Amerika’da Silikon Vadisine gittiğinizde, Google’ın kurucuları olan Larry Page ve Sergey Brin’in aslında teknoloji dünyası içinde oldukça popüler olduğunu görebilirsiniz. Ancak bu bölgenin sınırları içerisinden çıktığınız anda Steve Jobs, Mark Zuckerberg, Bill Gates ve Jeff Bezos kadar ünlü olmadıklarını göreceksiniz.

Şirket, 4 Eylül 1998 tarihinde Larry Page ve Sergey Brin tarafından Stanford Üniversitesi’nde doktora öğrencisi oldukları sırada kuruldu. 19 Ağustos 2004 yılında halka arz edilmesinin ardından, Eric Schmidt’le 2024’e kadar sürecek 20 yıllık bir birlikte çalışma anlaşması imzalandı. O günden beri her şey yolunda gitmiş gibi gözüküyor. Peki popüler olmalarının önündeki sebep ne oldu?

Google’ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin neden popüler olamadı?

Bu konuyla alakalı birden fazla düşünce bulunuyor. Bunlardan ilkine göre Steve Jobs, Mark Zuckerberg, Bill Gates ve Jeff Bezos gibi isimler, kurmuş oldukları şirketlerin CEO’su oldular. Bu sayede şirketleri yıllar içerisinde popülerleşirken bu durumdan nasiplerini aldılar. Ancak Google’ın kurucuları daha deneyimli birinin şirketin CEO’su olması gerektiğini düşündükleri için kendileri yerine Eric Schmidt’i başa getirdiler.

Google'ın kurucuları

Larry Page ve Sergey Brin, şirketin arkasındaki gizli beyinler halini alırken, her daim ön planda olan Schmidt, Google’ın yüzü haline geldi. Diğer isimlerde de gördüğümüz gibi, eğer yeterince başarılı bir liderseniz, kendi girişiminizin CEO’su olmak sizi toplumun gözünde çok daha yüksek bir statüye getirecektir. Hatta tahminlere göre şu anda liderlik koltuğunda kurucu ortaklardan biri oturuyor olsaydı, bilinen diğer isimlerden çok daha ünlü olması kaçınılmaz olacaktı.

Google’ın yeni özelliği size rahat bir nefes aldıracak!

Google’ın yeni özelliği size rahat bir nefes aldıracak!

Gboard uygulamasına entegre edilen yeni özellik, mesaj yazarken dil bilgisi hatası yapma derdinden sizi kurtaracak.

Jobs, Zuckerberg, Gates ve Bezos gibi isimlerin hepsi, şirketlerini kurduklarında 30 yaşlarının altında ve deneyimsiz birer gençti. Ancak ellerine geçen fırsatı geri tepmediler. Tabii Apple’ın kurucusu Jobs, şirkete 2. gelişinde adından daha çok söz ettirdi. Fakat onun rekabet ettiği yönetim kurulu da kimsede yoktu. Hatta pek çok insan Jobs’ın şirket içerisinde başa gelebilmek için adeta savaştığı koltuğu, Google’ın kurucularının kendi elleriyle teslim ettiğini düşünüyor.

Rekabet ve Hollywood’un gücü

Steve Jobs ve Bill Gates arasında yaşanan atışmaları hatırlamayan yoktur. Benzer bir şekilde Zuckerberg’de 2000’lerin başlarından itibaren pek çok rakibiyle sataşmaların içerisinde bulundu. Hatta son dönemde Twitter tarafından eleştiri yağmuru altına alınmış durumda. Bu sebeple adından devamlı söz ettirebiliyor. Ancak Google kurulduğu günden itibaren uslu çocuk gibi kendi köşesinde şirketin gelişimine odaklandığı için kullanıcılar tarafından çok fazla gündeme getirilmiyor.

Tabii Hollywood faktörünü de unutmamak lazım. Yıllar içerisinde Steve Jobs, Bill Gates ve Mark Zuckerberg hakkında filmler yapıldı. Bu sayede kullanıcılar ve yatırımcılar beyaz perde de şirketlerin nasıl kurulduğunu ve kurucularını yakından tanıma şansını elde ettiler. Ancak bilindiği kadarıyla Google cephesi, geçmiş dönemde kendilerine gelen bu teklifleri geri çevirdi.

Tüm bunlara ek olarak, Gates ve Zuckerberg’ün hayır işlerinde ve gönüllü çalışmalarda oldukça aktif roller edindiğini unutmamak lazım. Örneğin geçtiğimiz yıllarda Gates ve eski eşinin isimleri her ay farklı bir projeyle anılıyordu. Benzer bir şekilde Zuckerberg ve eşi de sık sık bu konuda gündeme geliyor. Hatta iki tarafında oluşturduğu yardım fonları ve vakıflar halen daha aktif rol oynuyorlar. Bu sebeple artık isimlerinden söz ettirmek için çaba sarf etmeseler bile gündeme geliyorlar.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!