İnternet devi Google‘ın son zamanlarda başı, gizlilikle ilgili açılan davalarla dertte. Hem Android işletim sistemindeki uygulamaların istediği izinler, hem de kullandığımız pek çok hizmetlerdeki kullanım koşulları, güvenlik konusunda akılları iyice karıştırır oldu. Açılan bir dava için Google‘ın hazırladığı rapor , bu karışıklığı daha da artıracak gibi gözüküyor.
ABD‘de, Google‘a açılan davada; Gmail‘de mail gizliliğinin ihlal edildiği iddiasına, firmanın hazırladığı raporda yer verdiği düşünceler oldukça dikkat çekici.
Google‘ın hazırladığı ve mahkemeye sunduğu raporda; 425 milyon Gmail kullanıcısı olduğu ve bu kullanıcıların e-postalarda üçüncü tarafın erişimine onay verdiği, bu yüzden gizlilik beklentisi içerisinde olmamaları gerektiğinden bahsediliyor.
Google‘ın yaptığı açıklamada ayrıca; maillerde herhangi bir virüs olup olmadığı ya da mailde spam olup olmadığı konusunda tarama yapıldığını, ayrıca Google‘ın atılan maillerdeki kişilerin gerçek niyetini anlamak için, metinleri farklı test aşamalarından ve cihazlarından geçirdiğini de açıkladı. Google bu verileri düşünce verisi olarak adlandırıyor ve daha sonra ticari olarak özellikle reklam gösteriminde kullanıyor.
Google‘ın 1979 yılında kabul edilen kanunlara dayandırdığı tümevarıma göre kullanıcılar, üçüncü taraf kişilere gönderilen verilerin herhangi bir gizlilik içerisine sokulması mümkün değil. Google‘ın maillerde herhangi bir değişiklik ve müdahale yapmadığı, sadece gerekli prosedürleri yerine getirdiği, bunu Gmail kullananların zaten en başta kabul ettiğini, yapılan işlemlerin de gizliliği ihlal etmediği savunuluyor.
Ekleme: Google’dan gelen bilgilere göre, haberlere konu olan açıklamanın sadece bir kısmı. Bu yüzden açıklama amacından sapmış, başka bir noktaya gitmiş. Google’ın yolladığı düzeltme bilgisini olduğu gibi aşağıya ekliyoruz.
GOOGLE AÇIKLAMASI
“Kullanıcılarımızın mahremiyeti ve güvenliğini bizim için son derece ciddi ve önemli bir konudur, son dönemde bunun aksini iddia eden haberler ise tamamen gerçek dışıdır. Gmail için geliştirdiğimiz güvenlik ve mahremiyeti özellikleri endüstriye öncülük edecek derecede ileri düzeydedir ve söz konusu koruma herhangi bir Gmail kullanıcısına e-posta gönderen herkes için geçerlidir.”
Dava, 5 Eylül‘de görüşülmeye başlanacak. Bakalım Google‘a karşı bu davada nasıl bir sonuç çıkacak?
Tamam iyi güzel. Merak ettiğim bundan rahatsız olacak kadar ne gönderdiğiniz. Devlet sırrı mı? Ticari sır mı? ya da El kaide’nin eylem planları mı? Ben sıradan bir vatandaşım. Gmail kullanmasam da Yahoo ya da mynet kullansam daha mı güvenli olacak. Ya da kendi şirket serverimi?
Malumun ilanı
google zaten röntgencilik işi yapsa daha iyi
google’ın işi bu , bilgilerimizi satıp para kazanıyor neden bu kadar içerlenmiş anlamadım …
15.08.2013 11:48 sevigilime gönderdiğim mailleri ve resimlerin başkası tarafından görünebilme ihtimali olduğunu şahsen istemem.
tabii olay bu boyutta değildir ancak kişisel mailler ile gizli olan bir profili çıkartması da ihtimal dışı değil.
Internet üzerinden x bir site aracılığı ile x kisinin numarasını yazıp adını soyadını görüyorsanız bunların olması muhtemel değil mi? Adamlar uygulamalarla bizim telefon rehberlerimize bile erişiyor artık!
Onu bunu bırankında boşver google kaybetsin devlet sırrımı diyen arkadaşlar sonuçta bir kişinin özeli olabiliryor ve kişilik haklarına yapılan bir suç olduğunu düşünüyorum.Ve de google ın reklamlarından iyice bıkmış bulunmaktayım.
Bunu düşünmeyen insan mı var? YAni dinlenmediğini, izlenmediği, bilgilerinin diğer devletlere satılmadığını? Hangi şirket olursa olsun bu böyledir.
Facebook, twitter vb platformlarda zaten aynı işi yapıyor. Üçüncü taraf kişilere bilgileri veriyorlar. İnternet günümüzdeki kullanım amacının büyük bir kısmı insanları sürekli izlemek kontrol altında tutmak. Düşünsenize günümüz teknolojisinde internet diye birşey olmadığını artan nufüsla mücadele etmek oldukça zor olurdu. Yinede rahatsız olan varsa önemli bilgilerini eski yollardan iletebilir başkalarına.
e google ın tipik politikası işte. google hep böleydi. ahlaksız saygısız ukela. ama manipule etmeyi bi okadr da bilen sözde saygılı- AÇIK KAYNAK KODU – dünya kurtuluşu – ÖZGÜR. arama motoru dışında adam ne yaptı sanki. hepsi hava gazı. Android baş belası en güzel örnektir!
bakmayan mi var ki baksa ne olur. herkesmi casus
Bu kadar rahatsız olmanın anlamı yok. Google, size kalite sunar ve siz de kullanırsınız; ancak para kazanabilmeleri için bilgileriniz doğrultusunda size reklam yapıyor.
Sevgiliniz ile ” Aşkım, sevgilim ” gibi konuşuyorsanız, artık sağda solda çiçekli, böcekli reklamlar göreceksiniz. Ekmek parası sonuçta…
yaşasın yandex, yaşasın ruslar 😀
klasik google. ne zaman gizliliğe saygılı oldu ki?
Facebookta bütün hayatınızı sergiliyorsunuz sonra google reklam için mailleri okuyunca mı sorun oluyor?
gugıl akıllı ol yapma böyle ayıp ayıp
Yahu şu o kadar gizli napıyorsunuzki ne olacak zihniyetşmi bbir turlu anlamıyorum. Aga şifreni gondersene takip edeyim emaillerini arada bakayım bende ne olacakki ? Adam benim özelimden para kazanıyor bilgilerimi paylaşoyor, alışkanlıklarımı öğreniyor.
Hotmaile geçeli çok oldu.
Oldum olası Google ın arama hizmeti dışında hiçbir hizmetini sevmedim zaten yasasın Outlok..! Birde Google earrh
İki kişi konuşurken sürekli kim olduğunu bile bilmediğiniz sizi dinleyen birinin olduğun düşünün, kötü bir şey konuşulmasa da rahatsız olunur. Bazıları rahatsız olmayabilir.
davayı açanda ya spam mail atan firmadır. yada viruslu mesaj yollayıp banka hesaplarımızı tırtıklamaya çalışan korsanlardır .
internet ortamında imkansız diye bir şey olmadığını düşünüyorum, ancak bazı erişimleri zorlaştırabilirsiniz. Hasan.
Cen yılmaz’ ın dediği gibi” pentagonda sen konuşuluyorsun yani emin ol ” bahsedilen 3. Şahıslar senin benim gibi insanlar değil güvenlik nedeniyle ve reklam amaçlı satabilir bunu kişisel bilgi dağıtımı gibi bir şeye inancım sıfır