BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu’nun geçen yıl Ocak ayında yaptığı açıklamaya göre; Türkiye’de 37 milyon Facebook, 38 milyon Instagram kullanıcısı var. İki platformun çatı şirketi Meta’nın Türkiye temsilcisi ile beraber Google ve YouTube’un yöneticileri Kasım ayında TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nda düzenlenen bir oturuma katıldı.
Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman başkanlığında gerçekleşen oturumda teknoloji devleri, yöneltilen soruları cevapladı. Facebook Türkiye sorumlusu Azzam Alameddin, Selçuk Bayraktar’ın silinen Filistin paylaşımı hakkında, bunun bir hatadan ibaret olduğunu söylemişti. Komisyon şirket yöneticilerinden, Türkiye’deki kazançları hakkında da bilgi istedi.
Google ve Facebook, Türkiye’den ne kadar kazandığını açıklayacak
Sputnik’ten Osman Nuri Cerit’in haberine göre milletvekili Tuncay Özkan, Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman’a, teknoloji devlerine yöneltilen sorulara cevap verilip verilmediğini sordu. Google’ın Türkiye’den ne kadar kazandığını, ne kadar vergi ödediğinin öğrenilip öğrenilmediği konusunda bilgi isteyen Özkan’a yanıt geldi.
Hüseyin Yayman, konuyla ilgili açıklamasında teknoloji devleriyle bu hafta yeniden görüştüklerini belirtti. Kasım ayında Dijital Mecralar Komisyonu’nda yöneltilen soruların hepsine cevap beklediklerini ifade eden Yayman, Pazartesi gününden itibaren hem Google ve YouTube’dan hem de Facebook ve Instagram’dan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde sorulan sorulara cevaplar geleceği bilgisini paylaştı.
20 Ocak’ta TikTok’un Türkiye temsilcisi geliyor
Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, geride bıraktığımız bir yıl içinde komisyonun pek çok toplantı yaptığını söyledi. Ayrıca Facebook’un, Google’ın ve YouTube’un Türkiye temsilcilerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne geldiğini de hatırlattı. Hüseyin Yayman, 20 Ocak’ta ise TikTok’un Türkiye temsilcisinin TBMM’ye geleceği bilgisini paylaştı.
Temmuz 2020’de yasalaşan sosyal medya düzenlemesiyle birlikte Türkiye’den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılara ülkemizde temsilci bulundurma zorunluluğu getirilmişti. Yasa gereğince Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, TikTok dahil popüler platformların tamamı Türkiye temsilciliklerini açtı.
Temsilci bulundurmakta geciken Twitter’a ise verilen sürenin dolması nedeniyle yasa uyarınca reklam yasağı uygulanmıştı. Ancak söz konusu yasak, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) kararıyla Aralık ayında tamamen kalktı. Şu anda bilindiği kadarıyla, ülkemizde temsilcisi olmayan sosyal ağ sağlayıcı yok.
Hatırladığım kadarıyla bu temsilci atama zorunluluğu için isyan eden çok kişi olmuştu ama şuan faydaları belli oluyor