Son dönemde yapay zekanın hızla gelişmesiyle birçok meslek grubunda tedirginlik yaşanmaya başladı. Özellikle programcılar, yapay zekanın onların yerini alacağından endişe ediyor. Ancak Google’ın CEO’su Sundar Pichai, bu endişelere çok farklı bir açıdan bakıyor. İşte detaylar…
Google CEO’su Sundar Pichai: ‘Yapay zeka programcıların yerini almayacak, aksine daha fazla kişiyi programcı yapacak’
Pichai, Carnegie Mellon Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, yapay zekanın programcıların işlerini ellerinden almak yerine, daha fazla insanı programcı yapacağını ve programlamanın herkes için daha ulaşılabilir hale geleceğini belirtti.
CEO’ya göre yapay zeka, mevcut programcıların işlerini kolaylaştıran bir araç olacak. Özellikle tekrar eden, zaman alıcı kodlama süreçlerini hızlandırarak, programcıların daha yaratıcı ve karmaşık görevlere odaklanmalarına imkan tanıyacak. Hatta Pichai, bu durumu “yapay zekanın programcıları güçlendirmesi” olarak tanımlıyor.
Google, yapay zeka ile üretilen görsellerle ilgili son kararını verdi!
Yapay zekanın kod yazmayı herkes için daha kolay hale getireceğini vurgulayan CEO, doğal dil işleme teknolojileri sayesinde insanların karmaşık programlama dillerini öğrenmek zorunda kalmadan, daha sezgisel bir şekilde kod yazabileceklerini ifade etti.
Yani gelecekte, programlama bilgisi olmayan insanlar bile yapay zeka sayesinde yazılım geliştirebilir hale gelecek. Pichai ayrıca, yapay zekanın sadece programcıları değil, pek çok farklı meslek grubunu da güçlendireceğini belirtti. Ona göre, yapay zeka birçok meslekte insanların işlerini daha verimli hale getirecek ve daha stratejik ve yaratıcı görevlerde yer almasını sağlayacak.
CEO, bu noktada yapay zekanın insan zekasıyla karşılaştırılmasının yanlış olduğunu, bunun yerine “güçlendirici bir zeka” olarak düşünülmesi gerektiğini ifade etti. Kısacası, CEO’nun bu açıklamaları, yapay zekanın tehdit olarak değil, fırsat olarak görülmesi gerektiğini gösteriyor.
İnsanların yapay zeka ile işbirliği yaparak, daha yaratıcı, verimli ve etkili işler ortaya koyabileceğini savunan Pichai, bu teknolojinin gelecekte programlama dünyasında büyük değişimlere kapı açacağını düşünüyor. Sizce de yapay zeka, programcılar için gerçekten bir fırsat mı yoksa bu alandaki iş gücünü azaltır mı? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.
Kendi işini bile kaybedecek. Alphabet kurulu enayi mi her yıl ona milyonlar versin, yerine bir robot koyacaklar, ucuzundan. Vizyonu sınırlı, belirli bir zaman dilimine kadar öngörü sahibi, sınırın ötesine geçemiyor. Daha en başından başlık bile zalimce, “bitiremeyeceği meslek” diğer meslekleri bitirecek yani. Yazılımcı olmak istemeyenler ne olacak, mevcut işini sevenler, umrunda değil ki ürününü pazarlamak için her şeyi söyleyebilecek bir satıcı sadece.
LinkedIn hesabınızı paylaşır mısınız. Bu kadar net konuşacak ve hüküm verecek vasfa sahip misiniz merak ettim doğrusu.
Sen benim LinkedIn hesabımı talep edecek vasfa sahip olduğunu nereden çıkardın? Sundar akraban mı oluyor? Ona mı sadıksın?
Artık bilgiyi bilmek yeterli olmayacak onu nasıl kullandığında önemli, bilgiyi kullanmayı bilen insanlar yapay zekadan önde olacak.
Bence hayal gücü zengin, dili kullanma becerisi güçlü olan, sorunlara yönelik çözümleyici fikirleri olanlar önde olacak. Zaten geri kalanını yapay zeka halledecektir ileride.
Başlık tıklama tuzağı gibi ben de aşçılık falan diyecek sanmıştım. CEO’ nun demek istediği şey insanlara daha kullanışlı kodlama yolu sunacağı yani o sizden kelimeleri dilinizce alacak ama kod olarak yazabilecek. Bu da gelecekte bu işin de kalmayacağını anlatıyor. Ayrıca, ben insanlığın önündeki yılları alışılamamış bir hızda gelen teknolojik gelişmelere karşı daha fazla dayanamayacağını düşünüyorum. Sanal gerçeklik ve benzeri ileri teknolojiler insanların evreni, yaşamı ve doğayı anlama sürecini neredeyse sıfırlayacak. Kimse dünya savunmasız bir durumdayken çok önemli bir silaha dönüşebilecek kodlamayı kodlattırmayı insanlara öğretmez, öğrenmelerini de göze alamaz.
