Google Türkiye, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) ve İnternet Geliştirme Kurulu‘nun desteği ile hayata geçen ‘Keşf@: Bilinçli İnternet Hareketi’ ile Türkiye’nin dört bir yanında doğru araçlarla, güvenli ve bilinçli internet kullanımının yaygınlaşması planlanıyor.
Proje kapsamında alanında uzman akademisyenlerden eğitim alan ve proje dahilinde ‘Web Gezginleri’ olarak adlandırılan toplum gönüllüsü gençler, ilk etapta dört ilde yaşları 13-15 yaş grubundaki öğrencilerine ulaşacak ve onlarla atölye çalışmaları yapacak.
Eğitimlerin ardından Web Gezginleri, çevrelerine internet bilincini yaymak amacıyla kampanyalar düzenleyecek.
Hedef, kaliteli içerik üretmek!
Projenin tanıtımı için düzenlenen toplantıya İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren, Google Türkiye Ülke Direktörü Bülent Hiçsönmez ve Google Türkiye Kamu İlişkileri Müdürü Pelin Kuzey, Toplum Gönüllüleri Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Paker ile Eş Başkan Mehru Öztürk Aygül ve TOG Genel Müdürü Yörük Kurtaran‘ın yanısıra projede görev alacak gönüllü gençler katıldı.
Ne dediler?
Genç neslin interneti her geçen gün daha etkin kullandığını ve bu dünyayı şekillendirdiklerini kaydeden Google Türkiye Ülke Direktörü Bülent Hiçsönmez “2 milyar internet kullanıcısının 2020 yılında 5 milyara ulaşması bekleniyor, kullanıcıların bu noktada da online dünyada karşılaşabilecekleri risklerin ve fırsatların ne olduğu konusunda bilgi sahibi olmaları gerekli, kullanıcı ne kadar bilinçli olursa kaliteli ve doğru içeriğe ulaşmak o kadar kolaylaşacak” dedi.
Toplantıda bir konuşma yapan İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren de bugün geniş bant internet abone sayısının 20 milyona ulaştığını belirterek, “Bilinçli internetin yaygınlaşması için yalnızca kamu kuruluşlarının çalışması yetmez, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörün bu konuda rol üstlenmelerini destekliyoruz ve bu çalışmanın ülkemizin her köşesine yaygınlaşması büyük önem taşımaktadır” dedi.
Proje ilk etapta İskenderun, Gaziantep, Bursa ve Sakarya‘da pilot olarak uygulanmaya başlanacak ve Mart 2013′te pilot çalışma sona erecek. Bu aşamadan sonra elde edilen bulgularla Bilinçli İnternet Hareketi’nde yeni bir dönem başlayacak.
Güvenli İnternet Hizmeti’ne alternatif mi?
Google’ın Bilinçli İnternet Hareketi çalışmalarında, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren BTK‘nın uzun süredir üzerinde çalıştığı ve bir yıl içinde 1 milyon 300 bin aboneye ulaşan Güvenli İnternet Hizmeti’nin yer alıp almayacağı ise henüz belli değil.
Google, geçtiğimiz günlerde yaptığı küresel açıklamada, devletlerin internet kullanımı konusunda karar mekanizmasına katılmaması gerektiğini açıklayarak tüm dünyadaki internet kullanıcılarından destek talep etmişti.
Web Gezginleri olarak adlandırılan toplum gönüllüsü üniversite öğrencisi gençlerin aldığı eğitim müfredatında şu başlıklar yer alıyor;
- Çocuklarla çalışma ve iletişim
- Kampanya planlama ve düzenleme taktikleri
- İnternet dinamikleri
- İnternet nedir?
- İnternette fırsatlar ve tehditler nelerdir?
- İnternette mevcut güvenlik mekanizmaları nelerdir?
- İnternetteki araçları kullanarak kampanya düzenleme taktikleri
- İnternet dijital okuryazarlık ve dijital vatandaşlık kavramları nedir?
- Siber tuzaklardan nasıl korunulur?
- Siber girişimcilik ve inovasyon
- İnternette davranış kuralları nelerdir?
- İnternette doğru bilgiye nasıl ulaşabilirim?
- Proje yönetimi kuralları
Google Türkiye, bu başlıkların altında yer alacak müfredatın zamanla oluşturulacağını, söz konusu çalışmaların YouTube ve Google+ üzerinden de tüm internet kullanıcılarıyla paylaşılacağı belirtildi.
:: Google’ı bu hareketini nasıl değerlendiriyorsunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}