Güney Kore’nin, “Google ve Apple karşıtı” olarak nitelendirilen yeni Telekomünikasyon Ticaret Yasası etkisini göstermeye başladı. Google, Play Store mağazada Android uygulama geliştiricilerine ‘alternatif ödeme sistemlerini kullanma’ izni vereceğini duyurdu.

Teknoloji şirketlerinin tekelleşmelerini ve güçlerini kötüye kullanmalarını engellemek amacıyla hazırlanan mevzuat gereğince; Güney Kore’de faaliyet gösteren uygulama mağazalarında, üçüncü taraf ödeme sistemlerinin kullanımına izin verilmesi zorunlu oldu. Önceden Google ve Apple, uygulama içi satın alma seçeneği sunan uygulamalara kendi ödeme altyapısını mecburi kılıyordu.

Fortnite geri dönebilir: Epic Games’ten flaş hamle!

Fortnite geri dönebilir: Epic Games’ten flaş hamle!

Epic Games, Apple'a gönderdiği talepte Fortnite geliştirici hesaplarının yeniden aktifleştirilmesini istediğini söyledi.

Ödeme yöntemini Play Store kullanıcısı belirleyecek

Güney Kore’de çıkan yeni yasaya saygı duyduklarını ve uyum sağlamak için harekete geçtiklerini belirten Google, Play Store’daki yeni dönemi şöyle duyurdu:

Güney Kore hükümeti kısa süre önce, Güney Kore’deki kullanıcılar için uygulama mağazaları ve faturalandırma sistemleriyle ilgili bir yasa çıkardı. Ulusal Meclisin kararına saygı duyuyoruz. Uygulama içi dijital ürünler ve hizmetler satan geliştiricilere Google Play’in faturalandırma sisteminin yanı sıra alternatif uygulama içi faturalandırma sistemi ekleme seçeneği de dahil olmak üzere; yeni yasaya uyum sağlamak adına birkaç değişiklik yaptık.

google play store
Google Play Store, Güney Kore’de alternatif ödeme seçeneklerine izin verdi

Google, Güney Kore’deki geliştiricilerin artık mobil uygulamalarına farklı faturalandırma sistemleri ekleyebileceklerini ifade etti. Ödeme sırasında işlemin hangi faturalandırma seçeneğiyle devam edeceğine kullanıcının karar vereceğini belirten teknoloji devi, aynı esnekliği diğer ülkelerde ise sunmuyor.

Şirket, Android işletim sistemli akıllı telefon ve tablet kullanıcılarına bir de uyarı yaptı. Ebeveyn denetimleri, aile ödeme yöntemi, abonelik yönetimi, Google Play hediye kartları ve Play Puanları gibi Google’a has özelliklerin alternatif faturalandırma sistemlerinde olmayabileceğine dikkat çekti.

Kendi faturalandırma sistemiyle yapılan uygulama için satın alma işlemlerinden yüzde 15 komisyon alan Google, alternatif ödemelerden ise yüzde 11 komisyon keseceğini duyurdu. Böylelikle aradaki yüzde 4’lük para geliştiricinin cebine kalacak. Bunun da kullanıcıya daha düşük ücret olarak yansıyacağı tahmin ediliyor.

Fortnite’ın mağazalardan kaldırılmasına yol açmıştı

Google ve Apple ile uygulama geliştiricileri arasında devam eden ‘alternatif ödeme’ kavgasının en büyük etkilerinden birini Fortnite gördü. Epic Games, Fortnite’ın sanal para birimi V-Bucks’ı oyunda satmaya başlamış ve ödeme seçeneği olarak da kendi altyapısını kullanmıştı. Teknoloji devlerini kızdıran bu durum, oyunun dijital mağazalardan saf dışı bırakılmasına neden oldu.

Epic Games, Güney Kore’nin kabul ettiği yasayı fırsat bilerek Apple’a Fortnite geliştirici hesabını aktifleştirmesi talebinde bulundu. Ancak ABD’li şirket, Epic’in App Store kurallarına uyum sağlaması gerektiğini hatırlatarak geri adım atmayacağının sinyallerini verdi.