Google, 3 Ağustos’ta yaptığı duyuru ile Pixel 6 serisini duyurdu. Bu serinin tasarımı ve küçük detayları bir yana, işlemcisi kendi çapında bir devrim niteliğindeydi. Sanılanın aksine yeni olmayan bu işlemci hakkında şu an bile önemli bazı bilgilere sahibiz. Google’ın yeni Tensor işlemcisi ile ilgili bildiklerimizi sizler için derledik.

Google Pixel 6 ve Pixel 6 Pro ile bizi neler bekliyor?

Google Pixel 6 ve Pixel 6 Pro ile bizi neler bekliyor?

Sizler için Google tarafından sonbaharda tanıtılacak Pixel 6 ve Pixel 6 Pro özelliklerini karşılaştırdık.

Tensor işlemcisi hakkında bildiklerimiz

Tensor adını ilk defa 2016 yılında Google’dan duyduk. Tensor, makine öğrenmesine katkı sağlayan bir çip olarak tanıtılmıştı. Bu çipin yıllar boyunca makine öğrenmesi alanında kullanıldığını gördük ve hatta Pixel 4 ile ceplerimize bile girdi. Artık telefonların bir parçası olan yapay zekayı kuvvetlendiren bu çip, bugüne kadar hep tek bir amaca hizmet etti.

Tensor işlemcisi

Şimdi ise Google, Tensor girişimini büyüterek akıllı telefon pazarına sokuyor. Önümüzdeki yıl çıkacak olan Pixel 6 ve Pixel 6 Pro’ya güç verecek olan bu işlemciyi daha çok konuşacağız. Google elbette kendi işlemcisini tasarlayan tek üretici değil. Apple bunu yıllardır yapıyor ve Huawei ile Xiaomi gibi Çinli üreticilerin de bir dönem bunu yaptıklarını gördük.

Google neden Apple’ın yolundan gidecek?

Ekosistem. Tek kelime ile Google’ın amacını özetlememiz gerekseydi bu kelime “ekosistem” olurdu. Apple, yarattığı ekosistem ile hep bir artıyı bünyesinde tutuyordu. Google ne kadar iyi Pixel telefonlar çıkarırsa çıkarsın bir iPhone kullanıcısı, diğer Apple ürünleriyle uyumlu bir deneyim yakalayabiliyordu. Google’ın da bunu yapabilmek için büyük bir potansiyeli vardı ve bu yüzden Tensor hareketinin mobile gelmesini bir süredir bekliyorduk.

Apple ve Google rekabeti

İlerleyen zamanlarda Chromebook’larda, Wear OS akıllı saatlerde, tabletlerde ve daha fazlasında Tensor işlemcisini görebiliriz. Ancak şu an bunları konuşmak için erken.

Tensor işlemcisi, Pixel serisine ne katacak?

En büyük beklentimiz verimlilik olacak. Çünkü Google kendi tasarladığı işlemci ile Android arasındaki verimliliği kurmayı iyi başaracaktır. Apple, iPhone’larında kendi ürettiği işlemcisini ve işletim sistemini kullandığı için 2000 mAh bile olamayabilen bataryalarla kullanıcıların bir günü çıkarmasını sağlıyor. Snapdragon işlemcili bir Android telefon aynı pil ömrünü belki 3000 mAh batarya ile sunabiliyor.

Google Camera

Kullanıcıların en büyük beklentisi kamera tarafında. Eğer Nexus serisini hatırlayacak kadar yaşlıysanız o telefonların kameralarının ne kadar berbat olduğunu bilirsiniz. Google, Pixel serisi ile bu durumu farklı bir işlemci üreticisiyle anlaşarak düzeltmişti. Şu an yazılımsal destekle Pixel, en iyi fotoğrafçı telefonlarından biri olarak anılıyor. Tensor işlemcisine geçildiğinde çok büyük bir devrim yaşanmasa da kamera performansının bir tık artabileceğini düşünüyoruz.

Tensor ile ilgili ön bilgiye sahip olsak da akıllı telefon pazarında ne tür marifetler sergileyeceğini kesin olarak bilemiyoruz. İlerleyen zamanlarda daha fazla bilgiye sahip olacağız.