Google‘ın açık kaynaklı işletim sistemi Android için gelitirdiği uygulama mağazası olan Play Store, diğer market uygulamalarına göre daha kolay uygulama kabul prosedürleri vardı.
Bu kolay prosedürleri fırsat bilen pek çok kötü niyetli uygulama geliştirici, zararlı yazılımlarla faydalandı. Google geç de olsa fark ediyor ve bu yazılımlara müdahale ediyordu fakat böyle yazılımların en başta markete alınmaması gerekiyor.
Google sonunda bu duruma el attı ve Play Store‘a uygulamma kabulünde değişikliklere gitti. Geliştiricilere yönelik hazırlanan şartnamede önemli değişiklikler var.
Yeni gelen değişikliklere uymayan uygulamaların, 30 gün içerisinde Play Store‘dan silinmesi söz konusu. Peki bu uygulamaları silerse Play Store‘daki uygulama miktarı ne kadar düşer? 1 ay sonra bu cevabı verebileceğiz. O anı merakla bekliyoruz.
Google’ın yenilenen şartnamesinden, öne çıkan başlıkları aşağıda sıralayalım:
Google, gereksiz içeriklere karşı savaş açmış durumda. Bu noktada fazla uygulama iyidir mantığından, kaliteli uygulama dönemine geçiliyor. İşte Google‘ın şartnamesindeki gereksiz uygulamalara karşı olan kısımlar;
- Ürün tanıtımları kullanıcıyı yanlış yönlendirmemeli, uygulama mağazasının içindeki alana yanıltıcı görseller ve içerikler eklenmemeli.
- Mağaza içi arama sonuçlarında sıralamayı etkilemek için, alakasız anahtar kelimeler kullanılmamalı.
- Geliştiriciler herhangi bir uygulamaya birden fazla oy vererek uygulamanın mağaza içerisindeki yerini değiştirmeye teşebbüs etmemeli veya kullanıcıların uygulama oylamalarında puanları etkileyecek teşviklerde bulunulmamalı.
- Birincil işlevi herhangi bir web sitesine ilgi çekmek, geliştirici tarafından sahip olunmayan yada yönetilmeyen bir web sitesinin sahibinin veya yöneticisinin izni olmadan web görünümünü sağlamakta olan uygulamalar mağazaya eklenmemeli.
- Sihirbaz servisiyle veya otomatik bir araçla oluşturulmuş uygulamalar ilgili servisin operatörü tarafından 3. şahıslar adına mağazaya kayıt ettirilmemeli.
- Kullanıcıya içerik ve gönderimde hedeflenen alıcıyı onaylama yetkisi verilmeden kullanıcı adına SMS, e-posta veya diğer mesajlar gönderilmemeli.
- Tekrarlanmış ve başka yazılımların kopyası niteliğinde olan içerikler, mağazaya eklenemez.
- Uygulamalar, özellikle uygulama içi içerik satımında bile Google’ın ödeme sistemini kullanmak zorundalar. Başka ödeme çeşitleri kullanılamayacak.
- Google Play Store’da artık sizden izinsiz bilgi alabilecek uygulamalar bulunmayacak. Google bulduğu an bunları silecek.
Google, geçtiğimiz günlerde cinsel içerikli uygulamaları yasaklama kararı aldığını açıklamıştı. Bu karardan sonra market politikası da değişti. Yeni politikayla beraber uygulama içi reklamlarda da düzenleme yapılıyor. Buna göre cinsel içerikli, şiddet içeren, yasadışı reklamların yapılması yasaklanıyor.
Son olarak Google‘ın uygulamalara seçilen ad ve ikonları tekrar ve tekrar gözden geçireceği ortaya çıktı. Need for Speed yazan, fakat bununla tamamen alakasız bir içeriği çıkartan uygulamaları artık görmeyeceğiz.
Bakalım Google‘ın yeni Play Store politikası ne kadar işe yarayacak?
:: Google Play Store daha rahat bir kullanıma kavuşur mu?
sözde google playda şukadar app var ios u geçtik demek için herşeye izin verdiler widgetlardan , arka plan resimlerinden bile uygulama yaptırdılar şimdi ne oldu? yok böyle devam edin mağazamızda milyar tane uygulama var diye reklam yaparsınız.
Apple , Google’u Facebook’tan dürttü heralde. 🙂
iyi olmuş
Bence olumlu bir gelişme, uygulamaların kalitesi baya artar.
Elmacilar geldi yine 🙂
Bazı firmalar, şahıslar ne yapsa yaranamıyor. Gevşek bıraksan şikayet, sıkılaştırsan şikayet…. Gerçi herkesi memnun etmek imkansız. Bence olumlu bir değişiklik olmuş. Başarılarına devam Android. Bir de hayvani ram kullanımına bir çözüm getirilse mutlu olacağız. SGS3 üm bile ram dan muzdarip.
Appstore üzerinde yer alan uygulamalar ile googleplay üzerinde yer alan uygulamalar arasında bariz bir kalite farkı var. ios için yazılan bankacılık uygulamaları ya da facebook uygulamalarını karşılaştırdığınızda anlarsınız.
Android markette App Store gibi olacak yakında. Baktılar bu iş gitmiyor 100.000 çöp uygulamayla. 🙂
Apple , Google’u Facebook’tan dürttü heralde.
sesli güldüm buna
neymiş İOS haklıymış dimi. ama çok bilmiş andoridciler her zaman haklıdır ta ki; paçaları tutuşasıya kadar. İos takip etmeye devam edin öğrenceğiniz çok şey var.
