İnternet denildiğinde akla ilk gelen şeyin Google olduğu rahatlıkla söylenebilir. En başlarda, rakiplerinden pek bir farkı yokmuş gibi gözüken bir arama motoruyken, bugün arama motoru alanında neredeyse bir tekel haline geldi.

Bunun yanı sıra Google, sunduğu başarılı hizmetler ile de kullanıcıları iyice kendisine bağladı. Öyle ki, artık insanlar internet ile Google’ı eşit olarak görmeye başladılar. (2010’da Neler Aradık?)

Google artık basit bir arama motorundan çok daha farklı bir konumda

Yazılım Geliştirme Ekibi

Google’ın bu büyük başarısının ardında elbette ki geniş ve yetenekli bir yazılım geliştirme ekibi var.

Bu yazılım ekibinin işkolik ve ciddi insanlardan oluştuğunu düşünebilirsiniz. Ancak Google’ın ekibi hiç de öyle insanlardan oluşmuyor. Her gün kullandığınız Google hizmetlerinin içinde çok ince espriler ve sürprizler gizli.

Bu sürprizlerin bazılarını sizlerle paylaşalım istedik. Google arama motorunda yapılacak numaralar için arama çubuğunun yan tarafında yer alan butondan Google Instant’ı kapatmalısınız.

{pagebreak::Sorular ve Cevaplar}

Sorular ve Cevaplar

Google’ın arama motoruna bazı sorular sorduğunuzda çok enteresan cevaplar alabiliyorsunuz. Ancak bu soruları İngilizce yazmalısınız. Soruları yazdıktan sonra “Kendimi Şanslı Hissediyorum” butonuna basmalısınız.

Chuck Norris’i bulmak imkansız. O sizi bulmadan kaçmanız tavsiye ediliyor

Chuck Norris’i Bulmak

Örneğin “Where are my socks” yani “Çoraplarım nerede?” diye sorduğunuzda Google size özel bir sayfada, kanepenin arkasında diye cevap veriyor.

Esprileri ile tanınan Chuck Norris de Google’dan nasibini alıyor. Arama çubuğuna “find Chuck Norris” yani “Chuck Norris’i bul” yazdığınızda “Siz Chuck Norris’i bulamazsınız, o sizi bulur” yazısıyla karşılaşıyorsunuz. (En İyi Chuck Norris Esprileri)

{pagebreak::Hesap Makinesi}

Hesap Makinesi

Google arama çubuğunun bir hesap makinesi olarak kullanıldığını biliyor muydunuz? Dört işlemin yanı sıra ölçü birimlerini de birbirine çevirebildiğiniz bu hesap makinesi hizmetinin içinde de espriler gizli. (Elektronik Eşyaların İlk Örnekleri)

Örneğin, en yalnız sayı anlamına gelen “the lonliest number” yazıp arattığınızda Google bu sayının “1” olduğunu söylüyor.

Google, en yanlız sayının 1 olduğunu iddia ediyor

Hayatın Anlamı

Otostopçunun Galaksi Rehberi adlı kitabı okuduysanız hayatın, evrenin ve her şeyin anlamının ne olduğunu biliyorsunuzdur. Eğer kitabı okumadıysanız Google’a “answer to life, the universe and everything” yazıp aratın.

{pagebreak::Farklı Diller ve Aksanlar}

Farklı Diller ve Aksanlar

Google dünyanın dört bir yanında kullanılan hemen hemen her dile destek veriyor. Google’ın destek verdiği diller arasında çizgi filmlerde, filmlerde, dizilerde ve romanlarda yer alan bazı diller ve aksanlar da bulunuyor. (Google’ın Bu Özelliklerini Duydunuz mu?)

Google’ı Elmer Fudd yapsaydı bu şekilde olurdu

Elmer Fudd ve Klingonlar

Örneğin, yazıların korsan aksanıyla çıkmasını istiyorsanız “google pirate”, Muppet Show’da yer alan şef gibi olması için “google bork”, Elmer Fudd’ın konuşma tarzı gibi gözükmesi için de “google Elmer Fudd” yazıp Kendimi Şanslı Hissediyorum tuşuna basın.

Hatta Star Trek hayranlarının yakından tanıdığı Klingonların dilinde bir Google istiyorsanız “google klingon” deyip bu şekilde kullanabilirsiniz.

{pagebreak::Okyanusu Nasıl Geçelim?}

Okyanusu Nasıl Geçelim?

Google’ın en başarılı hizmetlerinden biri de Google Maps. Hemen hemen tüm dünyanın sokak sokak haritasının yer aldığı bu hizmet ile yol tarifleri alabiliyorsunuz.

