Ülkemizin en büyük bilişim projesi olarak hayata geçirilecek olan Fatih Projesi için ilk adımlar atılmaya başlandı.
Milyarlarca dolarlık dev pastadan yerli markaların daha çok pay alması için yerli markaların destekleneceğinin açıklanmasına rağmen, işler maalesef planlandığı gibi gitmedi.
Daha önce yayınladığımız haberde belirttiğimiz gibi 8500 adetlik ilk tablet bilgisayar siparişi için hazırlanan şartnamede, işletim sistemi olarak Android 3.0 ve üstü özellikler istenmişti.
Oysa bu işletim sisteminin lisansını elinde bulunduran Google, yerli markalarla henüz anlaşmaya varamadı. Bu problemden dolayı, yerli markalar da ihaleye katılamadı.
Hem yerli markaları desteklemek hem de dış ticaret açığını azaltmak için alınan önlemler, hazırlanan şartnamede, Google’ın nasıl davranacağı hesap edilmediği için ters tepmiş durumda.
Daha projenin ilk aşamasında milyonlarca lira, yabancı markalara doğru yola çıktı bile.
Üreticiler ne dedi?
#video_5977#
Konu hakkında görüş aldığımız Exper Genel Müdürü Orhan Korkusuz, Google‘ın yaşattığı bu krizi nedenleriyle açıkladı.
Milyonlarca öğrenciyi yeni nesil eğitim teknolojileriyle tanıştıracak olan Fatih Projesi‘nde yerli bilgisayar markalarının desteklenmesi konusunda, sonraki ihaleler için umutlu bekleyiş sürüyor.
Acaba neden kullanmalarına izin vermiyor google ??! onuda açıklasaymış bari
bu konuyu bazı yöneticilere sorduğumda "yabancı markaların lobisi" olarak söylendi redfoks.
Android açık kaynaklı değil miydi? Özgürlük vadetmiyor muydu? Çok garipsedim. Google açık kaynak geliştirdiği bir işletim sisteminin kullanım hakkını nasıl vermez ki?
Şartnamenin ağır oluşundan birilerini gösterdiği belliydi. Demek ki o gösterdiği firma, yerli firma değilmiş.
Şartname yerli bir firmayı işaret etse o kadar önemli değildi ama yerlileri safdışı bırakan bir şartname olmamış.
Andırırız açık kaynak kodlu değil mi? Nasil izin vermiyor
İştahları kabardı yabancı firmaların para büyük olunca. Anlaşılan o ki Google da onlara elinden gelen desteği sağlıyor. Yerli firmalardan başkası almamalı bu ihaleyi! Oldu ki yabancı firmaya kaldı diyelim; fabrika burada kurulmalı, işçileri Türk işçiler çalışmalı.
İlk 8500 adetlik tabletten sonrası yerli firmaların katılabileceği anlaşma sağlanıncaya kadar bir şekilde bekletilip tekrar ihale edilebilir, bürokrasi bunun için olmalı ve işlemeli.
Tabi pasta büyük doğal bu tip lobi faliyetleri ile pastadan büyük payı almak istiyorlar
Sanki markalaşmış bir tablet üreticimiz varmışda, proje dışı bırakılmış. Adamlar bu sektörde ahtapot gibi yayılmış, sen sırf yerlisin diye yedirirlermi adama. Kim yapacaktiysa artık.
yabancılara gitmesi çok daha iyi ben sermaye dışarı çıkmayacak diye öğrencilerin dandik tablet kullanmasını istemem. Öğrenciler için hangisi daha iyiyse o olmalı. Sonuçta bu proje yerli şirketler para kazansın diye yapılmıyor.
sanki proje yerlilere verilse para bizim mi cebimize giricek. yine paranın çoğu çinlilere gidicek. sonuçta en önemli parçalar çinde üretilmekte. daha önemlisi çinlilere ait tesislerde üretilmekte.
google’ın 3.0’ın dağıtımı konusunda biraz özenli davrandığı ortada. bu türkiyeye karşı bir tutum değil dünyadaki üreticilere karşı genel bir tutum. çindeki küçük üreticileride vuran bir durum. çin malı tegra 2 tablerin çoğu hala 2.3.4 kullanmakta aynı donanımdaki büyük markalı tabletler 4.0 ı konuşuyorlar.
fakat hükümetinde 3.0 da diretmesine pek anlam veremedim. eğitim yazılımı açısından önemli bir fark yaratmıyacaktır aslında
Yazılım olarak neden android kullanıp isin kolayına kaçıyorlar. Linuxu sadece egitim amacı ile, yani sadece ogrencinin ihtiyacı olacak sekilde düzenleseler daha iyi olmazmiydi.
android şart mı? tübitak’ın normal bilgisayarlar için pardus işletim sistemi var yani deneyimliler bu yazılım işi tübitak’a verilmeli pardusun tablet sürümü yayınlanmalı neden dışa bağımlı olalım ki!
