Google arama motorunun, sadece yazdığınız bir kelimeyi internette araştırıp, o kelimenin geçtiği siteleri sizlere sunmaktan ibaret olmadığını sitemizi takip edenler iyi bilirler.

Google Arama Motorunun Faydalı Özellikleri

Google arama motoru ile yapabileceklerinizin bir kısmını daha önce sizlerle paylaşmıştık. Elbette Google‘ın sunduğu özellikler geçtiğimiz yazıdakilerle sınırlı değildi.

Arama çubuğu ile yapabileceğiniz çok şey var

İlerleyen sayfalarda, Google arama çubuğunun bizlere sunduğu diğer faydalı özellikleri ve arama yaparken sunduğu kolaylıkları nasıl kullanacağınızı bulabilirsiniz.

{pagebreak::Hava Durumu}

Hava Durumu

Hava durumunu öğrenmek için Google‘dan başka siteye ihtiyacınız yok. Arama çubuğuna, hava durumunu öğrenmek istediğiniz şehri yazıp hem o anki durumu, hem de tahminleri alabilirsiniz.

Bunun için yapmanız gereken şey çok basit. Google arama çubuğuna weather yazıp, boşluk bırakıp hava durumunu öğrenmek istediğiniz şehri yazın.

Hava durumunu Google’dan öğrenebilirsiniz

Örneğin, weather İstanbul yazdığınızda, o an havanın kaç derece olduğunu, rüzgarın yönünü ve hızını, nem oranını ve ilerleyen günlerin tahminini en üstte görebiliyorsunuz.

{pagebreak::İlgili Kelimeler}

İlgili Kelimeler

Google arama çubuğuna bir kelime yazdığınızda, sistem sadece o kelimenin bulunduğu web sitelerini bulup size sunuyor.

Sadece arama yaptığınız kelimeyi içeren sonuçlar değil de o kelime ile bağlantılı olan içeriğe sahip sitelerin de çıkmasını istiyorsanız, aramanıza küçük bir sembol eklemelisiniz.

Sonuçlarda QuickTime ve iMac gibi kelimeler de çıkıyor

Eklemeniz gereken sembol ise ˜ şeklinde. Türkçe klavyelerde AltGr + Ü tuşlarına basarak yazabileceğiniz bu sembolü, arama yaptığınız kelimenin başına yazıp öyle aratın.

Örneğin, sadece Apple yazıp arattığınızda Apple’ın resmi sitesi ve ona benzer siteler çıkarken, ˜apple şeklinde arattığınızda içinde Quicktime, iMac gibi kelimeleri içeren sonuçlar da çıkıyor.

Sadece tek bir kelimeyi değil onunla bağlantılı kelimeleri de arayıp, sonuçları zenginleştirmek için bu yöntemi kullanabilirsiniz.

{pagebreak::Google Ön Belleği}

Google Ön Belleği

Erişemediğiniz bazı sitelere proxy kullanarak erişebilmeniz mümkün. Bu hizmeti veren birçok site bulabilirsiniz.

Peki, Google arama motorunu da buna benzer bir amaçla kullanabileceğinizi biliyor muydunuz?

Erişemediğiniz sitelere Google’dan erişebilmek için arama çubuğuna cache: yazıp, boşluk bırakmadan istediğiniz siteyi yazın.

Arama çubuğuna bu şekilde yazmalısınız

Sitenin sadece adını değil, uzantısını da yazmanız gerekiyor. Örneğin cache:shiftdelete.net şeklinde yazmalısınız.

Böyle yazıp arattığınızda, o sitenin belli bir süre önce Google ön belleğine alınmış halini görüp, gezebiliyorsunuz.

{pagebreak::Tam Aradığınız Şey}

Tam Aradığınız Şey

Arama çubuğuna birden fazla kelime yazdığınızda Google, bu iki kelimenin beraber geçtiği siteleri karşınıza çıkarıyor. Ayrıca bu kelimelerin tek başına olduğu siteler de sonuçlar arasında yer alıyor.

Nokta atışı yapmak için bu şekilde arama yapmalısınız

Aramanızda daha kesin bir sonuç almak istiyorsanız, yapmanız gereken basit bir şey var. Örneğin, aradığınız kelimelerin tam da sizin yazdığınız sırada ve şekilde yer aldığı siteleri görmek istiyorsanız, aramanızın başına ve sonuna ” “ işaretlerini koymalısınız.

Böylece karşınıza sadece işaretlerin arasındaki ifadeye ait sonuçlar çıkacaktır.

{pagebreak::Hangi Aralıkta Olsun?}

Hangi Aralıkta Olsun?

Google‘da yaptığınız aramalarda kullandığınız sayısal değerlerde aralık da atayabiliyorsunuz. Örneğin bir konu hakkında, belli yıllar arasındaki bilgileri almak isterseniz yazdığınız sayıların arasına iki tane nokta koymanız yeterli.

2000 ve 2011 tarihleri arasında sonuçlar karşınıza çıkıyor

Bir örnekle açıklamak gerekirse, Fenerbahçe ile Galatasaray hakkında 2000 ile 2011 arasında olan olayları araştırmak istediniz. Bunun için arama çubuğuna Fenerbahçe Galatasaray 2000..2011 yazmanız yeterli.

Bu yöntem sadece tarihler için geçerli değil. Her türlü sayısal arama için bu şekilde aralık tayin edebilirsiniz.

:: Bu özelliklerden en faydalısı sizce hangisi?