Yol tarifleri için hiçbir sınır bulunmuyor. Ülkeler arasında bile yol tarifi alabiliyorsunuz. Bunun için iki noktanın adını yazıp aratmanız yeterli. (Google Maps Şehir Rehberiniz Olacak)

Çok detaylı bir şekilde verilen yol tariflerinde komik şeylere de rastlanabiliyor. Özellikle varış ve kalkış noktaları arasında bir okyanus varsa, ortaya komik sonuçlar çıkıyor.

Çin’den Japonya’ya gitmenin en kestirme yolu

Jet Ski mi? Kayak mı?

Örneğin Çin‘den Japonya‘ya gitmek istiyorum dediğinizde Google size Pasifik Okyanusu üzerinden 782 km boyunca jet ski ile gitmenizi tavsiye ediyor.

Los Angeles’tan Hawaii’ye gitmek istediğinizde ise bu sefer okyanusu kayakla geçmeniz söyleniyor.

Bunun dışında, Google Maps bir reklam aracı olarak da kullanılıyor. 37.646362,-115.751004 koordinatlarını arattığınızda tanıdık bir yüz karşınıza çıkıyor.

{pagebreak::Street View Karşılaması}

Street View Karşılaması

Google’ın en tartışmalı hizmetlerinden biri olan Street View bazı şehirleri sokak sokak tüm detayına kadar gösteriyor.

Bu özelliği sebebiyle şehir sakinleri tarafından çok da hoş karşılanmayan Street View’da birçok enteresan görüntü bulunuyor. (İngiltere’den Google’a Tehdit)

Amerikan halkı Street View ile bir sorun yaşamıyor anlaşılan

Karşılama Töreni

Street View için görüntü kaydeden araçlar zaman zaman saldırıya uğrasa da bazı noktalarda büyük bir törenle karşılanıyor.

Google Street View’e “Charleston Road, Mountain View, CAyazıp arattığınız zaman Street View aracının geleceğini haber alıp karşılama töreni hazırlayanları görebilirsiniz. Hatta bazılıarnın ailelerine mesaj bile gönderdiği gözüküyor.

{pagebreak::Fanatikler İçin Google}

Fanatikler İçin Google

Google aramaları genel olarak çok fazla kısıtlamaya sahip değil. Bir şey arattığınız zaman onunla ilgili neredeyse tüm sonuçlara ulaşabiliyorsunuz.

Linux’a özel bir Google sayfası mevcut

Linux – Windows Rekabeti

Ancak Google’a belli kısıtlamalar getirmek de mümkün. Örneğin fanatik bir Linux kullanıcısıysanız ve Microsoft ve Windows’a dair bilgileri görmeye dayanamıyorsanız google.com/Linux adresini kullanabilirsiniz. Burada Windows diye arastanız bile Linux ile ilgili sonuçlar çıkıyor.

Google.com/Microsoft sitesinde de aynı durumun tersini görebilirsiniz.

Benzer şekilde, google.com/unclesam adresinden bir arama yaptığınızda sadece ABD hükümetine dair sitelerden elde edilen sonuçlar çıkıyor.

{pagebreak::Google Earth Oyunu}

Google Earth Oyunu

Google’ın bir diğer güzel uygulaması olan Google Earth üç boyutlu olarak tüm dünyayı gözlerinizin önüne serebiliyor.

Peki, Google’ın bu uygulamanın içerisine bir oyun gizlediğini biliyor muydunuz? Google Earth açıkken Ctrl + Alt + A tuşlarına bastığınızda bir uçuş simülasyonu oyunuyla karşılaşıyorsunuz.

Google Earth’te uçak kullanmak mümkün

Uçuş Simülasyonu

İki farklı uçak modelini seçebildiğiniz oyunda Google Earth üzerinde tüm dünyayı gezebiliyor, havaalanlarına iniş yapabiliyorsunuz. (Google Earth 6 Çıktı)

Flight Simulator’ı andıran oyunun kontrollerinin epey bir zor olduğunu da söyleyelim.

{pagebreak::iGoogle’da Gizemli Olaylar}

iGoogle’da Gizemli Olaylar

Google’ın ana sayfasını kişisel olarak düzenleyebildiğiniz iGoogle’da arka plana çeşitli temalar yerleştirebiliyorsunuz.

Bazı temalarda, gecenin geç saatlerinde enteresan olaylar oluyor. Örneğin, kumsal temasında saat gece 3:14′te Loch Ness canavarı ortaya çıkarken, City Scape temasında aynı saatte UFO’lar, Winter Scape’te ise Kuzey Işıkları gözüküyor.

Saat 03:14’te Loch Ness canavarı ortaya çıkyor 

Pi Sayısı

Google’ın neden 03:14′ü seçtiği tam olarak bilinmese de Sweet Dreams temasında gökyüzünde bir “pi” sayısı çıkması bir ipucu verebiliyor.

 

:: Bu durumlardan hangilerinin daha önceden farkındaydınız?