Haber hazırlanırken şartname hiç okunmamış sanırım, şartnamede ve zeyilnamede minimum android 2.3.4 olması gerektiği yazıyor. İlgili bölümleri aşağıdaki linkten görebilirsiniz.
http://imageshack.us/photo/my-images/828/2212t.jpg/
Sende uyanıklık yapacan. Şartnameye android 2.3 yazacan. Ihaleden sonrada cihazları 3.0 güncellemesini Resmi yada custom dediğimiz şekilde yaptırıp güncelletecen..
Adamlara sorulmadan boyle bir proje olmamaliydi. Adamlar milyon dolar harcayip geliştiriyor sonra sen gelip bedavaya kullaniyorsun. Ben olsam guncellemeleri de ucretli yapardim.
Anlaşılan o ki google kendi tabletini satmak istiyor.
Devlet Türkiye’ye google’nin ofis açarak vergiye tabi olması için bastırdı ve google de bunun intikamını almakta.
Androide 10 tane program yazmış biri olarak, andorid açık kaynak kodlu bir programdır, isteyen tablet üreticileri kimseden izin almadan tabletlerinde kullanabilirler. İkincisi 3.0 ne demek 2 küsürlü programları kullanan kaç kişi var, ben bile 2.3 kullanıyorum tabletimde ve telefonumda yine memur zihniyeti olmuş (olmuşken en iyi olsun nasılsa para senin cebinden çıkmıyor) Üçünsüzü haber bence çok üstün körü hazırlanmış kulaktan duyma.
android neymiş ya koskoca Türkiyede tablet için işletim sistemi yazılamaycakmı. Madem iç pazar teşvik edilmek isteniyor.Yazılımıda milli olsun.
Kendi isletim sistemimizi yazabilecegimiz kapasiteye sahibiz.O sart namenin degistirilip %100 Türk isletim sisteminin kullanilmasi olarak degistirsinler ve busayede bicok genci ümitlendirebiliriz kendi yazilimlarimizi daha da ileri götürme konusunda.
yokmu linuxla çalışan bi tablet yaw…
bide exper alsa nolacakki, adı yerli malzemelerin tamamı çinden ordan burdan… montajı burda olunca yerli marka oluyoo…
Bence ne android nede linux ile anlaşma yapmasınlar… Türkiye’de bu işi yapabilecek firmalardan crea, exper, casper ve general mobile 2012 yılında çıkacak yeni metro arayüzüyle ayrı bir dokunmatik keyfi sunacak olan windows 8’i tercih etip ihaleye katılırlarsa bence daha mantıklı olur. Sonuçta windows hala milyonlarca programı içerisinde baırında dünyanın en iyi işletim sistemi…
Pardus’u bi kere kullandım. Çözünürlük değiştirmek istediğimde root şifresi sorunca bir daha suratına bakmadım… Exper, zaten tabletini Advent’ten alıyor. Bunun neresi yerli? Yerli üreticiler her zaman günü kurtarma peşindedirler. Örneğin masaüstü piyasasına bakın. Hep benim ekran kartım 3 GB, benim ki 5 GB gibi insanları kandırmaya yönelik işler yapmaktalar. DMO en sonunda akıllanmış. Helal olsun!
iPad 2 getirtsinler daha ucuza 😀
Açık kaynaklı bir yazılımın alınmaması mantık dışı madem google tabletlerinin bu kadar kaliteli istiyor avrupada yapsın yine tüm yapımıyla 2.sınıf çin malzemeleri kullanılır android o kadarda sorunsuz bir yazılım deil google’da apple gibi cihazlarında Tasarım California Üretim çin diye bir yazı koyar standardı bozmaz yani 🙂
exper, google androidi geliştirirken çalışmalara katılmış mı ? ürünleri üzerinde test yaptırmış mı ? google cdd sertifikasına başvurmuş mu ? android, google’ın trademark’ı ve bu markayı kendi ürününde kullanabilmen için biraz “çıtayı” yükseltmen gerekir. teknoloji editörlerinin de entellektüel çıtayı yükseltmesi gerekir !
Android 4.0 acik kaynak kodlu ve Kasim ayinda beri tum uretici firmalara acik. Uretici firmalar salliyor, birileri de arastirmadan haber yapiyor…
Taş gibi pardusun var. Alırsın netbookları yüklersin pardusu ne şiş yanar ne kebap. Mecbur mu tablet+android olmaya. Bakın buraya yazıyorum. Kaç tane tablet sırf root yapmak için rom yüklerken zayi olacak. Hemde haftasında
peki ihale sonuçlanmış mı kazanan firma hangisi. ayrıca Fatih projesi sadece tabletlerden oluşmuyor. her sınıfa akıllı tahtalar var.
