Şiddet günümüzde sadece fiziki bir müdahale ile sınırlı değil. Sosyal medya ve internetin hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldiği günümüzde dijital şiddet dünya genelindeki önemli problemlerden birisi. Bu kapsamda kadına yönelik dijital şiddete karşı teknolojik çözümler geliştirmeye yönelik Google projesi Women’s Safety Hackathon, Türkiye’de aktif hale getirildi.
Google Women’s Safety Hackathon projesi Türkiye’de!
2019 yılında gerçekleştirilen Stay On programının bulgularına göre, kadınların online ortamda şiddete maruz kalma riski erkeklere göre 27 kat daha fazla. Bu kadınların yüzde 50’si ise online taciz nedeniyle fiziksel güvenliklerinden de endişe ediyor. Tacize maruz kalan kadınların yüzde 28’i daha az çevrimiçi olmayı seçerken, yüzde 75’i ise sosyal medya alışkanlıklarını değiştirdiğini belirtiyor.
Google Developer Group bünyesinde bulunan Women Techmakers programının, bu gerçeklerden yola çıkarak başlattığı Women’s Safety Hackathon projesinde Türkiye’nin farklı şehirlerdeki Women Techmakers temsilcileri işbirliği yapıyor.
Eğitim ve hackathon olmak üzere iki ayaktan oluşan projenin online eğitim aşamasında kadına yönelik dijital şiddet konusunda farkındalık yaratmak ve bilinçlendirmek amaçlanıyor. Bu doğrultuda, çevrimiçi ortamda dijital şiddetin ne olduğuna ve online siber zorbalığın farklı türlerine ilişkin bilgiler veriliyor.
Projenin yine online ortamda gerçekleştirilecek olan hackathon aşamasında ise bu önemli soruna karşı teknoloji tabanlı çözümlerin üretilmesine odaklanılıyor. Farklı ülke ve bölgelerde düzenlenen her hackathon sonunda siber zorbalığa karşı teknoloji tabanlı yenilikçi ürün fikirlerinin geliştirilmesi ve en iyi fikirlerin ödüllendirilmesi de hedefleniyor. Women’s Safety Hackathon etkinliklerinin ilki Şubat 2020’de Dubai’de gerçekleştirilmişti.
Google Türkiye’mi kaldı ? Kapanmamış mıydı ofisleri ?
hep kadına şiddet zaten hep ona önlem alın, erkeğe şiddet ne olacak? kendi hemcinsinden veya kadından şiddet gören erkek insan değil mi? bişeyi yapcaksanız düzgün yapın taraflı değil. erkek kadın eşit diye atıp tutuyosanız tvlerde (ki zaten öyle benim için de) insanlığa şiddet adı altında savaşın, sadece kadına şiddet değil.