çok bilmişler androidçiler değil iosçular bu ne fanatikliktir anlayabilmiş değilim android telefonların tamam yazılım açısından sıkıntı olsa da donanım olarak bariz bir şekilde üstünlükleri var gerçekçi olmak lazım..
ne derseniz deyin şu anda Samsung dünyada en çok telefon satan firma ve androidli telefonların satışı dünyada ve Amerika da iostan daha fazla milyonlarca insan yanılıyor olamaz heralde???
elmanızı yiyin oturun siz 🙂 forever Android
Gizliligi degistirmeleriyle elmanin ne baglantisi var acaba?
Cok bilmis Androidciler buna ne diyecek demis biri ben acikcasi ustume aldim lafi, cok bilmis bir androidci olarak bu rezalete bir son verdiginden dolayi cok sevincliyim. Benim uygulamalarim dandik uygulamalarin arasinda kayboluyordu acikcasi. Asian girl 138 diye adamlar markete uygulama basiyordu. sadece bir developerin 1000 tane uygulasi vardi. Isın kotusu bunu yapan adamlar iyi para kazaniyordu. Onlari mesela silsinler komple 1000 ininde silsinler hatta. Spam mail olur ama spam app olurmu arkadas. Google sayesinde spam appida gormustuk. Bunlari android i cok seven biri olarak soyluyorum. Android her daim ios dan iyidir onuda araya sıkıştırıyayimde gene elmacilar yanlis anlamasin. Markette spam olmasi baska androidin muthis bi isletim sistemi olmasi baska.
Android mimarisini inceleyin, iosun diplerde oldugunu görürsünüz, linux=unix=android=guvenlik=stabilite=multitasking, kisacasi android yazilimsal problere sahip degil, aksine yazilimsal yeteneklere sahip, her telefon kendi arabirimini monte ederse bazi process hatalari olur elbet, geneline bakmak gerek,
Geneline bakınca IOS da Android de aynı be ağalar. Android kullanan cihazların konfigürasyonu belli olmadığından uygulama ve oyunlar konusunda biraz pürüzler olabiliyor tabi. La hangi birine göre çalıştıracaklar yazılımı? 😀 Apple tarafında tüm cihazların teknik özellikleri 3 aşağı 5 yukarı aynı olduğundan daha kolay tabi. Ama android daha modern görünüyor. Menü geçişleri falan daha güzel benim görüşüm. Mesela ben yeni bir tablet çaktım kendime. Topunuzun telefonundan güçlü :)) Hal böyle olunca adamlar benim tablete göre mi oyun ve uygulama yapacaklar yoksa daha düşük teknik özellikleri olan diğer cihazlara göre mi? Bu arada konu dışı ama dile getirmek istedim şimdi, neye dokunduğumuzu bile bilmeden bazı oyunları oynamak çok zor ve sıkıcı be dostlar 🙁 Size de öyle geliyor mu? Allah aşkına bir yorum yapın. Tabii ki Where’s my water? gibi bu gibi oyunlar muhteşem, onlara hiç lafım yok 😉
Noooldu, yemiyo mu? Vuriiim mi sırtına ha?
100 uygulamadan 10,u işe yarıyor,gerisi çöp.
aslında bütün versiyonları google play,da yayınlamalı..örnek.en son versiyon.jelly bean gibi.
google bu yöne tevvesssül etmeli.
işe yarayacak ve mihenk taşı olacak programları yayınlasın,işe yaramayanları yayınlasa neye yarıyorki,,hiç
play markete neden VERSİYON ve root çözümü programlar yok.
bakıyoruz root istiyor telefon…hangi root,binlerce root var,bilmeyenlere GOOOGLE yardım etmeli..herşeyi mühendislik kafasıyla algılamamalı..örnek,,,bir çobana git ve keepler kanunu anlat,sonra sor,ne anladın.?ANLATTIĞIMDAN…DİYECEKKİ ..hiiiç birşey anlamadım..
İŞTE BU KADAR akıllı diye TELEFONLAR satılıyor,.neresi akıllıysa !!
neyse,,bari halk düzeyinde ve kontrollu ve işe yarar ve aramaya gerek olmadan PLAY STORE denilen bu yerde ,markette, bu programlar bulunmalı…her telefonu alan BİLGİSAYAR OPERATÖRÜ değilki..eğer öyle olsa,telefoncular ülkelerde 1000,tane telefon satarlar.çünkü gerisi anlamıyor.
ve türkçe,ye de önem verilmeli.TÜRKİYE,de bu kadar telefon satıyorlar.ama siri ve google nin asistanlarında TÜRKÇE yok.
Türkiye,deki android telefonlarınını satışı birçok avp.ülkelerini aşıyor,
niye TÜRKÇE anlayımlı telefonlar gelmiyor,klavyesi gelmiyor.
HAKSIZLIK BU..GOOOGLE,YE VE SAMSUNG,A VE DİĞERLERİNE MİLLET SESLENİYOR,..BU KAPIDAN EKMEK YİYORSUNUZ,NANKÖR OLMAYIN,KENDİ VATANDAŞINIZA NE KOLAYLIKLAR GETİRİLİYORSA,
AYNISINI türkçe olarak TÜRK VATANDAŞINADA GETİRİLMESİ ŞART VE GEREKLİDİR.
UYAN GOOGLE,SAMSUNG,LC.SONY,MOTOROLA,HUAWEİ,..VE BENZERLERİ..UYANIN…YOKSA TELEFONLARINIZ DEPOLARINIZDA KALIR.KİMSEDE ALMAZ.
DEĞERLİ TÜRK MİLLETİ HAKSIZMIYIM? SELAMLAR.
Abi yanlışlıkla indirdiğim oyunun yorumlarına bakarken birine spam attım ne olur ve nasıl düzelir biliyomusunuz