Fıstık gibi pardusumuz var….Tabletlere uygun hale getirilsin üzerinde çalışılsın uygulamalar hakkında fikir birliği olsun hem insanımız kazansın hem öğrencilerimiz hemde yerli teknolojimizde bu vesileyle kendini geliştirsin
pardus var pardus mobil çıkarsınlar olsun bitsin hem böylece çoçuklar sürekli oyun oynayamaz android için birçok oyun var.
Öğrenciler marketten çıkmaz artık. Derste Angry Birds oynarlar. Öğretmenlerde *Angry öğretmen olur bağırırlar.
* Angry : Sinirli, kızgın
ver win7 getir eniyi tableti bak rahatına ucuza ne arıyorsun ki….nasılsa ödeyecek insan cookk.
Kaynak ne kadar güvenli bilemiyorum ancak şöyle bir haber var.
Fatih’in tabletleri General Mobile’dan
Fatih Projesi kapsamında öğrencilere ve öğretmenlere ücretsiz olarak dağıtılacak olan tabletler için yapılan ilk ihaleyi General Mobile kazandı. Yerli üretim şartı bulunan ihalede General Mobile yakın bir zaman önce tanıtılan e-tab modeli ile yer aldı.
Facebook, Twitter, GTalk
Ters çevirince sessize alma özelliği
Harekete duyarlı resim ve video izleme, oyun oynama, internette gezinme
3 eksenli hareket sensörü
HD (720p) kalitesinde video oynatabilme
Ofis dosyalarını görüntüleme
Resim ve Video düzenleme programı
Dosya yöneticisi
Kronometre, Zaman Sayacı, Dünya Saatleri
Not defteri, Birim çevirici, İş listesi
Google Maps, Dijital pusula
Google Search, Picasa
Kaynak
Android nedir, lisans nedir bilmeden kafana göre ihale yazınca böyle oluyor. Tübitak’ta özgür yazılım projesi geliştirilirken, bütün geliştiricilerin tek tek istifaya zorlandığı konuşuluyor. Hiç olmazsa onlara sorulsaydı bu işin nasıl yürütüleceği (illa pardüs kullanmasanda adamlar biliyor) daha iyi olurdu. İzin vermek vermemekde yalan, Exper android nedir bilmeden uyduruyor. Android’i kendin derleyip kullanmayacaksan, içinde google uygulamaları olsun, google’ın hazırladığı android olsun istiyorsan adam sana belirli şartlar sunuyor, diyor ki kamerası olacak, şu kadar megapiksel olacak. işlemcisi en az bu kadar olacak falan filan. zaten öyle olmasa çalışmayacakki, herif malını düşünüyor. sonrada makina başına on dolar para istiyor garanti vermek için. exper ne şartlara uygun makina yapıp başvuruyor, ne para ödüyor nede kendi derliyor. armut pişip ağzına düşmediği için yerli firmalara izin verilmiyor diyor. hongkongdaki telefon üreticileri googleın yerlisi mi sanki. boş laflar bunlar.
Helal. İşe yaramayacak dandik tabletler dağıtılacaksa hiç dağıtılmasın daha iyi.
Android 3.0’ı da niye vermesin Google, vardır bir neden. Onu açıklasın General Mobile ona göre yorum yapalım.
Helal. İşe yaramayacak dandik tabletler dağıtılacaksa hiç dağıtılmasın daha iyi.
Android 3.0’ı da niye vermesin Google, vardır bir neden. Onu açıklasın General Mobile ona göre yorum yapalım.
— Mesaj Güncellendi —
Android’in en önemli özelliği 3. parti yazılım desteği. Yoksa Android de bir işe yaramaz yani. O yüzden dediğin olmaz. En kötü ihtimal linux koyarlar.
Androidde 25 den fazla uygulama yazmiş biri olarak bu ilginç durumu araştırdım. Dogruymuş gerçekten 3.0 lisansi yokmus. Wikipediada ki aciklama şu şekilde, 3.0 dandik oldugu icin google acmak istememis ama 4.0 herkese acik olacakmis.
alta kopyaladim ingilizcesini.
In early 2011, Google chose to temporarily withhold the Android source code to the tablet-only Honeycomb release, creating doubts over Google’s commitment to open source with Android.[61] The reason, according to Andy Rubin in an official Android blog post, was because Honeycomb was rushed for production of the Motorola Xoom,[62] and they did not want third parties creating a “really bad user experience” by attempting to put onto smartphones a version of Android intended for tablets.[63] The source code was once again made available in November 2011 with the release of Android 4.0.[64]