Söförlük yapamazlar
Şuan amerikada taksi faliyetindeler
Yapay zeka geliştirmek bir bakıma insanlığa ihanet olacak gibi geliyor
İnsanların kod yazması için birşeyler bilmesi gerekmeyecek ama yine de ölmeyecek çünkü herkes kod yazabilecek. Meslek diye buna denir.
O kadar insan yazılımcı olunca sektör bunu nasıl kaldıracak sevgili Pichai? Herkesin kod yazabildiği bir ortamda insanlar nasıl iş bulacak? Ayrıca yapay zekaya şuan yapması gerekeni söylüyorsun ve kodu yazarak bu işi hallediyor, ileride yapması gerekeni söylemeden yapmaya başlayınca yani yapay zeka kendi başına kod yazmaya başlayınca(ki yakın gelecekte gerçekleşmesi hiç zor değil)ne olacak? Sundar Pichai denen elemanı biraz araştırdım ve herhangi bir yazılım veya yapay zeka tecrübesi olmadığını görünce şaşırmadım. Googleda yıllarca product management tarafında çalışınca ceo’luğa kadar yükselmiş ama bilgi sahibi olmadığı konularda boş yapmasa kendisi için daha iyi olur.
Yapay zeka insanlara yardım edecek bilmeyen insanlar daha kolay kod yazacak cart curt demişsin iyi güzel de yapay zeka kendi başına kod yazmaya başlayınca ne olacak? Şuan söyleneni çatur çutur yapan ai ileride söylemeden yapamayacak filan mı sanıyorsun Sundar? Ne yazılım ne de yapay zeka tecrüben yok 10 sene googleda product management tarafında çalışınca ceo yapmışlar bilmediğin şeyler hakkında yorum yapıyorsun.
Genelev
Alakası yok herkes programci olacak kodculuk bitecek kurdan yapmak gibi bisi olacak yazilim
Programcıları bitirsin bence havalarından geçilmiyor. Biraz inşaatta amelelik öğrensinler. Masabaşı hava atmayı bıraksınlar
Dusnyanin en eski meslegini icra edemeyecegi icin bitiremeyecek. Ama PZVkler icin ayni seyi soyleyemem.
Kitleye yaygınlaşması programcılığın cazibesini düşürür. O kadar kolay hale gelecek demek gibi bir şey. Okuması yazması olmayan bir insan bile telefonların programları ile aratıyor, sesli okutuyor. Bunların daha da basitleştiğini düşününce Program yazma da daha doğrusu oluşturma basit yollarla gerçekleşecek. E, o zaman?..
Yapay zekanın her seviyede kodlama süreçlerini kolaylaştırması sözde yazılımcı sayısını belki arttırabilir ama özde yazılımcılar üzerinde yaptıkları işin ehemmiyetin azaldığı duygusu yaratabilir. Bu durumda okullu alaylı olmak üzere yıllarını geleneksel yöntemler kullanarak kod yazmaya adamış piyasa oyuncular başka alanlara kayabilir ve hatta sektör değiştirebilir diye düşünüyorum. Programlama işlerinin kolaylaşması, programcı sayısının artması ücretler üzerinde de negatif bir ayrışma yaratma ihtimalini kuvvetlendirir. Bu da sektör duayenleri üzerinde bir kaçış sebebi yaratabilir
Ülkemizde ne cevherler varmış ya.. Bu google da kör cahil canım. Dünyanın en büyük ilk 5 firmasından biri ama buradaki vizyonerlerimizi değil de cahil Sundar ı CEO seçip üstüne milyonları veriyorlar bu adama. Üstelik bu Sundar giyinmesini şekil olmasını bile bilmiyor, bizimkiler tiki oluşları ile yerler Sundar ı. Merak ettim şimdi de, bu cahil Sundar google i bu seviyeye getirmişken bizim tiki vizyonerlerimiz niye bu seviyelerde ?
Ahahaha copilot ve cpt çoktan yerini aldı bile yazılımcılar ya işsiz yada bi ise yaramayan türk şirketlerinde yok parasına çalışıyorlar anlamsız zaman kaybı projelerde 3.- 4. El başka şirketlerin işlerli veya hic bi yere baglanmicak staruplarda heba oluyorlar ve ekmeği patronlar yiyor ondada yani dicem o ki yeni mezun onlar artık işsiz ihtiyacı da yok kimsenin sektörü yapay zeka domine edeli çok oldu özelikle türkiye de
Yapay Zeka gelişirse Yazılımcjya ihtiyaç kalmaz