Kullanıcı bilgilerini saniyeler içinde çalan 4 mobil uygulamaya dikkat!

19

Mobil sektörün gelişimiyle tüm özel bilgiler artık akıllı telefonlara taşınmaya başladı. Bu nedenle bu küçük akıllı kutuları içerisinde hassas verileri barındıran ve başkasının eline geçmesi halinde hem maddi hem de manevi zararlara neden olabilecek bir cüzdan olarak nitelendirmek mümkün. İşte bu noktada bir mobil uygulama gibi görünen, ancak bünyesinde gizliden gizliye trojan barındıran kötü amaçlı yazılımlara dikkat etmek gerekiyor. Google Play Store’da dört mobil uygulamada daha trojan tespit edildiği açıklandı.

İşte kullanıcı verilerini çalan trojanlı uygulamalar

Geçtiğimiz hafta Google Play Store’da toplamda 20 milyondan fazla indirilen 16 kötü amaçlı tespit edildiği bilgisini paylaşmıştık. Bugün bunlara yenileri eklendi ve The Mirror, platformda Mobile apps Group adlı bir geliştirici tarafından piyasaya sürülen dört trojanlı mobil uygulama tespit edildiğini duyurdu.

Malwarebytes güvenlik uzmanlarına göre bu uygulamalar ilk etapta normal bir yazılımmış gibi görünseler de bünyelerinde gizliden gizliye trojan barındırıyorlar. Hedef cihaza yüklendikten sonra ise banka bilgileri dahil olmak üzere kritik verileri ele geçirebilmek için kullanıcıları kimlik avı web sitelerini yönlendiriyorlar.

Google Mesajlar’dan sevilen iOS özelliği geliyor

Bu dört uygulama arasından en popüleriyse Bluetooth Auto Connect demek mümkün. Söz konusu yazılım Ekim 2020’de çıkış yaptı ve toplamda bir milyondan fazla indirildi. Bu noktada Google, uygulamaların an itibariyle Play Store’dan kaldırıldığını söyledi ve trojanlı yazılımları daha önce yükleyen kullanıcıların ise zaman kaybetmeden cihazlarından silmeleri gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

İşte Google Play Store’da tespit edilen dört trojanlı mobil uygulama

  • Bluetooth Auto Connect
  • Mobile transfer: smart switch
  • Bluetooth App Sender
  • Driver: Bluetooth, Wi-Fi, USB

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın!

19 YORUMLAR

  1. Bir kere burada play store suçludur zararlı uygulamaları önce tarayıp test edip sonra yayınlamalıdır hüseyın yılmaz Android zaten kusurludur çok denetlenmeli

  2. Güzel faydalı bir bilgi ama bu tür uygulamarın bilgisini verirken mağaza erişim linki yada uygulamalarda bulunan mesela com.whatsapp gibi okan isimlendirmeyi falanda belirtmeniz daha yararlı olmaz mı bir çok uygulamada aşırı derece isim benzerliği çağrışım bar

  3. Kayıp olursa Googleplay markete dava açılır milyar dolarlık bir ceza öderler ve bundan sonra tüm app’lar çok ciddi bir taramadan geçmeden markette kendine yer bulamaz. Sonra uyanırsınız hepsi bir rüya

  4. Kardeşim biliyorsanız siz kaldırın uygulamalardan millette yüklemesin ne alakaya maydonoz silin kardeşim o uygulamaları sizler değilmisiniz bu uygulamaları bu google playe yüklettiren sizler bilişimle suclarla hükümetle iş birliği yapacaksınız böyle zararlı uygulamaları google playa sokmicasunuz..

    • Kardeşim adamların suçu ne? Adamlar uygulamayı başta yüklerler sonra virüs sokarlar. Veya aşırı güçlü virüsler var o virüsleri taraması imkansız :enterCodeSedding kodu bile sisteme girmeye yeter. Ben yazılımcıyım. Biş yapma

  5. Dikkatlice okuyun lütfen. Uygulama trojen yüklü sitelere yönlendiriyor diyor. Yani apk da sorun yok. Virüs tespit edilemiyor. Sadece ziyaret amaçlı yönlendirdiği sitelerde var. Bunu tespit etmek biraz zor. Çünki uygulamayı yükleyince boş bir site gösterip yayınlandıktan sonra sitede trojen güncellemesi yapabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version