Teknoloji şirketleri Google ve Facebook, çalışanlarının aşı olarak ofislere dönmesi için talimat gönderdi. Haziran ayında sosyal medya şirketi, ABD ofislerinin çoğunu Eylül başına kadar yüzde 50 kapasiteyle yeniden açma yolunda olduğunu duyurdu.
Bu yılın başlarında CEO Mark Zuckerberg, çalışanların kalıcı uzaktan çalışma pozisyonlarına başvurabileceklerini söyledi. Ayrıca önümüzdeki beş ila 10 yıl içinde şirketin işgücünün yarısının uzaktan çalışanlardan oluşabileceğini de belirtti.
COVID-19 aşıları ile kısırlık arasında bir ilişki var mı?
Miami Üniversitesi Miller Tıp Fakültesi bilim insanları, COVID-19 aşıları ile kısırlık arasında bir ilişki olup olmadığını araştırdı.Facebook ve diğer şirketlerin aşı politikaları
Google CEO’su Sundar Pichai blogda, aşı talimatının önümüzdeki haftalarda ABD ofisleri için geçerli olacağını yazdı. Ayrıca ilerleyen zamanlarda ABD dışındaki ofislerde çalışanlara da aşılanmalarını ileteceklerini ekledi. Pichai, “Aşı olmak, kendimizi ve toplumumuzu sağlıklı tutmanın en önemli yollarından biri.” dedi.
Google’ın açıklamasından kısa bir süre sonra Facebook da ABD ofislerindeki çalışanlara aşı olmasını söyledi. Facebook’un yöneticilerinden Lori Goler bir açıklama yaparak, “Bu politikayı nasıl uygulayacağımız yerel koşullara ve düzenlemelere bağlı olacak. Sağlık veya başka nedenlerle aşı olamayanlar için bir sürecimiz olacak ve durum geliştikçe diğer bölgelerdeki yaklaşımımızı değerlendireceğiz.” dedi.
Şimdiye kadar, Apple ve Amazon dahil olmak üzere diğer büyük teknoloji şirketleri koronavirüs aşılarını zorunlu tutmayı reddetti. Microsoft, çalışanlara gönderdiği bir mektupta iş yerlerine girmek için aşı gerektirmeyeceğini açıkladı. Ancak üst düzey şirket yetkilileri çalışanların aşı yaptırmasını önerdi.
Ayrıca Pichai, delta varyantı yayıldığı için Eylülden Ekim ortasına kadar Google’ın 144 bin çalışanının çoğunun ofise dönüş tarihini erteleyeceğini söyledi. Diğer teknoloji şirketleri de benzer açıklamalar yaptı. Örneğin, Apple da ofise dönüş tarihini Ekim ayına erteledi. Bu arada birçok şirket, çalışanlara en azından biraz esneklik sunan hibrit modeller geliştirdi.
Microsoft ise ofislerin Eylül ayında yeniden açılmasını hedefliyor. Şirket, salgınla beraber hibrit çalışma fırsatlarının genişlediğini açıkladı. Facebook, Ekim ayında ofislerini açmak istiyor. Ancak çalışanların uzaktan çalışmaya devam etmelerine izin verecek. Mark Zuckerberg, 48 bin çalışanının yarısının önümüzdeki yıllarda uzaktan çalışmasını beklediğini söyledi. Amazon, çalışanlarının haftada iki gün evden çalışmasına izin verecek.
Twitter ise ofislere dönen çalışanlarının önce aşı olduğuna dair kanıtları göstermesini istiyor. Ancak bununla birlikte, Mayıs ayında çalışanlarının isterlerse kalıcı olarak uzaktan çalışabileceklerini duyurdu. Ayrıca Twitter, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin yeni yönergeleri ışığında San Francisco ve New York’ta yeniden açtığı ofislerini kapattığını duyurdu.