protect de listede yer alırken, zararlı yazılımları bertaraf etme konusunda pek başarılı olamadığı ortaya çıktı.
Milyarlarca akıllı telefon kullanıcısı her gün hatta her dakika çeşitli amaçlarla çalışan uygulamalar yüklüyor. VPN’den kameraya, fotoğraf düzenleme yazılımından oyuna varana kadar milyarlarca aplikasyona ev sahipliği yapan dijital mağazalar kullanıcılara güvenlik sağlamak için önlemler alıyorlar. Peki başarılı olabiliyorlar mı?
Google Play Store, Wear OS’i öne çıkaracak
15 uygulama arasından Google Play Protect sonuncu geldi
Güvenlik paketi yazılımlarını çeşitli kriterlere göre değerlendiren AV-Test, 15 uygulamayı altı ay süren bir dayanıklılık testine tabi tuttu. Her güvenlik hizmeti koruma (6), performans (6) ve kullanılabilirlik (6) olmak üzere toplamda 18 puan üzerinden derecelendirildi. 9 adet uygulama tam puan almayı başarırken dördü 17,8 ile 17,1 arasında kaldı, biri de 16 puanla testi geçmeyi başardı.
Google’ın geliştirdiği güvenlik hizmeti Google Play Protect rakiplerinin arasında sonuncu geldi. Diğer uygulamaların bir kısmı, 20 bin adet zararlı yazılımı gerçek zamanlı olarak yüzde 100 doğrulukta tespit edebiliyorken Play Protect’te bu oranın yüzde 68,8 olduğu belirtildi. Güvenlik testinden başarılı bir sonuçla çıkamayan Google sonuncu oldu.
AV-Test araştırmacıları konuyla alakalı yaptığı açıklamada, “Dayanıklılık testi bu hizmetin (Google Play Protect) iyi bir koruma sağlamadığını ortaya koydu. Hatta diğer tüm güvenlik uygulamaları, Play Protect’ten daha başarılı sonuçlar veriyor” ifadelerini kullandı.
Güvenlik testinde Google Play Protect’e ek olarak; AhnLab, Avast, AVG, Avira, Bitdefender, F-Secure, G DATA, Ikarus, Kaspersky, McAfee, NortonLifeLock, Protected.net, securiON ve Trend Micro uygulamaları yer alıyor.